Milyen az ideális gyerekszoba? – Íme 7+1 szempont, amit érdemes figyelembe vennetek

Milyen az ideális gyerekszoba? – Íme 7+1 szempont, amit érdemes figyelembe vennetek

Milyen az ideális gyerekszoba? – tesszük fel magunkban a kérdést a pici érkezése előtt, majd utána is jó párszor. Erre sosincs egyetlen konkrét válasz, hiszen a gyerekszoba ideális berendezése függ a kialakításától, méretétől, a gyerekek számától, illetve az életstílusunktól is. Van azonban néhány aspektus, amely irányadó lehet ebben.

Ötletládához ad!

Milyen az ideális gyerekszoba?

1. Biztonságos

A legfontosabb alapszabály: fő a biztonság. Kisebb korban elképzelhetetlen, hogy egy pillanatra is magukra hagyjuk a gyerekeket, ám ahogy nőnek, egyre többet vonulnak majd vissza egyedül játszani a szobába, mi pedig szeretnénk ilyenkor is biztonságban tudni őket. Szereljünk fel biztonsági zárat a konnektorra, az ablakra, és mellőzzük az éles berendezési tárgyakat. Kisebb korban beszerelhetünk egy babakamerát is, így telefonon mindig látjuk, mi történik bent.

2. Kényelmes

Kényelmes, de nem csak neki, neked is. Az első pár évben a szülők is rengeteg időt töltenek a gyerekszobában, ezért rettentő fontos úgy kialakítani, hogy neked, később pedig a gyerek számára is minden kézre álljon, egyszerűen hozzáférhető legyen. A gyerekszobánál egyértelműen a kényelmet érdemes priorizálni az összképpel szemben.

Milyen az ideális gyerekszoba? – Íme 7+1 szempont, amit érdemes figyelembe vennetek
Forrás: Getty

3. Bőséges tárolóval rendelkezik

A kisgyerekes szülők bizonyára már megszokták, hogy a gyerek holmijával Dunát lehetne rekeszteni. Épp ezért nagyon fontos, hogy bőven legyen a szobában tárolóhely, amit a gyerekek is tudnak használni, számukra is könnyű belőle a ki- és bepakolás.

4. Világos

Kicsi gyerekek esetében pláne fontos, hogy nappal minél világosabb legyen a szoba, különben károsodhat a látásuk. Napközben engedjünk be napfényt, tükrök segítségével növelhetjük pedig meg is sokszorozhatjuk annak mennyiségét. A világos falszín szintén segítségünkre lehet a világos összhatásban.

5. Játszórész

Furán hangzik, de játszórészt tulajdonképpen úgy tudunk kialakítani a gyerekszobában, hogy nem alakítjuk ki azt. Azaz fontos, hogy legalább egy saroknyi üres hely legyen, ahol a gyerkőc szabadon játszhat, ugrálhat, ejtőzhet. Ide maximum szőnyeg és egy babzsák kerüljön, hogy kényelmes, de tágas játszósarka legyen gyermekünknek.

Milyen az ideális gyerekszoba? – Íme 7+1 szempont, amit érdemes figyelembe vennetek
Forrás: Getty

6. Tanuló- és rajzolósarok

Már egészen kicsi gyerekeknek is ajánlott beszerezni egy íróasztalt, hogy helyes testtartás közben rajzolhasson vagy gyurmázhassanak. Később, az iskola megkezdése után jól fog jönni ez a sarok a tanuláshoz is.

Milyen az ideális gyerekszoba? – Íme 7+1 szempont, amit érdemes figyelembe vennetek
Forrás: Getty

7. Megfelelő alvóhely

A gyerekek számára is ugyanolyan fontos a pihentető alvás, mint a felnőtteknek. Ehhez szükségük lesz egy kényelmes ágyra, sötétítőre vagy redőnyre, de az is lehet, hogy éppen egy éjjeli lámpára, ha gyermekünk nem szeret teljesen sötétben elaludni.

+1. Kedves a gyerek számára

Tehát összességében milyen is az ideális gyerekszoba? Olyan hely, ahol jól érzi magát a gyerek, biztonságban van, van helye játszani, rajzolni, kreatívkodni. De ezeken felül fontos, hogy berendezés során a gyerek ízlését is vegyük figyelembe. Végtére is a gyerekszoba a saját kis birodalmuk lesz.

Milyen az ideális gyerekszoba? – Íme 7+1 szempont, amit érdemes figyelembe vennetek

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Tipp Szúnyogriasztó spray házilag mindössze 3 hozzávalóból

A szúnyogok elriasztásához számos termék közül válogathatsz, de ezek rengeteg vegyszert tartalmaznak. Ha a természetes összetevőket részesíted előnyben, akkor ezek a készítmények számodra szóba sem jönnek. Sokkal inkább az alábbi, házi szúnyogűző!

Tipp Nézzük, mit kell 60 Celsius-fokon mosni – és mit TILOS

Fehérnemű, törlőrongy, ágynemű – ezeket a textíliákat a legtöbben 60 Celsus-fokon mossák. Erre vajon tényleg szükség van?

Tipp A robotporszívó előnyei és hátrányai – Megéri beruházni rá?

A robotporszívók már nem számítanak kuriózumnak, szerencsére egyre elérhetőbb áron kínálják őket. Sőt, egyre többet tudnak, pontosabbak és megbízhatóbbak. Ám még így is szól ellenük jó pár érv, hiszen gondolkozni (még) nem tudnak. Elhoztuk a legnyomósabb érveket, melyek garantáltan segítenek meghozni az okos döntést.

Felújítás 12 év kitartó munkájának gyümölcse: egy roppant ízléses kádár-kocka, ami még szaunát is kapott

Egy tucat esztendő - soknak tűnik, igaz? De sokkal kevesebbnek érződik, ha az ember közben a saját otthonát építgeti, szépítgeti. Zoltánék története még 2009-ben kezdődött, ennyi esztendő alatt jutottak el oda, hogy azt mondják: elégedettek az otthonukkal.

Tipp Felvettek az egyetemre? Így rendezd be praktikusan az albérletet

Amikor egyetemre vagy főiskolára készülsz, a legtöbb esetben költözésre is sor kerül. Annak érdekében, hogy otthonosan érezd magad az albérletben, leendő szobádat be kell rendezned a saját stílusodban. Mindezt úgy, hogy a végeredmény praktikus és költséghatékony is legyen. Erre hoztunk pár szuper tippet!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin