A gyurma készítése házilag nagyszerű családi program – gyereknapra, vagy az év bármelyik hétvégéjére.
Miért jó gyurmázni?
A szakemberek kifejezetten pozitív véleménnyel vannak a gyurmáról és annak gyermekekre gyakorolt fejlesztő hatásairól. A rendszeres gyurmázás ugyanis sok mindenben segít a piciknek, ezek közül hoztunk pár példát. A koncentrációképességet minden kézműves elfoglaltság, így a gyurmázás is javítja. A gyurmák által kiélhetik a kicsik a kreativitásukat, miközben fejlesztik a finommotoros képességeiket. Sok szülő használ gyurmát a színek és formák megtanítására is. Végül, de nem utolsó sorban: gyurmázni jó móka, remekül kikapcsolja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A gyerekek fejlesztésén kívül dekoráció- és ajándékkészítésre is használhatjuk ezt az egyszerű, de sokoldalú alapanyagot. Anyák napjára a nagyszülőknek, esetleg ballagáskor az óvó néninek aranyos, személyes meglepetéseket készíthetünk vele.

Gyurma készítése házilag
Só-liszt gyurma készítése házilag
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 20 dkg só
- 1,2 dl víz
- 1-2 kanál étolaj
Öntsük a hozzávalókat egy tálba, majd gyúrjuk a masszát addig, amíg össze nem áll egy „tésztává”. Mivel a só-liszt gyurmából DIY díszek is készíthetünk, adhatunk hozzá ételfestéket vagy csillámot. A már megszáradt gyurma figurákat pedig temperával tudjuk kifesteni. Ahhoz, hogy a gyurma megőrizze az elkészített formáját, 2-3 napig hagyjuk száradni egy napfénytől elzárt helyen. Ha azonban nincs időnk ennyit várni, létezik egy gyorsabb megoldás is: fél órára betehetjük az elkészült gyurmaműveket a sütőbe, ám szigorúan csak a legalacsonyabb hőfokon.
Gyurma készítése kukoricakeményítővel
A kukoricakeményítős gyurma elkészítése picivel bonyolultabb, mint a só-liszt gyurmáé, azonban ez sem nagy ördöngösség.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 18 dl víz
- 8 dkg só
- 10 dkg kukoricakeményítő
- 2 kanál étolaj
- ételszínezék (opcionális)
Tegyük az összes hozzávalót egy tálba és keverjük össze nagyon alaposan. Öntsük a keveréket egy serpenyőbe, majd közepes lángon kezdjük el felmelegíteni. Amikor a massza elkezd hozzátapadni a serpenyő oldalához, vegyük le a tűzről, és válasszuk szét a különböző színek adagjait. Hagyjuk picit hűlni, végül mindegyik golyóhoz öntsünk hozzá az adott színű ételfestéket, és alaposan dolgozzuk bele a tésztába. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kezdődhet is a játék.