Forrás: Getty

Gyurma készítése házilag – Tökéletes gyereknapi program a családnak

A gyurma készítése házilag nagyszerű családi program – gyereknapra, vagy az év bármelyik hétvégéjére.

Miért jó gyurmázni?

A szakemberek kifejezetten pozitív véleménnyel vannak a gyurmáról és annak gyermekekre gyakorolt fejlesztő hatásairól. A rendszeres gyurmázás ugyanis sok mindenben segít a piciknek, ezek közül hoztunk pár példát. A koncentrációképességet minden kézműves elfoglaltság, így a gyurmázás is javítja. A gyurmák által kiélhetik a kicsik a kreativitásukat, miközben fejlesztik a finommotoros képességeiket. Sok szülő használ gyurmát a színek és formák megtanítására is. Végül, de nem utolsó sorban: gyurmázni jó móka, remekül kikapcsolja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A gyerekek fejlesztésén kívül dekoráció- és ajándékkészítésre is használhatjuk ezt az egyszerű, de sokoldalú alapanyagot. Anyák napjára a nagyszülőknek, esetleg ballagáskor az óvó néninek aranyos, személyes meglepetéseket készíthetünk vele.

Gyurma készítése házilag – Tökéletes gyereknapi program a családnak
Forrás: Getty

Gyurma készítése házilag

Só-liszt gyurma készítése házilag

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg só
  • 1,2 dl víz
  • 1-2 kanál étolaj

Öntsük a hozzávalókat egy tálba, majd gyúrjuk a masszát addig, amíg össze nem áll egy „tésztává”. Mivel a só-liszt gyurmából DIY díszek is készíthetünk, adhatunk hozzá ételfestéket vagy csillámot. A már megszáradt gyurma figurákat pedig temperával tudjuk kifesteni. Ahhoz, hogy a gyurma megőrizze az elkészített formáját, 2-3 napig hagyjuk száradni egy napfénytől elzárt helyen. Ha azonban nincs időnk ennyit várni, létezik egy gyorsabb megoldás is: fél órára betehetjük az elkészült gyurmaműveket a sütőbe, ám szigorúan csak a legalacsonyabb hőfokon.

Gyurma készítése kukoricakeményítővel

A kukoricakeményítős gyurma elkészítése picivel bonyolultabb, mint a só-liszt gyurmáé, azonban ez sem nagy ördöngösség.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 18 dl víz
  • 8 dkg só
  • 10 dkg kukoricakeményítő
  • 2 kanál étolaj
  • ételszínezék (opcionális)

Tegyük az összes hozzávalót egy tálba és keverjük össze nagyon alaposan. Öntsük a keveréket egy serpenyőbe, majd közepes lángon kezdjük el felmelegíteni. Amikor a massza elkezd hozzátapadni a serpenyő oldalához, vegyük le a tűzről, és válasszuk szét a különböző színek adagjait. Hagyjuk picit hűlni, végül mindegyik golyóhoz öntsünk hozzá az adott színű ételfestéket, és alaposan dolgozzuk bele a tésztába. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kezdődhet is a játék.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.