Fotók: Europress

Ha a sok mellette szóló érv miatt te is a fával való fűtést választottad, akkor már csak azt kell eldöntened, hogy milyen fajta fával kéne ezt tenned. Íme azok a fafajták, amelyek egyáltalán szóba kerülhetnek!
A legjobban akkor járunk, ha két évre előre veszünk nyers fát, és olyan helyen tároljuk, ahol nem éri nedvesség. Így lesz ideje kiszáradni rendesen. A nyers fa ugyanis olcsóbb, viszont szárazon ég jobban és tovább. Így ez a legköltséghatékonyabb megoldás.
Aprított fa
A vastag, aprított fák, vagyis a fahasábok a legjobbak. Az úgynevezett kandallófák közül is a legjobbak azok, amelyek keményebbek, azok ugyanis tovább égnek.
Ilyen például az
- akác
- bükk
- kőris
- tölgy
- gyümölcsfák
Fabrikett
Faaprítékból, faforgácsból és fűrészporból tevődik össze, és mivel ragasztó sincs bele, így teljes mértékig természetes, ráadásul környezetbarát tüzelőanyag, amelynek a nedvességtartalma alacsony, így a tűzifához képest sokkal könnyebben és jobb hatásfokkal ég, ráadásul kevesebb is kell belőle.
Biobrikett
Száz százalékban természetes alapanyagokból, gyaluforgácsból és keményfa fűrészporból készül, ebben sincs ragasztó, 4-8,5 cm átmérőjű tömör préselt fa. Fűtőértéke kimagasló, hosszabb ideig és jobb hatásfokkal ég, mint a tűzifa, és a parazsat is hosszan tartja. Egyenletesen ég, nem kormol, így ajánlott kandallókba is, de vegyes tüzelésű kazánban, kandallóban, és cserépkályhában is felhasználható.
Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok&Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!
<< Ezt ITT tudod megtenni! >>