Újpesti mese – Amikor egy panellakás tökéletesen passzol a lakójához

Újpesti mese – Amikor egy panellakás tökéletesen passzol a lakójához

Hogyan tud élettered teljesen és egészében téged tükrözni? Úgy, ha minden apró részletét magad álmodod meg, aztán pedig a megvalósításból is tevékenyen kiveszed a részed. Ez már önmagában garancia arra, hogy ne csak egy lakás, hanem valódi otthon legyen belőle. Ezt igazolja Rékáék sikertörténete is, akik egy újpesti panellakást bontottak vissza az alapokig, majd szabták azt teljesen magukra.

Ötletládához ad!

A lakás főbb paraméterei

A lakás Újpesten található, egy 4 emeletes panelház legfelső emeletén. Az alapterülete alig 54 nm. Ami érdekes, hogy a korábbi albérletünk is nagyjából ugyanekkora volt, viszont ott 1 szobával kevesebb volt – azt inkább mondanám 2 szobásnak, a miénket pedig 1 + 2 fél szobásnak. Elrendezését tekintve a nappali és a konyha egy légtérben van, és egy kis folyosóról nyílik a fürdő, a WC és a két félszoba, illetve itt található egy beépített szekrény is, amit az előttünk lakóktól “megörököltünk”.
 

Milyen állapotban volt a lakás a felújítás előtt?

A lakás jó állapotban volt a felújítás előtt. Akár egy tisztasági festés után be tudtunk volna költözni. Mivel azonban lehetőségünk volt arra anyagilag, hogy felújítsuk, mindent teljes mértékben igyekeztünk a saját képünkre formálni.

Mit és hogyan újítottatok fel benne?

Nagyon röviden: mindent. Előszoba nem volt a lakásban, a bejáratnál rögtön egy ebédlőasztal fogadott minket – ezt mindenféleképpen meg szerettük volna oldani. Úgy éreztük, hogy nekünk kell az előszoba. A konyha kicsi volt és keskeny, illetve nem volt elég felület az előkészítéshez, ezen is változtatni szerettünk volna. A konyha és az előszoba kialakításához két falat teljes mértékben ki kellett vágnunk, ezt egy falvágó csapat segítségével tettük meg. A bejárat melletti eredeti falhoz képest nagyjából 1 méterrel kijjebb került a konyha egyik fala, így alakítottuk ki az előszobát.

Az egyik képen jól látszódik, hogy a konyha egyik eredeti fala nagyjából ott volt, ahol a hűtőnk bal oldala van. Mivel mi nyitott konyhát szerettünk volna, plusz valahogy meg kellett oldanunk az étkezőasztal kérdését is, a konyha eredeti falához képest fele akkora gipszkarton falat húzattunk fel, és kitoltuk az erkélyajtó irányába, amennyire csak lehetett, ezzel is egy picit szélesebbé téve a konyhát. A fal “folytatása” pedig egy pult lett, így minden, amit szerettünk volna, megvalósult: nyitott lett a konyha, kaptunk elég felületet, és elfért az étkezőasztal.

A FELÚJÍTÁS MENETE

Galéria / 17 kép

Megnézem a galériát

Ami még fejtörést okozott, az a hely: mindenféleképpen szerettük volna kirakni a mosógépet is a konyhába, emiatt nagyjából ötször terveztük újra a teret, de sikerült úgy kialakítani, hogy minden szuper legyen. A teljes villanyvezeték hálózatot is cseréltük, viszont ezt sikerült úgy megoldanunk, hogy egy centimétert sem kellett vésni. A fürdőszoba és a WC betonig le lett verve, új WC, új kád, új vízvezeték kerültek mindenhova. A kivitelezőnk tanácsára minden összképet rondító fűtéscsövet gipszkarton dobozba rejtettek, így ez is hozzájárult a lakás modern kinézetéhez.

A nappaliban-konyhában-folyosón járólap volt, ezt vinyl padlóval helyettesítettük, de úgy, hogy megmaradt a járólap is alatta – hang- és hőszigetelési szempontból, a megfelelő szivacsréteggel alatta. A szobákban pedig laminált parketta volt, ezt teljes egészében felszedtük, és újat raktunk a helyére. A két szoba között eredetileg nem fal volt, hanem egy 40-50 cm széles beépített szekrény, ezt viszont teljes egészében kibontottuk helytakarékossági szempontok miatt. A két szoba közé került egy új gipszkarton fal a hálószoba javára: az ágyunk miatt muszáj volt egy kicsit “csalni”.

Ki álmodta meg a lakásbelsőt?

Közös munka volt. Nyilván a kiegészítők vásárlása mindig a nők dolga, de a színeket, a bútorokat, a konyhát, a parkettát és a csempéket a férjemmel együtt álmodtuk meg, amibe a családunk is besegített itt-ott. Nem mondom, hogy nem volt belőle néha egy-két apró nézeteltérés, de valahogy mindig sikerült megtalálnunk a közös nevezőt. A konyha kialakítása édesanyám és a férjem munkája volt, azon ők agyaltak a legtöbbet. Én elmondtam a kéréseimet, és igyekezték úgy alakítani, hogy praktikus legyen, és minden helyet kihasználjunk.

Okos megoldások a lakásban?

A lakás egésze gipszkarton álmennyezetet kapott, oda bújtattuk el az új villanyvezetékeket. Édesapám több órán keresztül tervezte, rajzolta, agyalt azon, hogy melyik vezetéket honnan húzzuk át, hogyan juttassuk el egyik szobából a másikba, és mely háztartási eszközök legyenek egy áramkörön. Ez számomra egy rendkívül praktikus megoldás volt, hiszen időt és pénzt is spóroltunk azzal, hogy nem kellett az összes vezetéket a falba bevésni. Ennek köszönhetően a kapcsolóink sincsenek áramkörre kötve, a lámpáinkban egy rádiófrekvenciás érzékelő van, ami a falra ragasztott érintőpaneles kapcsolókkal kommunikál, illetve a WiFi hálózatra is rá tudnak csatlakozni, és egy telefonos alkalmazás segítségével tudnánk fel-és lekapcsolni a kapcsolókat. Azért írom feltételes módban, mert ezt még nem csinálta meg édesapám, és én kicsit ellene is vagyok, mert nekem ez már túlontúl okos (és lusta) megoldás lenne.

Mennyi ideig tartott a felújítás? Milyen nehézségekkel szembesültetek?

A felújítás mindennel együtt nagyjából 4-5 hónap között állt meg (bontás, stb.). A legnagyobb nehézség az volt, hogy szívem szerint minden nap itt lettem/lettünk volna, de sajnos mindenki dolgozott, így erre nem volt lehetőségünk. 2022 áprilisában kezdtünk el bontani, és július végén költöztünk be. Persze a bontás során akadtak meglepetések. Ilyen volt például a padlószőnyeg a parketta alatt, vagy a villanyvezetékek a parketta szegélylécében, és a járólap szegélylécében, ezen belül is a csemperagasztóba belenyomkodva.

A nappaliban 1 óra alatt leszedtük a tapétát, a másikban pedig már szakembereknek kellett az egész falat lecsiszolniuk, mert utólag tudtuk meg, hogy fűrészporos festék volt a szobákban, nem pedig fűrészporos tapéta. A másik legnagyobb nehézség az volt, hogy a felújítás nagyban próbára tette a türelmünket. A szakemberek 2-3 napokra eltűntek, a nappali ajtónkra és ablakunkra pedig 3 hetet kellett várnunk. Derékszöget hiába kerestünk, sehol nem találtunk a lakásban, és a falak sem mindenhol nevezhetőek egyenesnek. Illetve mivel 4. emeleti lakásról beszélünk, a szakemberek vagy visszavonták a munkát, vagy jóval drágább ajánlatot adtak, mint egy 1. emeleti lakásra például. Ezt persze meg is értem, hiszen nekünk sem volt leányálom felcipelni a bútorainkat.

Mit oldottatok meg egyedül, mit bíztatok szakemberre?

A bontást teljes mértékben mi csináltuk (az én családom és a férjem családja) a két betonfal kivágásán kívül. A nappalinál és a folyosónál boltív volt, ezt mi bontottuk ki, a tapétát mi szedtük le, a parkettát mi szedtük fel, kibontottuk a két szoba közötti beépített szekrényt, és a fürdő teljes bontása édesapám két kezének munkája volt. Miután mindent lecsupaszítottunk úgy, ahogy tudtuk, megkezdődött a szakemberek általi munka: a gipszkartonozás, glettelés, burkolás és a vízszerelés, illetve az erkélyajtó és a nappaliban lévő ablak cseréje. A festés, parkettázás, a konyha és a bútorok összerakása, gépek bekötése, a teljes villanyhálózat cseréje és bekötése és a teljes lakás berendezése pedig újra a mi munkánk volt.

Mit szerettek a végeredményben a legjobban?

A férjem kedvenc része a nappali és a konyha, én pedig az egészet imádom (de ha választani kell, én is a konyhát és a nappalit mondanám). A lakás teljes mértékben tükröz minket. Bárki, akit áthívtunk, azt mondta, hogy le se tagadhatnánk, hogy ez a mi lakásunk. Mindkettőnk stílusa megtalálható az egész lakásban, a fekete-szürke-barna kiegészítőktől kezdve az apró bambuszos dobozokig. Az erkélyünk felújítása még hátra van, ha az kész lesz, nekem biztos, hogy az lesz a kedvencem. Oda műfüvet tervezünk, a két oldalfalat teljesen be szeretnénk burkolni lécekkel, arra pedig kis virágos ládákat akasztunk majd.

A KÁPRÁZATOS VÉGEREDMÉNY

Galéria / 16 kép

Megnézem a galériát

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Bezárom
Te is szívesen bemutatnád az otthonodat?
Akkor küldj nekünk e-mailt az otthonokesmegoldasok@marquardmedia.hu e-mail címre, amelyben pár mondat és sok szép kép kíséretében bemutatod, hol élsz. A legszebb lakásokat és házakat pedig mi is megmutatjuk weboldalunkon olvasóinknak!
Stílus Rózsaszín fürdőszoba inspirációk: nem mindennapi szín a nem mindennapi eredményért

A fürdőszoba dekorálása kapcsán az különleges színek, mint a rózsaszín, szinte sosem kerülnek képbe. Pedig a rózsaszín árnyalatnak köszönhetően minimális erőfeszítéssel is csodaszép, sikkes eredményt lehet elérni a fürdőben. Lássuk is a legszebbeket!

Stílus Lakó konténer házak – Ez a koncepció lenne a jövő?

Szinte futótűzként terjednek a lakó konténer házak, hiszen rengeteg érv szól mellettük, és egyre könnyebben hozzáférhetők is. Az Instagram is tele van csodaszép, látványos konténer ház enteriőrökkel, ezért nem csoda, hogy napról napra többen kapnak kedvet hozzá. Ismerkedj meg Te is ezzel a (már nem is annyira) új trenddel!

Tipp Tavaszi nagytakarítás: a legfontosabb trükkök, hogy gyorsan haladj a feladatokkal

A tavaszi nagytakarítás egy nehéz és fárasztó feladat, főleg akkor, ha nem tudod, hogyan is lenne érdemes belekezdeni. Van azonban néhány praktika, ami sokat segít a szervezésben, és időt, valamint energiát spórol nekik. Nézzük, mik ezek.

Stílus Fehér bejárati ajtó – Stílusos megoldások, amikből te is inspirálódhatsz

A fehér bejárati ajtó a minimalizmusnak köszönhetően egyre népszerűbb, így nem csoda, hogy a profi lakberendezők is egyre több gyönyörű megoldással rukkolnak elő. Hoztunk néhány inspirációt a fehér ajtókhoz, és néhány dekorációs tippet is.

Gyerek Last minute húsvéti tojáskereső DIY ötletek – Ilyen tasakokba rejtheted a finomságokat!

Nyakunkon a húsvéti, így a húsvéti nyuszinak fogy az ideje, hogy mindent előkészítsen a tojáskereséshez. Miután beszerezte az összes finomságot, már csak ötletesen el kell rejtenie azokat. A következő DIY tippeknek hála gyorsan és egyszerűen be tudsz segíteni majd a nyuszinak, hogy a tojáskeresés valódi élmény legyen a kicsik számára.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin