Újpesti mese – Amikor egy panellakás tökéletesen passzol a lakójához

A lakás főbb paraméterei

A lakás Újpesten található, egy 4 emeletes panelház legfelső emeletén. Az alapterülete alig 54 nm. Ami érdekes, hogy a korábbi albérletünk is nagyjából ugyanekkora volt, viszont ott 1 szobával kevesebb volt – azt inkább mondanám 2 szobásnak, a miénket pedig 1 + 2 fél szobásnak. Elrendezését tekintve a nappali és a konyha egy légtérben van, és egy kis folyosóról nyílik a fürdő, a WC és a két félszoba, illetve itt található egy beépített szekrény is, amit az előttünk lakóktól “megörököltünk”.
 

Milyen állapotban volt a lakás a felújítás előtt?

A lakás jó állapotban volt a felújítás előtt. Akár egy tisztasági festés után be tudtunk volna költözni. Mivel azonban lehetőségünk volt arra anyagilag, hogy felújítsuk, mindent teljes mértékben igyekeztünk a saját képünkre formálni.

Mit és hogyan újítottatok fel benne?

Nagyon röviden: mindent. Előszoba nem volt a lakásban, a bejáratnál rögtön egy ebédlőasztal fogadott minket – ezt mindenféleképpen meg szerettük volna oldani. Úgy éreztük, hogy nekünk kell az előszoba. A konyha kicsi volt és keskeny, illetve nem volt elég felület az előkészítéshez, ezen is változtatni szerettünk volna. A konyha és az előszoba kialakításához két falat teljes mértékben ki kellett vágnunk, ezt egy falvágó csapat segítségével tettük meg. A bejárat melletti eredeti falhoz képest nagyjából 1 méterrel kijjebb került a konyha egyik fala, így alakítottuk ki az előszobát.

Az egyik képen jól látszódik, hogy a konyha egyik eredeti fala nagyjából ott volt, ahol a hűtőnk bal oldala van. Mivel mi nyitott konyhát szerettünk volna, plusz valahogy meg kellett oldanunk az étkezőasztal kérdését is, a konyha eredeti falához képest fele akkora gipszkarton falat húzattunk fel, és kitoltuk az erkélyajtó irányába, amennyire csak lehetett, ezzel is egy picit szélesebbé téve a konyhát. A fal “folytatása” pedig egy pult lett, így minden, amit szerettünk volna, megvalósult: nyitott lett a konyha, kaptunk elég felületet, és elfért az étkezőasztal.

A FELÚJÍTÁS MENETE

Galéria / 17 kép

Megnézem a galériát

Ami még fejtörést okozott, az a hely: mindenféleképpen szerettük volna kirakni a mosógépet is a konyhába, emiatt nagyjából ötször terveztük újra a teret, de sikerült úgy kialakítani, hogy minden szuper legyen. A teljes villanyvezeték hálózatot is cseréltük, viszont ezt sikerült úgy megoldanunk, hogy egy centimétert sem kellett vésni. A fürdőszoba és a WC betonig le lett verve, új WC, új kád, új vízvezeték kerültek mindenhova. A kivitelezőnk tanácsára minden összképet rondító fűtéscsövet gipszkarton dobozba rejtettek, így ez is hozzájárult a lakás modern kinézetéhez.

A nappaliban-konyhában-folyosón járólap volt, ezt vinyl padlóval helyettesítettük, de úgy, hogy megmaradt a járólap is alatta – hang- és hőszigetelési szempontból, a megfelelő szivacsréteggel alatta. A szobákban pedig laminált parketta volt, ezt teljes egészében felszedtük, és újat raktunk a helyére. A két szoba között eredetileg nem fal volt, hanem egy 40-50 cm széles beépített szekrény, ezt viszont teljes egészében kibontottuk helytakarékossági szempontok miatt. A két szoba közé került egy új gipszkarton fal a hálószoba javára: az ágyunk miatt muszáj volt egy kicsit “csalni”.

Ki álmodta meg a lakásbelsőt?

Közös munka volt. Nyilván a kiegészítők vásárlása mindig a nők dolga, de a színeket, a bútorokat, a konyhát, a parkettát és a csempéket a férjemmel együtt álmodtuk meg, amibe a családunk is besegített itt-ott. Nem mondom, hogy nem volt belőle néha egy-két apró nézeteltérés, de valahogy mindig sikerült megtalálnunk a közös nevezőt. A konyha kialakítása édesanyám és a férjem munkája volt, azon ők agyaltak a legtöbbet. Én elmondtam a kéréseimet, és igyekezték úgy alakítani, hogy praktikus legyen, és minden helyet kihasználjunk.

Okos megoldások a lakásban?

A lakás egésze gipszkarton álmennyezetet kapott, oda bújtattuk el az új villanyvezetékeket. Édesapám több órán keresztül tervezte, rajzolta, agyalt azon, hogy melyik vezetéket honnan húzzuk át, hogyan juttassuk el egyik szobából a másikba, és mely háztartási eszközök legyenek egy áramkörön. Ez számomra egy rendkívül praktikus megoldás volt, hiszen időt és pénzt is spóroltunk azzal, hogy nem kellett az összes vezetéket a falba bevésni. Ennek köszönhetően a kapcsolóink sincsenek áramkörre kötve, a lámpáinkban egy rádiófrekvenciás érzékelő van, ami a falra ragasztott érintőpaneles kapcsolókkal kommunikál, illetve a WiFi hálózatra is rá tudnak csatlakozni, és egy telefonos alkalmazás segítségével tudnánk fel-és lekapcsolni a kapcsolókat. Azért írom feltételes módban, mert ezt még nem csinálta meg édesapám, és én kicsit ellene is vagyok, mert nekem ez már túlontúl okos (és lusta) megoldás lenne.

Mennyi ideig tartott a felújítás? Milyen nehézségekkel szembesültetek?

A felújítás mindennel együtt nagyjából 4-5 hónap között állt meg (bontás, stb.). A legnagyobb nehézség az volt, hogy szívem szerint minden nap itt lettem/lettünk volna, de sajnos mindenki dolgozott, így erre nem volt lehetőségünk. 2022 áprilisában kezdtünk el bontani, és július végén költöztünk be. Persze a bontás során akadtak meglepetések. Ilyen volt például a padlószőnyeg a parketta alatt, vagy a villanyvezetékek a parketta szegélylécében, és a járólap szegélylécében, ezen belül is a csemperagasztóba belenyomkodva.

A nappaliban 1 óra alatt leszedtük a tapétát, a másikban pedig már szakembereknek kellett az egész falat lecsiszolniuk, mert utólag tudtuk meg, hogy fűrészporos festék volt a szobákban, nem pedig fűrészporos tapéta. A másik legnagyobb nehézség az volt, hogy a felújítás nagyban próbára tette a türelmünket. A szakemberek 2-3 napokra eltűntek, a nappali ajtónkra és ablakunkra pedig 3 hetet kellett várnunk. Derékszöget hiába kerestünk, sehol nem találtunk a lakásban, és a falak sem mindenhol nevezhetőek egyenesnek. Illetve mivel 4. emeleti lakásról beszélünk, a szakemberek vagy visszavonták a munkát, vagy jóval drágább ajánlatot adtak, mint egy 1. emeleti lakásra például. Ezt persze meg is értem, hiszen nekünk sem volt leányálom felcipelni a bútorainkat.

Mit oldottatok meg egyedül, mit bíztatok szakemberre?

A bontást teljes mértékben mi csináltuk (az én családom és a férjem családja) a két betonfal kivágásán kívül. A nappalinál és a folyosónál boltív volt, ezt mi bontottuk ki, a tapétát mi szedtük le, a parkettát mi szedtük fel, kibontottuk a két szoba közötti beépített szekrényt, és a fürdő teljes bontása édesapám két kezének munkája volt. Miután mindent lecsupaszítottunk úgy, ahogy tudtuk, megkezdődött a szakemberek általi munka: a gipszkartonozás, glettelés, burkolás és a vízszerelés, illetve az erkélyajtó és a nappaliban lévő ablak cseréje. A festés, parkettázás, a konyha és a bútorok összerakása, gépek bekötése, a teljes villanyhálózat cseréje és bekötése és a teljes lakás berendezése pedig újra a mi munkánk volt.

Mit szerettek a végeredményben a legjobban?

A férjem kedvenc része a nappali és a konyha, én pedig az egészet imádom (de ha választani kell, én is a konyhát és a nappalit mondanám). A lakás teljes mértékben tükröz minket. Bárki, akit áthívtunk, azt mondta, hogy le se tagadhatnánk, hogy ez a mi lakásunk. Mindkettőnk stílusa megtalálható az egész lakásban, a fekete-szürke-barna kiegészítőktől kezdve az apró bambuszos dobozokig. Az erkélyünk felújítása még hátra van, ha az kész lesz, nekem biztos, hogy az lesz a kedvencem. Oda műfüvet tervezünk, a két oldalfalat teljesen be szeretnénk burkolni lécekkel, arra pedig kis virágos ládákat akasztunk majd.

A KÁPRÁZATOS VÉGEREDMÉNY

Galéria / 16 kép

Megnézem a galériát

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.