Kádár-kocka felújítása – Íme, a lista a legfontosabb teendőkről hozzá

Kádár-kocka felújítása – Íme, a lista a legfontosabb teendőkről hozzá

Egy kádár-kocka felújítása nem kicsi feladat, pláne, ha minden az eredeti állapotban van. Összegyűjtöttük, melyek a legsürgetőbb felújítási projektek.

Ötletládához ad!

Kádár-kocka felújítása előtt állsz? Az alábbi feladatokra készítsd magad lélekben:

A legfontosabb elemek a kádár-kocka felújítása során:

  • Szigetelés: A kádár-kockák egyik Achilles-sarka a szigetelés, pontosabban annak hiánya. A kádár-kockák éíptésekor még közel sem voltak olyan modern, hatékony megoldások a hőmegtartásra, mint napjainkban, ezért ezzel mindenképp számolnunk kell. Megfelelő szigetelés nélkül magasabb lesz a rezsi számla, előfordulhat penészedés is, vagy akár strukturális gondok is akadhatnak, hiszen már 60-70 éves épületekről van szó.
  • Nyílászárók: Semmit sem ér a szigetelés a kádár-kocka felújítása során, ha nem cseréljük ki a nyílászárókat. A rosszul záró ajtók és ablakok óriási mértékben felelősek a hő kiengedésében, ezért kulcsfontosságú projekt az ingatlan megvásárlása után.
  • Bővítés: Egyedül, párban vagy egy gyermekkel kényelmesen el lehet férni a régi kádár-kockákban. Azonban többtagú család esetén megéri elgondolkozni a bővítés lehetőségén is.
  • Átalakítás: A régi építésű kádár-kockák sajnos nem túl előnyös elrendezésben épültek viszonylag kicsi ablakokkal, kevés, de nagyméretű szobákkal és zegzugos folyósokkal. Ha van rá lehetőségünk, ezt érdemes orvosolni. A nagy alapterületű szobákból gipszkarton fal felhúzásával kaphatunk két kisebb helyiséget is, melyek tökéletesek például gyerekszobáknak.
  • Fűtés: A kádár-kockák túlnyomó többségében cserépkályha szolgáltatta a hőt. Ezt meg is tarthatjuk, hiszen hangulatosra ki lehet alakítani a környékét, a hideg téli napokon jól fog esni mellé ülni. Ha szeretnénk megtartani, vizsgáltassuk meg szakemberekkel, tisztíttassuk ki, esetleg újítsuk fel. Le is bonthatjuk, ám ez nem kicsi munka lesz, és emellett gondoskodnunk kell más fűtési rendszer beépítéséről.
  • Fürdőszoba: A fürdőszobák mindig a felújítási listák legvégén kullognak, ezért nagy eséllyel az újonnan vásárolt kádár-kockánk lepukkant fürdővel rendelkezik. Rosszabb esetben még az eredeti csempék és berendezés van ott.
  • Padlóburkolat: A padlóburkolat minősége nagymértékben függ a burkolat korától és az előző tulajdonos preferenciájától. Biztos, ami biztos alapon készüljünk a padló felújítására is, mivel a tipikus kádár-kocka padló igencsak elavult. Lecserélhetjük a komplett padlózatot, de készülhetünk úgy is, hogy felújítjuk a régi fapadlót lakkozással vagy csiszolással.
  • Kerítés: A régi dróthálók már nem csak a kinézetük miatt ósdik, de nem is praktikusak. Egyrészt könnyen megsérülnek, kilyukadnak esetleg máris lyukasok, másrészt bárki átmászhat rajtuk. Ha nem is cseréljük le a komplett kerítést, érdemes úgy számolnunk, hogy tatarozni és fedni muszáj lesz.

Ezek a kádár-kockák már átestek a felújításon:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin