Kádár-kocka felújítása – Íme, a lista a legfontosabb teendőkről hozzá

Kádár-kocka felújítása – Íme, a lista a legfontosabb teendőkről hozzá

Egy kádár-kocka felújítása nem kicsi feladat, pláne, ha minden az eredeti állapotban van. Összegyűjtöttük, melyek a legsürgetőbb felújítási projektek.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Kádár-kocka felújítása előtt állsz? Az alábbi feladatokra készítsd magad lélekben:

A legfontosabb elemek a kádár-kocka felújítása során:

  • Szigetelés: A kádár-kockák egyik Achilles-sarka a szigetelés, pontosabban annak hiánya. A kádár-kockák éíptésekor még közel sem voltak olyan modern, hatékony megoldások a hőmegtartásra, mint napjainkban, ezért ezzel mindenképp számolnunk kell. Megfelelő szigetelés nélkül magasabb lesz a rezsi számla, előfordulhat penészedés is, vagy akár strukturális gondok is akadhatnak, hiszen már 60-70 éves épületekről van szó.
  • Nyílászárók: Semmit sem ér a szigetelés a kádár-kocka felújítása során, ha nem cseréljük ki a nyílászárókat. A rosszul záró ajtók és ablakok óriási mértékben felelősek a hő kiengedésében, ezért kulcsfontosságú projekt az ingatlan megvásárlása után.
  • Bővítés: Egyedül, párban vagy egy gyermekkel kényelmesen el lehet férni a régi kádár-kockákban. Azonban többtagú család esetén megéri elgondolkozni a bővítés lehetőségén is.
  • Átalakítás: A régi építésű kádár-kockák sajnos nem túl előnyös elrendezésben épültek viszonylag kicsi ablakokkal, kevés, de nagyméretű szobákkal és zegzugos folyósokkal. Ha van rá lehetőségünk, ezt érdemes orvosolni. A nagy alapterületű szobákból gipszkarton fal felhúzásával kaphatunk két kisebb helyiséget is, melyek tökéletesek például gyerekszobáknak.
  • Fűtés: A kádár-kockák túlnyomó többségében cserépkályha szolgáltatta a hőt. Ezt meg is tarthatjuk, hiszen hangulatosra ki lehet alakítani a környékét, a hideg téli napokon jól fog esni mellé ülni. Ha szeretnénk megtartani, vizsgáltassuk meg szakemberekkel, tisztíttassuk ki, esetleg újítsuk fel. Le is bonthatjuk, ám ez nem kicsi munka lesz, és emellett gondoskodnunk kell más fűtési rendszer beépítéséről.
  • Fürdőszoba: A fürdőszobák mindig a felújítási listák legvégén kullognak, ezért nagy eséllyel az újonnan vásárolt kádár-kockánk lepukkant fürdővel rendelkezik. Rosszabb esetben még az eredeti csempék és berendezés van ott.
  • Padlóburkolat: A padlóburkolat minősége nagymértékben függ a burkolat korától és az előző tulajdonos preferenciájától. Biztos, ami biztos alapon készüljünk a padló felújítására is, mivel a tipikus kádár-kocka padló igencsak elavult. Lecserélhetjük a komplett padlózatot, de készülhetünk úgy is, hogy felújítjuk a régi fapadlót lakkozással vagy csiszolással.
  • Kerítés: A régi dróthálók már nem csak a kinézetük miatt ósdik, de nem is praktikusak. Egyrészt könnyen megsérülnek, kilyukadnak esetleg máris lyukasok, másrészt bárki átmászhat rajtuk. Ha nem is cseréljük le a komplett kerítést, érdemes úgy számolnunk, hogy tatarozni és fedni muszáj lesz.

Ezek a kádár-kockák már átestek a felújításon:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Kert Júniusi teendők a kertben

Nyáron igazán élvezet kint dolgozni a kertben, főleg júniusban, hiszen ekkor már szép színesek a virágágyások, a veteményesben pedig már begyűjtheted az első friss és ropogós, vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket. De persze feladat is van bőven, hogy a kert jól bírja a hőséget, és nyár végén is szép és egészséges legyen. Segítségképp ezeket szedtük most össze csoportosítva.

Felújítás Szőlőhegyek ölelésében – Egy présházból lett otthon Zsámbék szomszédságában

Ezúttal egy völgybe utazunk, hogy egy régi présházat járjunk be, amiből alapos tervezéssel, nagy adag jóízléssel, valódi hozzáértéssel és kellő alapossággal valódi otthon lett.

Kert Ismerd fel a gazt! Ezek a leggyakrabban előforduló kerti gyomnövények

A hatásos gyomirtáshoz elengedhetetlen, hogy tisztában legyél, pontosan mivel is állsz szemben. Összeszedtük a leggyakoribb gyomnövényeket, amelyekkel már biztosan találkoztál, de lehet, hogy nem vagy tisztában a nevükkel.

Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin