Ha hiszed, ha nem: ez az otthon nem is olyan rég még egy klasszikus Kádár-kocka volt

Ha hiszed, ha nem: ez az otthon nem is olyan rég még egy klasszikus Kádár-kocka volt

„Egy elhanyagolt, 60-as években épült, szomorú ház volt” – idézi fel a kezdeteket Fest Krisztina lakberendező, aki egy klasszikus kádár-kockát álmodott és épített újjá, nem is akárhogyan.

Ötletládához ad!

Ahogy Krisztina, a Designdock alapítója mondja, egy 60-as években épült Kádár-kocka belső térrendezése egyáltalán nem felel meg a mai kor elvárásainak. Helyiségei aránytalanok, illetve ma már nem tervezünk a konyhából közvetlen nyíló fürdőszobát, sem hatalmas kamrát csupán azért, hogy a padlás lépcső onnan indulhasson, és vermelőre sincsen szükség ebben a helyiségben. „Az általam megvásárolt ház 2 szobájából az egyik gyakorlatilag berendezhetetlen lett volna, mivel egyik falán egy utcára, másik falán egy kertre néző ablak volt, harmadik falán középen egy átjáró ajtó az innen nyíló másik szobába, a negyedik falán pedig kijárat a közlekedőbe. Ami a legnagyobb hiba volt, hogy nem volt teraszkapcsolata a háznak.”

ILYEN VOLT A HÁZ EREDETI ÁLLAPOTÁBAN

Ha hiszed, ha nem: ez az otthon nem is olyan rég még egy klasszikus Kádár-kocka volt

A felújítás célja és legfőbb tervezési szempont egy nagy nappali-étkező-konyha élettér kialakítása volt, természetesen innen nyíló nagy terasszal, 2 hálószobával, mosókonyhával, benne vendég WC-vel, tusolós fürdőszobával és egy kamrával. Kívülről pedig olyan homlokzati megoldásokkal, melyekkel a ház látványában semmiképpen sem sorakozik fel sok ezer testvére közé.

Az építkezés során mindent felújítottak Krisztináék. A garázsnak és a nagy háznak csak a négy fő fala maradt meg, új tető is került rá. A korábban csupán a kertbe és a bejárati ajtóhoz vezető átjáróként működő, üvegezett, szigeteletlen verandát lebontva, a ház bejáratát máshova helyezve, a veranda helyére egy teljes értékű tégla helyiséget (egy mosókonyhát, illetve vendég WC-t) csatolva a ház hasznos alapterülete összesen 95 m2-re bővült. A kerti WC és nyári konyha pedig a vendég ház mellett egybenyitva és felújítva tároló funkciót tölt be.

„A Kádár-kocka jellegzetes stílusjegyét, az utcafronti két nagy ablakot meghagyva, szerettem volna valami kis apró változtatást, így az ablakok méretét megnöveltem, az ablakokat jobban egymás felé húztam, az üvegekbe osztást terveztem, és az ablakok a homlokzat színével azonos keretet kaptak. Ettől máris látványosabb lett a homlokzat. Noha van, aki szerint tájépítészetileg a homlokzat színválasztása (fehér homlokzat, antracit szürke cserép, eresz, ablakok) nem illik bele az utcaképbe, én azt gondolom, hogy Budapest forgalmas kerületében nem tájépítészeti szempontok dominálnak.

A külső tervezésnél az volt a célom, hogy semmiképp se álljak be a kádár-kockák unalmas sorába, házam sokkal inkább egyediségével és rémesen egyszerű, tiszta vonalaival tűnjön ki a tömegből. Ami hozzátesz a főzés és tárolás élményéhez, az az üveg veranda lebontásával a mosókonyha helyiségből lecsípett 80 cm széles kamra, ahová a konyhából egy tolóajtón keresztül jutok be. Régen vágytam erre, sajnos eddigi otthonaimban nem volt lehetőség megvalósítani. Ami még fontos számomra, az természetesen a kert, a pergolák és a fa teraszom, amiket szintén én álmodtam meg.”

A felújítás mindössze 4 hónap alatt készült el: áprilisban már bontottak, májustól építettek, augusztusban pedig már be is költöztek az elkészült nagy házba úgy, hogy kint már csak a színezés munkálata folyt. Ez nyilvánvaló nagyon rövid idő, de Krisztina, aki 15 éve lakberendezőként a tervei komplett kivitelezését is vállalja, olyan rutinnal, tapasztalattal bír a kivitelezést vezető kollegájával együtt, hogy az igazi csapatmunkának, a rutinos szervezésnek, a remek koordinálásnak köszönhetően mindig működik a rövid határidős felújítás. Építéseiket, felújításaikat szívvel-lélekkel csinálják, ami manapság bizony ritka kincs.

„Nagyon szeretem visszanézni a régi fotókat, hogy miből mit terveztem, és mit alkottunk. Néha hihetetlen még számomra is. Ritkán vagyok elégedett, mert úgy vallom, mindig minden lehet jobb, de ennek a háznak minden szeglete boldog.”

A HÁZ, AMELYNEK MINDEN SZEGLETE BOLDOG

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Bezárom
Te is szívesen bemutatnád az otthonodat?
Akkor küldj nekünk e-mailt az otthonokesmegoldasok@marquardmedia.hu e-mail címre, amelyben pár mondat és sok szép kép kíséretében bemutatod, hol élsz. A legszebb lakásokat és házakat pedig mi is megmutatjuk weboldalunkon olvasóinknak!
Stílus Rózsaszín fürdőszoba inspirációk: nem mindennapi szín a nem mindennapi eredményért

A fürdőszoba dekorálása kapcsán az különleges színek, mint a rózsaszín, szinte sosem kerülnek képbe. Pedig a rózsaszín árnyalatnak köszönhetően minimális erőfeszítéssel is csodaszép, sikkes eredményt lehet elérni a fürdőben. Lássuk is a legszebbeket!

Stílus Lakó konténer házak – Ez a koncepció lenne a jövő?

Szinte futótűzként terjednek a lakó konténer házak, hiszen rengeteg érv szól mellettük, és egyre könnyebben hozzáférhetők is. Az Instagram is tele van csodaszép, látványos konténer ház enteriőrökkel, ezért nem csoda, hogy napról napra többen kapnak kedvet hozzá. Ismerkedj meg Te is ezzel a (már nem is annyira) új trenddel!

Tipp Tavaszi nagytakarítás: a legfontosabb trükkök, hogy gyorsan haladj a feladatokkal

A tavaszi nagytakarítás egy nehéz és fárasztó feladat, főleg akkor, ha nem tudod, hogyan is lenne érdemes belekezdeni. Van azonban néhány praktika, ami sokat segít a szervezésben, és időt, valamint energiát spórol nekik. Nézzük, mik ezek.

Stílus Fehér bejárati ajtó – Stílusos megoldások, amikből te is inspirálódhatsz

A fehér bejárati ajtó a minimalizmusnak köszönhetően egyre népszerűbb, így nem csoda, hogy a profi lakberendezők is egyre több gyönyörű megoldással rukkolnak elő. Hoztunk néhány inspirációt a fehér ajtókhoz, és néhány dekorációs tippet is.

Gyerek Last minute húsvéti tojáskereső DIY ötletek – Ilyen tasakokba rejtheted a finomságokat!

Nyakunkon a húsvéti, így a húsvéti nyuszinak fogy az ideje, hogy mindent előkészítsen a tojáskereséshez. Miután beszerezte az összes finomságot, már csak ötletesen el kell rejtenie azokat. A következő DIY tippeknek hála gyorsan és egyszerűen be tudsz segíteni majd a nyuszinak, hogy a tojáskeresés valódi élmény legyen a kicsik számára.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin