Fotókat készítette: Jurassza Zsófia

Ha hiszed, ha nem: ez az otthon nem is olyan rég még egy klasszikus Kádár-kocka volt

Ahogy Krisztina, a Designdock alapítója mondja, egy 60-as években épült Kádár-kocka belső térrendezése egyáltalán nem felel meg a mai kor elvárásainak. Helyiségei aránytalanok, illetve ma már nem tervezünk a konyhából közvetlen nyíló fürdőszobát, sem hatalmas kamrát csupán azért, hogy a padlás lépcső onnan indulhasson, és vermelőre sincsen szükség ebben a helyiségben. „Az általam megvásárolt ház 2 szobájából az egyik gyakorlatilag berendezhetetlen lett volna, mivel egyik falán egy utcára, másik falán egy kertre néző ablak volt, harmadik falán középen egy átjáró ajtó az innen nyíló másik szobába, a negyedik falán pedig kijárat a közlekedőbe. Ami a legnagyobb hiba volt, hogy nem volt teraszkapcsolata a háznak.”

ILYEN VOLT A HÁZ EREDETI ÁLLAPOTÁBAN

Ha hiszed, ha nem: ez az otthon nem is olyan rég még egy klasszikus Kádár-kocka volt

A felújítás célja és legfőbb tervezési szempont egy nagy nappali-étkező-konyha élettér kialakítása volt, természetesen innen nyíló nagy terasszal, 2 hálószobával, mosókonyhával, benne vendég WC-vel, tusolós fürdőszobával és egy kamrával. Kívülről pedig olyan homlokzati megoldásokkal, melyekkel a ház látványában semmiképpen sem sorakozik fel sok ezer testvére közé.

Az építkezés során mindent felújítottak Krisztináék. A garázsnak és a nagy háznak csak a négy fő fala maradt meg, új tető is került rá. A korábban csupán a kertbe és a bejárati ajtóhoz vezető átjáróként működő, üvegezett, szigeteletlen verandát lebontva, a ház bejáratát máshova helyezve, a veranda helyére egy teljes értékű tégla helyiséget (egy mosókonyhát, illetve vendég WC-t) csatolva a ház hasznos alapterülete összesen 95 m2-re bővült. A kerti WC és nyári konyha pedig a vendég ház mellett egybenyitva és felújítva tároló funkciót tölt be.

„A Kádár-kocka jellegzetes stílusjegyét, az utcafronti két nagy ablakot meghagyva, szerettem volna valami kis apró változtatást, így az ablakok méretét megnöveltem, az ablakokat jobban egymás felé húztam, az üvegekbe osztást terveztem, és az ablakok a homlokzat színével azonos keretet kaptak. Ettől máris látványosabb lett a homlokzat. Noha van, aki szerint tájépítészetileg a homlokzat színválasztása (fehér homlokzat, antracit szürke cserép, eresz, ablakok) nem illik bele az utcaképbe, én azt gondolom, hogy Budapest forgalmas kerületében nem tájépítészeti szempontok dominálnak.

A külső tervezésnél az volt a célom, hogy semmiképp se álljak be a kádár-kockák unalmas sorába, házam sokkal inkább egyediségével és rémesen egyszerű, tiszta vonalaival tűnjön ki a tömegből. Ami hozzátesz a főzés és tárolás élményéhez, az az üveg veranda lebontásával a mosókonyha helyiségből lecsípett 80 cm széles kamra, ahová a konyhából egy tolóajtón keresztül jutok be. Régen vágytam erre, sajnos eddigi otthonaimban nem volt lehetőség megvalósítani. Ami még fontos számomra, az természetesen a kert, a pergolák és a fa teraszom, amiket szintén én álmodtam meg.”

A felújítás mindössze 4 hónap alatt készült el: áprilisban már bontottak, májustól építettek, augusztusban pedig már be is költöztek az elkészült nagy házba úgy, hogy kint már csak a színezés munkálata folyt. Ez nyilvánvaló nagyon rövid idő, de Krisztina, aki 15 éve lakberendezőként a tervei komplett kivitelezését is vállalja, olyan rutinnal, tapasztalattal bír a kivitelezést vezető kollegájával együtt, hogy az igazi csapatmunkának, a rutinos szervezésnek, a remek koordinálásnak köszönhetően mindig működik a rövid határidős felújítás. Építéseiket, felújításaikat szívvel-lélekkel csinálják, ami manapság bizony ritka kincs.

„Nagyon szeretem visszanézni a régi fotókat, hogy miből mit terveztem, és mit alkottunk. Néha hihetetlen még számomra is. Ritkán vagyok elégedett, mert úgy vallom, mindig minden lehet jobb, de ennek a háznak minden szeglete boldog.”

A HÁZ, AMELYNEK MINDEN SZEGLETE BOLDOG

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.