Forrás: Getty

Gipszkarton festése házilag – Mutatjuk, hogyan csináld magad néhány egyszerű lépésben

Mire lesz szükség?

A gipszkarton felületek festésénél a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy mészfestéket alkalmazunk. Ezt szigorúan tilos! Helyette válasszunk diszperzitet. Utóbbitól azonban sokan ódzkodnak, hiszen valóban nem mind képes megfelelően befogni a festeni való területet. Ezért is fontos, hogy a picit drágább, minőségi festéket válasszuk. Szükségünk lesz továbbá glettanyagra, spatulára, mélyalapozóra, egy nagy ecsetre és festékhengerre. Ha a gipszkarton lapok között rés van, akkor érdemes hézagkötő szalagot beszerezni, ez ugyanis megelőzi a repedést. Ha mindezt beszereztük, a gipszkarton festése házilag is egyszerűen megoldható.

Gipszkarton festése házilag lépésről lépésre:

  1. Glettelés: Az első lépés minden új felületen a glettelés, ezért ezzel kezdjük meg a festést. Keverjük ki a zacskó utasításai szerint a glettet csomómentesre, majd vigyük fel a gipszkartonlapok közé, illetve a csavarokra, hogy teljesen egyenletes felületet kapjunk. Addig adagoljuk a glettet kis mennyiségben, amíg nem lesz teljesen sima az egész felület. A gipszkarton lapok közé a glettbe helyezhetjük fel a hézagkötőt.
  2. Csiszolás: Fárasztó és nehéz, de megkerülhetetlen lépés a csiszolás. A jó tapadás és az egyenletes felület érdekében muszáj lecsiszolni a glettelt felületeket, és az igazán tökéletes végeredmény érdekében az egész gipszkarton felületet ajánlott átdörzsölni. A csiszolást az egyenletes felületeken elég csak nagyjából elvégezni, és csak a glettelt részekre odafigyelni.
  3. Tisztítás: A csiszolás rengeteg porral és kosszal jár, ezért a következő lépés előtt mindenképp töröljük át a gipszkarton felületét, szabadítsuk meg minél több portól. Természetesen nem kell teljesen tiszta felületre törekedni, de minél kevésbé marad poros a gipszkarton, annál szebb és egyenletesebb lesz a végeredmény.
  4. Alapozás: A mélyalapozót sokszor alábecsüljük, pedig enélkül közel sem lesz olyan esztétikus és sima a végeredmény. A felvitelhez használjunk nagy ecsetet, hogy minél hamarabb befessük az egész réteget. Az alapozó után matt hatásúnak kell lennie a felületnek.

Festés: Úgy fejezzük be a gipszkarton festését, mintha csak egy átlagos téglafalat festenénk. Miután megszáradt a mélyalapozó, egy átlagos festékhengerrel vigyük fel egyenletesen a diszperzitfestéket, a sarkoknál és széleknél váltsunk ecsetre.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.