Forrás: Getty

Virágcserép felújítása: ne dobd ki, hiszen könnyen javítható

1. Alapos tisztítás

Az évek során rengeteg külső behatás éri a cserepeket, így a felújítást egy alapos mosással kezdd. A földet, a növényi maradványokat erős kefével és forróvízzel el tudod távolítani róla, de a locsolás után maradt vízkőhöz már több kell. Ehhez használj ecetet, ami, még ha nem is mosódik le teljesen, akkor sem károsítja a növényt.

Virágcserép felújítása: ne dobd ki, hiszen könnyen javítható
Forrás: Getty

2. Új festék

Ha a festés kicsit már megkopott, akkor a tisztítás után jöhet egy új réteg felkenése. Ehhez először érdesítsd fel a felületet egy drótkefével, így jól fog tapadni rá az új festék. Alapvetően kétféle festék közül választhatsz: egyik a matt színű, légáteresztő képességű diszperziós festék, a másik a fényes, de jól záró akril.

3. Egyedi színek és minták

Ha dekorációs elemként is szeretnéd felhasználni a felújított cserepet, akkor az akril festék jobb választás, ezt ugyanis jól lehet színezni, ráadásul a felülete szép fényesre szárad, így a kerted éke lehet. Lehet kapni már előre színezett festékeket is, de akár színező koncentrátumokat is használhatsz, amikkel magad tudod kikeverni a tökéletes árnyalatot.

Virágcserép felújítása: ne dobd ki, hiszen könnyen javítható
Forrás: Getty

4. Virágcserép felújítása természetes anyagokkal

A festésen túl is vannak jó lehetőségek a virágcserép felújítására. Például használhatsz természetes anyagokat, amiket aztán a cserépre tudsz ragasztani. Ezelőtt is érdemes lemosni, de akár újra festeni is a felületet, hogy tökéletes alapra kerüljön a dekoráció. Ragaszthatsz a cserépre kagylóhéjat, mulcsot, tekerhetsz rá vesszőket is, a lényeg, hogy olyan legyen, amilyet te szeretnél.

Virágcserép felújítása: ne dobd ki, hiszen könnyen javítható
Forrás: Getty

+1. Műanyag cserép felújítása

A megfakult műanyag cserepeket is fel lehet újítani, így abból sem kell új a szezonra. Ezt is meg kell alaposan tisztítani, a festéshez pedig szórófejes festéket használni. Első rétegként használj alapozót, majd, ha az megszáradt, jöhet a színre fújás. Az alapozó miatt tartós lesz a szín, így ezt a folyamatot nem kell minden évben ismételgetned.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.