Forrás: Getty

Tökéletesen precíz festés egyetlen kellékkel

A festés helyes lépéseit nem kell bemutatnunk: tisztítás, glettelés, csiszolás, alapozás, végül festékréteg felvitele. Ha szeretnénk, hogy olyan szép legyen a végeredmény, mintha profi csinálta volna, akkor szükségünk lesz még egy kiegészítőre: festőszalagra – avagy más néven maszkolószalagra.  Tökéletesen precíz széleket azonban csak akkor kapunk, ha tudjuk, hogyan kell helyes használni ezt a szuper kelléket.

Hogyan kell alkalmazni a festőszalagot?

A maszkolószalag már akkor is segít, ha amatőr módon alkalmazzuk. Azonban így könnyen előfordulhat, hogy becsúsznak kisebb-nagyobb hibák. A tökéletesen éles vonalakért az alábbi lépéseket kell betartanunk:

  1. lépés: A maszkolószalag csak teljesen tiszta, pormentes és száraz felületre képes felragadni. Ennek hiányában megeshet, hogy festék folyik a szalag alá, és nem lesz szép a végeredmény.
  2. lépés: Úgy ragasszuk fel a szalagot a felületre, hogy ragasztás közben folyamatosan rásimítjuk a falra.
  3. lépés: Rögzítsük a szalagot egy tompa kés segítségével úgy, hogy az élével átsimítjuk a szalag széleit.
  4. lépés: Göröngyös felületeknél simítsuk át sokszor a szalagot, hogy minden mélyedésbe besimuljon.
  5. lépés: A felragasztás után azonnal elkezdhetjük a festést.

Tipp: A szalagot 1-2 centivel hosszabbra vágjuk, mint szükséges. A felesleges részt hajtsuk vissza, így sokkal könnyebb lesz leszedni majd a festés végeztével.

Mikor és hogyan távolítsuk el a maszkolószalagot?

Hiába a szakszerű felhelyezés, ha nem jókor és jól vesszük le a szalagot. Így csináld, hogy ne vesszen kárba a munkád:

  • A szalagokat csak azután szabad eltávolítani, ha teljesen megszáradt a festék. Ennek oka, hogy a nedves festék a szalag eltávolítása után ráfolyhat a letakart felületre.
  • Vágjuk kisebbre a lehúzandó szalagot! Ha a felragasztást szinte egy darabbal oldottad meg, akkor lehúzáskor 60-70 centiként vágj bele a szalagba, nehogy összekenj vele valamit.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.