Forrás: Getty

Tapétával kapcsolatos kérdések, amikre mindenki kíváncsi, de senki nem meri megkérdezni

A tapétázást már szinte mindenki kipróbálta, hiszen az egyre jobb technológiának köszönhetően már szakember segítsége nélkül is könnyű művelet. Épp ezért már nem is járunk utána, mivel számos része triviális(nak tűnik) – ennek ellenére adódhatnak kérdések. Ezeket válaszoljuk meg cikkünkben.

  • Melyik szobában nem szabad tapétát használni?

Szerencsére napjainkban a tapéták többsége már bírja a gyűrődést, ezért nincsen konkrét helyiség, ahol ne alkalmazhatnánk ezt a falburkolatot. Az egyetlen megkötés, hogy a tapétázott helyiségben legyen kellő légmozgás, különben „beposhad” a tapéta. Tanács: ha konyhába vagy fürdőszobába szeretnénk alkalmazni, akkor direkt olyat válasszunk, ami bírja a párát.

  • Mit tegyek, ha nem tudom, jól mutatna-e a tapéta az otthonomban?

A tapéta megvásárlása előtt érdemes mintát kérni, és odapróbálni a jövőbeli helyére. A legtöbb üzletben lehet mintát kérni, ám ha ez nem lehetséges, akkor vegyük meg a legkisebb méretet, ami kapható, és azzal teszteljük az összképet.

  • Tényleg egyszerű a tapéta felhelyezése szakember segítsége nélkül is?

Igen. Már rengeteg videó található az interneten, melyekből profi szintre fejleszthetjük magunkat. Számos trükk és praktika van, amivel a problémákat is kiküszöbölhetjük. Például a buborékokat felszámolhatjuk úgy, hogy a tapéta ragasztása közben nedves ronggyal átsimítjuk a felületet, ezzel kiszorítva alóla a levegőt.

  • A falon kívül mit lehet még tapétázni?

Rengeteg mindent. Például tárolódobozokat, falépcsőket, szekrényajtókat, a bútorok többségét, és még rengeteg mást, ami elbírja a ragasztót és a tapéta súlyát.

  • Hogyan lehet megfelelően tisztítani a tapétát?

A tapéták többségét már lehet nedves ronggyal tisztítani. A kulcs, hogy nagyon óvatosan, enyhén bevizezett törlővel szedjük le róla a foltot, és semmiképp se dörzsöljük, mert megsértjük a felületét.

  • Van olyan tapéta, amit nem lehet tisztítani?

Igen. Azokat a tapétákat nem javasolt tisztítani, amelyek 3D-s részekkel vagy díszekkel például kis kövekkel – rendelkeznek. Ezeket a tapétákat csak olyan helyre javasoljuk tenni, ahol biztosan nem éri őket sérülés.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.