Stencilezés kisokos – Minden, amit csak tudni érdemes róla

Stencilezés kisokos – Minden, amit csak tudni érdemes róla

Ha szeretnél kreatív módon bútort díszíteni, falakat feldobni vagy esetleg kis ajándékokat készíteni másoknak, akkor jó, ha ismered a stencilezés művészetét. Nem kell hozzá sok alapanyag, sőt, még kiemelkedő kézügyesség sem, így bárki számára elérhető hobbi lehet.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Hogy működik a stencilezés?

A stencilezés azt jelenti, hogy egy sablont rakunk arra a felületre, amit díszíteni szeretnénk, majd a sablonon vágott réseken keresztül festünk, vagy a nagyobb minták esetén az egész sablont átfestjük. Ezzel a módszerrel biztos, hogy pont olyan formát vesznek fel majd a minták, amit szeretnénk. Használhatunk ilyen stencileket a falakon, kisebb sablonokat pedig bútorokon vagy házilag készített ajándékoknál is.

Előkészületek

A stencilek felhelyezése előtt van néhány lépés, amit előkészületként el kell végeznünk. Ha falra stencilezünk, akkor fontos a felületet először lecsiszolni és portalanítani. Ha fa bútoron használjuk a stencilt, akkor is fontos lépés a csiszolás, hogy jól ragadjon a festék. Ha esetleg ruhát vagy valami anyagot szeretnénk mintával ellátni, akkor előtte ki kell mosni, majd hagyni teljesen megszáradni.

Milyen festék kell hozzá?

A festékek megfelelő kiválasztása nagyon fontos, hiszen ezzel érjük el azt, hogy a minta valóban szép legyen. Mindig válasszunk a felületnek megfelelő festéket, a falra ne használjunk textilhez való festéket, és természetesen fordítva sem jó a dolog. Válasszunk jó minőségű festéket, nem lesz drága, mivel általában viszonylag kis felületeken szoktunk stencilezni.

Stencilezés kisokos – Minden, amit csak tudni érdemes róla
Forrás: Getty

A stencilezés lépései

Ha az előkészületek megtörténtek, akkor jöhet maga a stencil rögzítése. Figyelni kell arra, hogy ne tudjon elmozdulni a sablon, mert akkor a minta is tönkremegy. A festést óvatos mozdulatokkal végezzük, nem kell nagyon rányomni az ecsetet, mert ilyenkor bemehet a sablon alá a festék. Haladjunk kívülről a belső rész felé, ezzel szintén azt érjük el, hogy nem folyik be a festék a stencil alá. Ha kész vagyunk a teljes minta átfestésével, akkor óvatosan távolítsuk el a stencilt. Ezt még akkor csináljuk meg, amikor nedves a festék, így egyben fog maradni a minta.

Utómunka

Még éppen nem vagyunk kész, mert a stencilt érdemes ilyenkor megtisztítani, így sokkal könnyebb lesz a következő alkalommal használni. A legtöbb darabot langyos vízzel elég átmosni akkor, amikor még nem száradt meg a festék.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Zuzmófal készítése házilag – Furcsa, modern és látványos dekoráció

A zuzmófal készítése házilag is megoldható, ha tisztában vagyunk pár alapvető szabállyal az elkészítése és gondozása kapcsán. A legjobb helyen jársz, ha te is szeretnéd a természet csodaszép darabjával feldobni az otthonod.

Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin