Forrás: Getty

Stencilezés kisokos – Minden, amit csak tudni érdemes róla

Hogy működik a stencilezés?

A stencilezés azt jelenti, hogy egy sablont rakunk arra a felületre, amit díszíteni szeretnénk, majd a sablonon vágott réseken keresztül festünk, vagy a nagyobb minták esetén az egész sablont átfestjük. Ezzel a módszerrel biztos, hogy pont olyan formát vesznek fel majd a minták, amit szeretnénk. Használhatunk ilyen stencileket a falakon, kisebb sablonokat pedig bútorokon vagy házilag készített ajándékoknál is.

Előkészületek

A stencilek felhelyezése előtt van néhány lépés, amit előkészületként el kell végeznünk. Ha falra stencilezünk, akkor fontos a felületet először lecsiszolni és portalanítani. Ha fa bútoron használjuk a stencilt, akkor is fontos lépés a csiszolás, hogy jól ragadjon a festék. Ha esetleg ruhát vagy valami anyagot szeretnénk mintával ellátni, akkor előtte ki kell mosni, majd hagyni teljesen megszáradni.

Milyen festék kell hozzá?

A festékek megfelelő kiválasztása nagyon fontos, hiszen ezzel érjük el azt, hogy a minta valóban szép legyen. Mindig válasszunk a felületnek megfelelő festéket, a falra ne használjunk textilhez való festéket, és természetesen fordítva sem jó a dolog. Válasszunk jó minőségű festéket, nem lesz drága, mivel általában viszonylag kis felületeken szoktunk stencilezni.

Stencilezés kisokos – Minden, amit csak tudni érdemes róla
Forrás: Getty

A stencilezés lépései

Ha az előkészületek megtörténtek, akkor jöhet maga a stencil rögzítése. Figyelni kell arra, hogy ne tudjon elmozdulni a sablon, mert akkor a minta is tönkremegy. A festést óvatos mozdulatokkal végezzük, nem kell nagyon rányomni az ecsetet, mert ilyenkor bemehet a sablon alá a festék. Haladjunk kívülről a belső rész felé, ezzel szintén azt érjük el, hogy nem folyik be a festék a stencil alá. Ha kész vagyunk a teljes minta átfestésével, akkor óvatosan távolítsuk el a stencilt. Ezt még akkor csináljuk meg, amikor nedves a festék, így egyben fog maradni a minta.

Utómunka

Még éppen nem vagyunk kész, mert a stencilt érdemes ilyenkor megtisztítani, így sokkal könnyebb lesz a következő alkalommal használni. A legtöbb darabot langyos vízzel elég átmosni akkor, amikor még nem száradt meg a festék.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.