Sosem találod a fontos iratokat? Segítünk rendet tenni!

Sosem találod a fontos iratokat? Segítünk rendet tenni!

Sose becsüld alá a rendezett iratos fiók erejét! Nem lehet tudni, hogy mikor melyik iratra lesz szükségünk, annál pedig nincs is bosszantóbb, amikor vészhelyzetben, kapkodva keresünk egy dokumentumot. Ismerős a helyzet? Akkor itt az ideje beszerezni egy iratrendszerezőt, és nekilátni a szortírozásnak.

Ötletládához ad!

1. Gyűjtsük össze az összes papírt egy nagy kupacba

Az igazi rend csakis óriási káoszból születhet: gyűjtsük össze egy helyre az összes fontos iratot, dokumentumot, bizonyítványt, tanúsítványt. Alaposan fésüljük át a lakást, hogy biztosan minden papír meglegyen. Ne feledkezzünk meg az íróasztalok fiókjairól, a konyhapultról, a szerkények aljáról – tehát minden lehetséges gyűjtőhelyt nézzünk át.

2. Kategorizáljunk

Válogassuk szét a papírokat különböző kategóriákra. Például minden családtagnak legyen egy saját kupaca. Legyen egy külön halom azoknak a papíroknak is, melyektől meg kell majd szabadulni, és vegyük külön az autó vagy a lakás papírjait.

3. Aprításra fel!

A felesleges dokumentumokat mindenképp semmisítsük meg, mielőtt kidobjuk. Iratmegsemmisítő géppel a legegyszerűbb, de gép hiányában ollóval is megoldhatjuk ezt. Vágjuk kicsi csíkokra a papírokat, majd azokat is tépjük össze.

4. Tároljuk átláthatóan a papírokat

A papírok és dokumentumok tárolására az átlátszó mappák a legpraktikusabbak, de gyakorlatilag bármit használhatunk, ami beválik. Biztos, ami biztos, használjunk fiókelválasztókat vagy iratrendező polcokat.

https://www.gettyimages.com/detail/photo/stack-of-mail-on-glass-table-royalty-free-image/1385469264

5. Címkézzük a kategóriákat

Bármennyire is igyekszünk, a tárolókban bármikor kialakulhat kisebb káosz. Az is előfordulhat, hogy elfelejtjük, hogy melyik papír melyik kategóriába került. Erre jelent megoldást a címkézés: mindegyik mappára ragasszunk címkét, amire felírjuk az adott mappa tartalmát.

6. Ideiglenes tároló

A rendezett irattartó nem jelenti azt, hogy az új dokumentumoknak könnyen találunk majd helyet a jövőben. Az is lehet, hogy csak pár napig kell tárolni a papírt, mert utána le kell adni valahol. Erre az esetre nevezzünk ki egy mindenes mappát, amiben csak átmenetileg állomásozik egy-egy dokumentum. Időről időre nézzük át és szelektáljuk ezt is, hogy ne alakuljon halmozódjanak itt sem fel felesleges papírok.

ALTALANOS_V_18

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin