Forrás: Getty

Sosem találod a fontos iratokat? Segítünk rendet tenni!

1. Gyűjtsük össze az összes papírt egy nagy kupacba

Az igazi rend csakis óriási káoszból születhet: gyűjtsük össze egy helyre az összes fontos iratot, dokumentumot, bizonyítványt, tanúsítványt. Alaposan fésüljük át a lakást, hogy biztosan minden papír meglegyen. Ne feledkezzünk meg az íróasztalok fiókjairól, a konyhapultról, a szerkények aljáról – tehát minden lehetséges gyűjtőhelyt nézzünk át.

2. Kategorizáljunk

Válogassuk szét a papírokat különböző kategóriákra. Például minden családtagnak legyen egy saját kupaca. Legyen egy külön halom azoknak a papíroknak is, melyektől meg kell majd szabadulni, és vegyük külön az autó vagy a lakás papírjait.

3. Aprításra fel!

A felesleges dokumentumokat mindenképp semmisítsük meg, mielőtt kidobjuk. Iratmegsemmisítő géppel a legegyszerűbb, de gép hiányában ollóval is megoldhatjuk ezt. Vágjuk kicsi csíkokra a papírokat, majd azokat is tépjük össze.

4. Tároljuk átláthatóan a papírokat

A papírok és dokumentumok tárolására az átlátszó mappák a legpraktikusabbak, de gyakorlatilag bármit használhatunk, ami beválik. Biztos, ami biztos, használjunk fiókelválasztókat vagy iratrendező polcokat.

https://www.gettyimages.com/detail/photo/stack-of-mail-on-glass-table-royalty-free-image/1385469264

5. Címkézzük a kategóriákat

Bármennyire is igyekszünk, a tárolókban bármikor kialakulhat kisebb káosz. Az is előfordulhat, hogy elfelejtjük, hogy melyik papír melyik kategóriába került. Erre jelent megoldást a címkézés: mindegyik mappára ragasszunk címkét, amire felírjuk az adott mappa tartalmát.

6. Ideiglenes tároló

A rendezett irattartó nem jelenti azt, hogy az új dokumentumoknak könnyen találunk majd helyet a jövőben. Az is lehet, hogy csak pár napig kell tárolni a papírt, mert utána le kell adni valahol. Erre az esetre nevezzünk ki egy mindenes mappát, amiben csak átmenetileg állomásozik egy-egy dokumentum. Időről időre nézzük át és szelektáljuk ezt is, hogy ne alakuljon halmozódjanak itt sem fel felesleges papírok.

ALTALANOS_V_18

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.