Síklemezes tető ismertető – Mi is ez pontosan?

Síklemezes tető ismertető – Mi is ez pontosan?

Sok régi építésű házon is megtalálható a síklemezes tető, de a mostanában nagyon divatos minimalizmus az, ami jobban előtérbe helyezte. Letisztult megjelenésével jól illik a manapság elterjedt modern, minimalista építészethez. De mit érdemes róla tudni? Mutatjuk.

Ötletládához ad!

Síklemezes tető vagy korcolt tető?

Itt igazából nincs is valódi kérdés, hiszen mindkét megnevezés ugyanazt a tető típust jelenti, csak más megközelítésből. Síklemezesnek azért hívjuk, mert az egész szerkezet sík acéllemezekből áll, amikből pár centi magasan kiemelkednek párhuzamos bordák. Ezeknek a bordáknak a másik megnevezése a korcolás, így kaphatta a korcolt tető nevet is, de csak a név más, a jelentése egy és ugyanaz.

Mitől különleges?

A síklemezes tető leginkább a tartósságáról híres, aminek az az oka, hogy jó minőségű acélból készült. Ezeket a síklemezeket illesztik össze a kivitelezésnél, az illesztéseknél figyelhetjük meg a kiemelkedéseket, azaz a korcolást. Mivel az illesztések nagyon jó minőségűek, nem kell aggódni a beázás miatt sem, egy cserépből készült tetővel szemben, ahol könnyen el tudnak mozdulni az elemek, ezzel problémát okozva. A lemezek cinkkel vannak bevonva, aminek van egy bizonyos öngyógyító tulajdonsága. A kisebb repedéseknél a cink reakcióba lép az oxigénnel, ami miatt képes befedni a repedéseket, ezáltal megnyújtva a szerkezet élettartamát.

Időjárásálló

Mivel egy nagyon masszív, egymáshoz jól rögzített szerkezetről van szó, a szélsőséges időjárást is nagyon jól tolerálja. Nagy esőzéskor nem ázik be, a szél által ráfújt törmelék nem töri be, ha esetleg sok hó esik, annak a súlyát is kiválóan elbírja.

Stílus és szín

Alapjában véve fémes árnyalatokban létezik, ami jól mutat a modern építészet fehér, esetleg szürke színű házaival. Azonban nem csak ilyen színekben elérhető, szinten minden tetőnél megszokott színnel el lehet látni a felületet, így a legtöbb építeni vagy felújítani kívánt házhoz jó alternatíva.

Felújításhoz is lehet ilyet használni?

Természetesen nem csak a modern, új építésű házak privilégiuma a síklemezes tető. Mivel sokkal könnyebb, mint egy átlagos cserepekből készült tető, a régebbi házak még meg is hálálják, hogy a tetőt tartó szerkezetre kisebb súlyt helyezünk. Bizonyos esetekben még az is megvalósítható, hogy a régi cserepekre helyezik el a síklemezes tetőt, így még bontásra sincs szükség.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin