Forrás: Getty

Síklemezes tető ismertető – Mi is ez pontosan?

Síklemezes tető vagy korcolt tető?

Itt igazából nincs is valódi kérdés, hiszen mindkét megnevezés ugyanazt a tető típust jelenti, csak más megközelítésből. Síklemezesnek azért hívjuk, mert az egész szerkezet sík acéllemezekből áll, amikből pár centi magasan kiemelkednek párhuzamos bordák. Ezeknek a bordáknak a másik megnevezése a korcolás, így kaphatta a korcolt tető nevet is, de csak a név más, a jelentése egy és ugyanaz.

Mitől különleges?

A síklemezes tető leginkább a tartósságáról híres, aminek az az oka, hogy jó minőségű acélból készült. Ezeket a síklemezeket illesztik össze a kivitelezésnél, az illesztéseknél figyelhetjük meg a kiemelkedéseket, azaz a korcolást. Mivel az illesztések nagyon jó minőségűek, nem kell aggódni a beázás miatt sem, egy cserépből készült tetővel szemben, ahol könnyen el tudnak mozdulni az elemek, ezzel problémát okozva. A lemezek cinkkel vannak bevonva, aminek van egy bizonyos öngyógyító tulajdonsága. A kisebb repedéseknél a cink reakcióba lép az oxigénnel, ami miatt képes befedni a repedéseket, ezáltal megnyújtva a szerkezet élettartamát.

Időjárásálló

Mivel egy nagyon masszív, egymáshoz jól rögzített szerkezetről van szó, a szélsőséges időjárást is nagyon jól tolerálja. Nagy esőzéskor nem ázik be, a szél által ráfújt törmelék nem töri be, ha esetleg sok hó esik, annak a súlyát is kiválóan elbírja.

Stílus és szín

Alapjában véve fémes árnyalatokban létezik, ami jól mutat a modern építészet fehér, esetleg szürke színű házaival. Azonban nem csak ilyen színekben elérhető, szinten minden tetőnél megszokott színnel el lehet látni a felületet, így a legtöbb építeni vagy felújítani kívánt házhoz jó alternatíva.

Felújításhoz is lehet ilyet használni?

Természetesen nem csak a modern, új építésű házak privilégiuma a síklemezes tető. Mivel sokkal könnyebb, mint egy átlagos cserepekből készült tető, a régebbi házak még meg is hálálják, hogy a tetőt tartó szerkezetre kisebb súlyt helyezünk. Bizonyos esetekben még az is megvalósítható, hogy a régi cserepekre helyezik el a síklemezes tetőt, így még bontásra sincs szükség.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.