Forrás: Getty

Rongyszőnyeg készítése házilag – Régi ruhákból a szoba dísze

Rongyszőnyeg készítése házilag 4 lépésben

Rongyszőnyeg készítése házilag – nézzük, mi is kell hozzá. Szükség lesz kb. egytucat használt pólóra, egy nagyon éles ollóra, amivel a ruhát majd könnyen lehet vágni, valamint egy varrógépre, amivel az egyes rongydarabokat rögzíteni tudod egymáshoz.

1. Elhasznált pólóból színes rongygombolyag

Először is szükséged lesz az alapanyagra, amiből majd fonással és varrással ki lehet alakítani a rongyszőnyeget. A használt pólókból vágj nagyjából 2-3 centis csíkokat, majd ezeket tekerd fel úgy, hogy kis gombolyagokat kapj. Minden pólóból lesz egy ilyen feltekert gombolyag, így már bőven lesz elég anyagod egy közepes méretű rongyszőnyeg készítéséhez.

2. A gombolyagok fonása

Ha elkészült az összes gombolyagod, akkor jöhet a fonás. Válassz ki hármat, és azokat hagyományos fonással kezdd el összefűzni. A színeket tekintve engedd szabadon a fantáziád, ha azt szeretnéd, hogy végeredmény egy vidám és bohókás szőnyeg legyen. Ha viszont egy kicsit modernebb végeredményre vágysz, akkor csökkentsd az árnyalatok számát – például használj csak fehéret, szürkét és feketét.

3. A fonatok összevarrása

Itt aztán jöhet az újabb kreatív lépés, méghozzá az, hogy megtervezed, milyen sorrendben kövessék egymást a fonatok. Itt is nagyon jól lehet a színekkel játszani, hiszen az is jól tud mutatni, ha az egyforma színek vannak közvetlenül egymás mellett vannak, de a szivárványhoz hasonlító „színjáték” is izgalmas. Ha ezzel megvagy, a fonatokat varrógép segítségével varrd egymáshoz – egyiket a másik után.

4. Összeáll a kész szőnyeg

Ha már itt tartasz, akkor szinte kész is van az egyedi rongyszőnyeg, ami ráadásul nem is került semmibe. Már csak az elkészült „kígyót” kell formáznod. Kör alakban feltekerni a legkönnyebb, így kezdőként mindenképp ezzel próbálkozz. Haladj belülről kifele, és hizlald a szőnyeged addig, amíg el nem éri a kívánt méretet (azaz átmérőt).

Tipp: Amilyen könnyű a rongyszőnyeg készítése házilag, legalább olyan könnyű tisztán tartani is. Mivel pólókból áll, mosógépben egyszerűen mosható.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.