Forrás: Getty
A jó spájz átlátható, rendszerezett, gyorsan meg lehet benne találni bármit. A jól rendezett éléskamra megkönnyíti a mindennapi életünket, gyorsabban elkészülünk a főzéssel, míg egy nem előnyösen berendezett spájz sok bosszúságot okozhat. Mutatjuk, milyen hibákat NE kövess el, ha tökéletes kamrát szeretnél.
1. Lejárt ételek
Ha tele van a spájz lejárt ételekkel, akkor kevesebb is a hely a frissek számára, ráadásul akár gyomorrontást is okozhatunk magunknak a romlott ételekkel. Havonta legalább egyszer nézzük át a kamrát, és szortírozzuk ki az összes lejárt terméket. Ha ezt rendszeresen megtesszük, nem vesz el sok időt a napunkból.
2. Nincsenek kategorizálva a termékek
Sokféleképpen rendezhetjük be spájzot, ahogyan nekünk kényelmes. Például az alsó polcokra tesszük a müzlit és a nasit a gyerekeknek, a legfelső polcra pedig minden olyat, ami számukra veszélyes. Berendezhetjük lejárati dátum szerint, vagy elkülöníthetünk készétel/konzerv részt és külön alapanyag részt. A lényeg, hogy mindennek meglegyen a maga helye, és számunkra jól átlátható legyen.
3. Mindent csak bedobálunk valahova
Bevásárlás után csak bedobod ide-oda az ételeket a spájzba? Rosszul teszed! Mindig mindent a fix helyére tegyél, pakoláskor próbáld meg az azonos termékeket egymásra stószolni, hogy minél több szabad hely maradjon.
4. Megfeledkezni az ajtóról, falakról és plafonról
Nincs elég hely a spájzban? Biztos minden lehetőséget kihasználtál? Az ajtó belső oldalára, a falakra vagy a plafonról lelógatva rengeteg mindennek tudunk helyet találni, csak meg kell látni benne a lehetőséget.
5. Megtartani az eredeti csomagolást
A spájz sokkal átláthatóbb, ha egyforma, áttetsző ételtárolókban tartjuk a tésztát, a müzlit, a lisztet és egyebet, hiszen az eredeti csomagolás sokszor sok helyet foglal, nem látszik, mit rejt, és ki is szakadhat.
6. Nincs elég fény
A kamra megvilágítása legalább olyan fontos, mint a konyháé vagy bármelyik másik helyiségé. Sokkal nehezebb fenntartani a rendet és megtalálni a dolgokat, ha nem látjuk a polcok és fiókok tartalmát. Szereljünk be több, kisebb lámpát, hogy minden jól látható legyen.