Forrás: Getty

Pihentető alvás a hőségben – Íme 5 hatékony tipp

#1 – Zuhanyzás langyos vízzel

Hőségben a legtöbben hideg vízzel szeretik hűsíteni a testüket, ez azonban nagy hiba. Sokkal jobb választás a langyos vízzel történő zuhanyzás. Tény, hogy a hideg víz először frissítő hatású, azonban ezzel a módszerrel összességében épp ellenkező hatást érsz el: a vérerek összehúzódnak, így a szervezet nem tudja hatékonyan leadni a hőt. A langyos víztől ellenben kitágulnak az erek, a pórusok kinyílnak, így könnyebben tudod hűteni magad.

#2 – Helyes szellőztetés

Este alapvetően egy fokkal csökken a testhőmérséklet, azonban egy meleg szobában ez nem tud megtörténni, aminek hatására izzadni kezdesz, hiszen a szervezet így próbálja magát hűteni. Ahhoz, hogy ne legyen annyira meleg a szobában, szellőztetned kell, méghozzá helyesen. Ez azt jelenti, hogy reggel tárd ki az ablakokat legalább 10 percre, és ezt este is tedd meg lefekvés előtt. Ezáltal friss és hűvösebb levegő áramlik be. A reggeli szellőztetés után engedd le a redőnyt vagy húzd el a sötétítő függönyt, így a napsugarak kevésbé tudják felforrósítani a szobát.

#3 – Ne aludj meztelenül

A szervezetben zajló folyamatok este lelassulnak, így ha még eleinte meleged is van, ez később megváltozhat. Ezzel együtt az izzadás következtében akár fél liter víztől is megszabadulhatsz. A dehidratáltság és a hűvös levegő pedig megfázáshoz vezethet, amire biztosan nem vágysz. Épp ezért nem ajánlott meztelenül aludnod. Sokkal jobb, ha egy pamutból készült, lenge pizsamában hajtod nyugovóra a fejed.

#4 – Jó takaró

A nyári melegben sokan takaró nélkül alszanak, ami szintén nagy hiba, hiszen éjszaka valamelyest hűvösebb lesz a levegő a szobában. Ez és az izzadás pedig megfázáshoz vezethetnek. Azt javasoljuk, hogy a hőség ellenére használj egy vékony pamut takarót.

#5 – Ne eddz este

Ha rendszeresen mozogsz, arra ügyelj, hogy a napi edzés és a lefekvés között teljen el legalább 2 óra, ugyanis a sport felpörgeti a vérkeringést, ami nem igazán kedvez az alvásnak. A nyári melegben egyébként is jobb a kora reggeli edzés, este pedig csak menj el egy kellemes sétára, így biztosan pihentetőbb lesz az éjszakád.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.