Forrás: Getty

Passzívház építés – Így lesz jövőbiztos a te házad is

De mi isaz a passzívház?

A passzívház a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott németországi minősítési rendszer. A fogalom a kilencvenes években született, így valóban új keletű. Lényege a kiemelkedő hőszigetelés, amelynek hála minimális energiát kell a fűtésre vagy hűtésre fordítani. Ahhoz, hogy egy ingatlan passzívház titulust kapjon, szükség van a Passivhaus-Institut nevű német szervezet minősítésére, de természetesen enélkül is lehet igazán energiahatékony egy épület.

Passzívház építés – Így lesz jövőbiztos a te házad is
Forrás: Getty

Miért jóegy passzív ház?

Mivel apasszívház nem hűl ki télen, nyáron pedig nem melegszik fel, nagyon takarékosanbánik az energiával. Ez elegendő arra, hogy szinte nullára csökkentse a rezsirefordított összeget. A minimális rezsiköltség pedig azt jelenti, hogy azenergiahatékonyság miatti magasabb befektetés hamar visszahozza az árát.

Alapvetőtulajdonságok

A passzívházak egyik szembetűnő jellegzetessége azok teteje, amely növényekkel van teleültetve. Ez a módszer biztosítja, hogy télen a ház melege ne tudjon megszökni, nyáron pedig védi az ingatlant a túlzott felmelegedéstől. A passzívházak építésekor a megfelelő tájolásra is figyelni kell, így lehet biztosítani a megfelelő hőmérséklet-szabályozást és elosztást. Egy déli tájolású ház például a hidegebb átlaghőmérsékletű területeken jobb megoldás, mert a sok napfény felfűti a belső tereket, míg a melegebb éghajlaton épp ennek az ellentéttje, az északi tájolás az előnyös.

Passzívház építés – Így lesz jövőbiztos a te házad is
Forrás: Getty

Fontoskellékek

Ahhoz, hogy egy ház igazán passzív lehessen, a megfelelő szigetelést fontos kiegészíteni megújuló energiát használó rendszerekkel. Ilyen lehet a napelem, amik a megfelelő izolációnak hála nagyobb valószínűséggel képesek fedezni a ház energiaszükségletét. A fűtésről és hűtésről pedig gondoskodhat egy hőszivattyú, aminek szintén minimális az energiafelvétele, így a tudatos, fenntartható házak egyik legfontosabb kelléke.

Galéria / 1 kép

Megnézem a galériát
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.