Passzívház építés – Így lesz jövőbiztos a te házad is

Passzívház építés – Így lesz jövőbiztos a te házad is

A passzívház építés viszonylag új dolog, így sokan nem is hallottak még erről. Pedig a jövő egyik valós és élhető alternatívái ezek a háztípusok. Nézzük, hogy lehet passzív egy ház.

Ötletládához ad!

De mi isaz a passzívház?

A passzívház a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott németországi minősítési rendszer. A fogalom a kilencvenes években született, így valóban új keletű. Lényege a kiemelkedő hőszigetelés, amelynek hála minimális energiát kell a fűtésre vagy hűtésre fordítani. Ahhoz, hogy egy ingatlan passzívház titulust kapjon, szükség van a Passivhaus-Institut nevű német szervezet minősítésére, de természetesen enélkül is lehet igazán energiahatékony egy épület.

Passzívház építés – Így lesz jövőbiztos a te házad is
Forrás: Getty

Miért jóegy passzív ház?

Mivel apasszívház nem hűl ki télen, nyáron pedig nem melegszik fel, nagyon takarékosanbánik az energiával. Ez elegendő arra, hogy szinte nullára csökkentse a rezsirefordított összeget. A minimális rezsiköltség pedig azt jelenti, hogy azenergiahatékonyság miatti magasabb befektetés hamar visszahozza az árát.

Alapvetőtulajdonságok

A passzívházak egyik szembetűnő jellegzetessége azok teteje, amely növényekkel van teleültetve. Ez a módszer biztosítja, hogy télen a ház melege ne tudjon megszökni, nyáron pedig védi az ingatlant a túlzott felmelegedéstől. A passzívházak építésekor a megfelelő tájolásra is figyelni kell, így lehet biztosítani a megfelelő hőmérséklet-szabályozást és elosztást. Egy déli tájolású ház például a hidegebb átlaghőmérsékletű területeken jobb megoldás, mert a sok napfény felfűti a belső tereket, míg a melegebb éghajlaton épp ennek az ellentéttje, az északi tájolás az előnyös.

Passzívház építés – Így lesz jövőbiztos a te házad is
Forrás: Getty

Fontoskellékek

Ahhoz, hogy egy ház igazán passzív lehessen, a megfelelő szigetelést fontos kiegészíteni megújuló energiát használó rendszerekkel. Ilyen lehet a napelem, amik a megfelelő izolációnak hála nagyobb valószínűséggel képesek fedezni a ház energiaszükségletét. A fűtésről és hűtésről pedig gondoskodhat egy hőszivattyú, aminek szintén minimális az energiafelvétele, így a tudatos, fenntartható házak egyik legfontosabb kelléke.

Galéria / 1 kép

Megnézem a galériát

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp Nem nő az anyósnyelved? Ezek a gyakori hibák lehetnek a háttérben

Az anyósnyelv (Sansevieria) nagyon népszerű szobanövény, amit könnyű gondozásának és a levegőt tisztító tulajdonságainak köszönhet. Azonban néha előfordul, hogy az egyébként gyorsan növekedő levelek stagnálnak, rosszabb esetben sárgulnak is. Összeszedtük a leggyakoribb gondozási hibákat:

Tipp Napelemes cserép – Máris megérkezett a hagyományos napelem utódja?

Mostanában már nem lehet úgy végig sétálni az utcán, hogy ne tűnjön fel legalább egy napelemmel felszerelt háztető. Egyelőre ritkábban ugyan, de találkozhatunk már ennek tovább gondolt változatával, a napelemes cseréppel is.

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin