Örököltél egy lakást? Nézzük, mihez kezdhetsz vele

Örököltél egy lakást? Nézzük, mihez kezdhetsz vele

Örökölni szinte sosem kellemes dolog, de ha már a semmiből lett egy ingatlanunk, akkor érdemes a lehető legjobban kihasználni azt. Ennek sok módja van, mindegyiknek van előnye és hátránya is, ezért nehéz lehet a választás. Ebben a cikkben sorra vesszük, hogy melyek a legnépszerűbb felhasználási módok, illetve ezek milyen pozitív és negatív vonzattal bírnak.

Ötletládához ad!

A legegyszerűbb módszer: a beköltözés

Ha az örökölt ingatlan valamilyen oknál fogva jobb (munkához közelebb van, nagyobb, jobb állapotban van), mint a jelenleg használt lakás, akkor a legokosabb döntés a használatba vétel lehet. Ha nem szeretnénk a lakásunkból passzív jövedelmet kihozni, akkor ez egy jó döntés, hiszen az eredti ingatlan eladása esetén is pénzhez juthatunk. Ha eddig albérletet használtunk, akkor pláne jó, hogy olyan ingatlanba költözhetünk, ami már a saját nevünkön van. A költözés azonban nagy és költséges folyamat, ezért mindenképpen jól át kell gondolni a helyzetünket.

A klasszikus albérlet

Egy nem kihasznált lakás legkedveltebb felhasználása nem más, mintha kiadjuk albérletbe. Jó dolog benne, hogy havi szinten passzív jövedelmet hoz, aminek a mértéke a lakás állapotától, méretétől és elhelyezkedésétől függően változó összeg lehet. Egy átlagos lakbér 100.000 és 200.000 forint között mozog, ezért nagyjából ilyen plusz jövedelemmel lehet kalkulálni. Nehéz azonban számunkra megfelelő bérlőt találni, aki megbízható, illetve jó állapotban tartja a lakásunkat.

Magánszálláshely kialakítása, kiadása

Manapság egyre több magánszálláshely van a világban, amelyek zöme egy nem használt lakásból lett kialakítva. Ez kicsit bonyolultabb folyamat, mint egy albérlet kiadása, hiszen városonként eltérő a szabályozás a magánszálláshelyek kiadása kapcsán. Előnye, hogy az albérletnél több bevételt termelhet havonta, azonban a foglalások rendszertelensége, utolsó pillanatos lemondása miatt nem könnyű előre kalkulálni, hogy átlagosan mennyire éri meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin