Örököltél egy lakást? Nézzük, mihez kezdhetsz vele

Örököltél egy lakást? Nézzük, mihez kezdhetsz vele

Örökölni szinte sosem kellemes dolog, de ha már a semmiből lett egy ingatlanunk, akkor érdemes a lehető legjobban kihasználni azt. Ennek sok módja van, mindegyiknek van előnye és hátránya is, ezért nehéz lehet a választás. Ebben a cikkben sorra vesszük, hogy melyek a legnépszerűbb felhasználási módok, illetve ezek milyen pozitív és negatív vonzattal bírnak.

Ötletládához ad!

A legegyszerűbb módszer: a beköltözés

Ha az örökölt ingatlan valamilyen oknál fogva jobb (munkához közelebb van, nagyobb, jobb állapotban van), mint a jelenleg használt lakás, akkor a legokosabb döntés a használatba vétel lehet. Ha nem szeretnénk a lakásunkból passzív jövedelmet kihozni, akkor ez egy jó döntés, hiszen az eredti ingatlan eladása esetén is pénzhez juthatunk. Ha eddig albérletet használtunk, akkor pláne jó, hogy olyan ingatlanba költözhetünk, ami már a saját nevünkön van. A költözés azonban nagy és költséges folyamat, ezért mindenképpen jól át kell gondolni a helyzetünket.

A klasszikus albérlet

Egy nem kihasznált lakás legkedveltebb felhasználása nem más, mintha kiadjuk albérletbe. Jó dolog benne, hogy havi szinten passzív jövedelmet hoz, aminek a mértéke a lakás állapotától, méretétől és elhelyezkedésétől függően változó összeg lehet. Egy átlagos lakbér 100.000 és 200.000 forint között mozog, ezért nagyjából ilyen plusz jövedelemmel lehet kalkulálni. Nehéz azonban számunkra megfelelő bérlőt találni, aki megbízható, illetve jó állapotban tartja a lakásunkat.

Magánszálláshely kialakítása, kiadása

Manapság egyre több magánszálláshely van a világban, amelyek zöme egy nem használt lakásból lett kialakítva. Ez kicsit bonyolultabb folyamat, mint egy albérlet kiadása, hiszen városonként eltérő a szabályozás a magánszálláshelyek kiadása kapcsán. Előnye, hogy az albérletnél több bevételt termelhet havonta, azonban a foglalások rendszertelensége, utolsó pillanatos lemondása miatt nem könnyű előre kalkulálni, hogy átlagosan mennyire éri meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Így dekoráld a plafont a szoba adottságai alapján

Szeretnéd a maximumot kihozni az összes szobából? Nem tudod, hogy válaszd ki a plafon színét? Kisokosunk segítségedre lesz.

Kert Kerti munkák februárban – Mutatjuk, mi a teendő az utolsó téli hónapban

A tél elhozza a várva várt pihenő szezont a kertészek számára, azonban az utolsó téli hónapban már nem tétlenkedhetünk. A kötelező kerti munkák februárban elősegítik az udvar előkészítését tavaszra, amikor már teljes gőzzel süröghetünk a virágágyások között.

Tipp Ezt IGEN, ezt NE – Íme egy lista azokról a színekről, amelyek (nem) passzolnak a dolgozószobába

Otthonról dolgozol és szeretnéd javítani a produktivitásod? Esetleg festés előtt áll a dolgozószoba? Mutatjuk, melyik árnyalatok közül érdemes választanod.

Gyerek Gyerekszoba falmatrica ötletek – Dekoráld vidám és egyedi módon a falakat

Szeretnéd egyszerűen, párezer forintból feldobni a gyerekszobát? Dekoráld a falat! Ezek a gyerekszoba falmatrica megoldások számítanak trendinek 2022-ben.

Tipp Itt az ideje szelektálni és rendet tenni a cipősszekrényben

Reggelente sosem találod a megfelelő cipőt? Állandó káosz uralkodik a lábbelik között? Már azt sem tudod, hol lehet a kedvenc párod? Akkor bizony itt az idő cselekedni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin