Örököltél egy lakást? Nézzük, mihez kezdhetsz vele

Örököltél egy lakást? Nézzük, mihez kezdhetsz vele

Örökölni szinte sosem kellemes dolog, de ha már a semmiből lett egy ingatlanunk, akkor érdemes a lehető legjobban kihasználni azt. Ennek sok módja van, mindegyiknek van előnye és hátránya is, ezért nehéz lehet a választás. Ebben a cikkben sorra vesszük, hogy melyek a legnépszerűbb felhasználási módok, illetve ezek milyen pozitív és negatív vonzattal bírnak.

Ötletládához ad!

A legegyszerűbb módszer: a beköltözés

Ha az örökölt ingatlan valamilyen oknál fogva jobb (munkához közelebb van, nagyobb, jobb állapotban van), mint a jelenleg használt lakás, akkor a legokosabb döntés a használatba vétel lehet. Ha nem szeretnénk a lakásunkból passzív jövedelmet kihozni, akkor ez egy jó döntés, hiszen az eredti ingatlan eladása esetén is pénzhez juthatunk. Ha eddig albérletet használtunk, akkor pláne jó, hogy olyan ingatlanba költözhetünk, ami már a saját nevünkön van. A költözés azonban nagy és költséges folyamat, ezért mindenképpen jól át kell gondolni a helyzetünket.

A klasszikus albérlet

Egy nem kihasznált lakás legkedveltebb felhasználása nem más, mintha kiadjuk albérletbe. Jó dolog benne, hogy havi szinten passzív jövedelmet hoz, aminek a mértéke a lakás állapotától, méretétől és elhelyezkedésétől függően változó összeg lehet. Egy átlagos lakbér 100.000 és 200.000 forint között mozog, ezért nagyjából ilyen plusz jövedelemmel lehet kalkulálni. Nehéz azonban számunkra megfelelő bérlőt találni, aki megbízható, illetve jó állapotban tartja a lakásunkat.

Magánszálláshely kialakítása, kiadása

Manapság egyre több magánszálláshely van a világban, amelyek zöme egy nem használt lakásból lett kialakítva. Ez kicsit bonyolultabb folyamat, mint egy albérlet kiadása, hiszen városonként eltérő a szabályozás a magánszálláshelyek kiadása kapcsán. Előnye, hogy az albérletnél több bevételt termelhet havonta, azonban a foglalások rendszertelensége, utolsó pillanatos lemondása miatt nem könnyű előre kalkulálni, hogy átlagosan mennyire éri meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus 5 szuper ötlet, hogyan dekoráld nyáron a bejárati ajtód környékét

Az első benyomás mindig fontos, így van ez otthonunk esetében is. Márpedig a lakáshoz közeledve a bejárati ajtó környéke az első dolog, amit meglátunk. A szépen feldíszített bejárat megalapozza otthonunk hangulatát, ezért érdemes ennek a területnek is figyelmet szentelni. Nem kell nagy dolgokra gondolni, már néhány apróság is csodákat tud művelni. A nyári dekorációk közül ezek az aktuális kedvenceink:

Felújítás Megérte merésznek lenni! – Ez a budapesti panel fürdőszoba mindössze 8 nap alatt tetőtől talpig megújult

Nézzétek csak ezt a fotót! Gondolnátok, hogy egy panellakásban készült? Bizony, egy panellakásban! Különleges csempe, matt szaniterek és LED fények – ennyi kell csupán a mindent felülíró modern hangulathoz. Ezúttal Beatrix mesélt nekünk tervekről és tanulságokról, amiből hasonló felújítás előtt állva bárki sokat okulhat.

Stílus Csodaszép étkező ötletek képekkel – Meríts inspirációt profi megoldásokból

Feldobnád az étkezőt? Akkor kezdd azzal, hogy megnézed, hogy csinálják ezt a hozzáértők.

Stílus A tökéletes falszín – 5 kérdés, amit fel kell tenned a szín kiválasztása előtt

A falszín a legmeghatározóbb része minden szobának. A szoba kinézetét, stílusát, atmoszféráját is befolyásolja, ráadásul a mi hangulatunkra is hatással vannak. Emiatt nagyon fontos, hogy figyelmesen, átgondolva válasszuk ki. De mi alapján érdemes mérlegelni? Íme, 5 kérdés, ami segít a tökéletes falszín megtalálásában.

Kert Vigyázat: ezt a növényt AZONNAL távolítsd el a kertedből!

Rengeteg különböző gaznövény létezik, melyek rohamtempóban szaporodnak el. Cikkünkben most egy olyat mutatunk be, amit azonnal el kell tüntetned a kertből, mielőtt még nagyobb kárt tesz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin