Forrás: Getty

Az okosredőnyök előnyei – Miért jobbak a hagyományos daraboknál?

Az okosredőnyök legfőbb ismertetői

Ha az utcáról nézzük ezeket a sötétítő eszközöket, nem tudjuk eldönteni, hogy okos-e az eszköz. Bentről viszont már látszik a különbség, ugyanis nincs gurtni, amivel kézzel tudnánk mozgatni a redőnyt, csak egy klasszikus kapcsoló. De még ezeket sem kell feltétlen használnunk, ugyanis az okosredőnyöket akár a telefonunkról is lehet vezérelni.

Az okosredőnyök beszerelési költségei

Az egyetlen hátránya annak, ha motorosan működő okosredőnyt telepítünk a hagyományos helyett, a magasabb ára. Mivel valószínűleg áramot kell vezetni a motorokhoz, kapcsolókat kiépíteni, elemenként 10-20 ezer forintos felárral érdemes számolni. Szerencsére tartós darabok, így egy idő után vissza tudják hozni ezt a többletet.

Miért hasznos eszközök?

Mivel nem kézzel kell működtetni őket, nem is kell feltétlenül abban a szobában lennünk, ahol vannak, sőt – hogy nagyot mondjuk – akár másik kontinensen is lehetünk. Ez például egy nyaralás alatt roppant praktikus, hiszen távollétünk alatt is tudjuk szabályozni a fény mennyiségét a lakásban. Mivel akár a wifi-n keresztül is lehet őket vezérelni, akár egyszerre fel lehet húzni az összeset reggel, majd este leengedni őket. Léteznek olyan darabok is, amik fényérzékelővel rendelkeznek, így a megfelelő időpontban kezdenek el működni.

Biztonsági szempontok

Ha hosszabb időre hagyjuk ott a házat, akkor tarthatunk attól, hogy a redőnyök állásából kifigyelik az esetleges betörők, hogy nincs otthon senki. Ezek ellen nagyon jó az okosredőny, ugyanis akár időzítőre is lehet őket állítani, ezzel pedig úgy tűnhet, hogy nem üres a ház.

Tartósság

A hagyományos, gurtnival működő redőnyök esetén sok az a fajta alkatrész, ami a napi használatból eredően viszonylag gyorsan el tud kopni. Ilyen például a gurtniban lévő rugó, ami ha elromlik, cserélni kell az egész darabot. A tartós használattól a redőny zsinórja is elkezdhet szétfoszlani, ami először csak szöszöket jelent az ablak közelében, de idővel akár szakadáshoz is vezethet. Ezzel szemben a motoros darabok nagyon tartósak, nem használódnak el könnyen, így biztosan hosszú távra tervezhetünk velük.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.