Forrás: Getty

Ne a port fújasd a lakásban! Mutatjuk, hogyan kell letisztítani a ventilátort

A nyári meleg elengedhetetlen kelléke a ventilátor, szinte a nap minden órájában segítségünkre van rá a hőség elleni küzdelemben. Ennek ellenére gyakran megfeledkezünk a tisztításáról, aminek sajnos végtelen mennyiségű por lesz a következménye. Hiába takarítunk ugyanis a lakásban, ha a ventilátor csupa por, hiszen egy pillanat alatt elrontja a munkánk eredményét. Mutatjuk, milyen gyakran és hogyan kell helyesen portalanítani a ventilátort.

Milyen gyakran kell takarítani a ventilátort?

Ahhoz, hogy ne poroljon össze mindent a ventilátort porszívózás után, sajnos minden egyes takarítás alkalmával gondoskodnunk kell a ventilátor portalanításáról is. Ha pedig porallergiával küzdünk, akkor még gyakrabban, nagyjából minden nap ajánlott a ventilátor portalanítása.

Ezekre lesz szükséged

A ventilátor takarításához szükségünk lesz egy csavarhúzóra, porszívóra, hajszárítóra és egy mikroszálas törlőrongyra.

Így tisztítsd ki a ventilátort lépésről lépésre

  1. lépés: A biztonság a legfontosabb! Először is győződjünk meg arról, hogy nincs áram alatt a ventilátor, húzzuk ki a konnektorból vagy akkumulátoros készülék esetén távolítsuk el az akkumulátort.
  2. lépés: A hajszárító segítségével fújjuk le a porréteg nagyját a ventilátor teljes felületéről.
  3. lépés: Szereljük le a csavarhúzó segítségével a védőrácsot, hogy a ventilátor belső részét is alaposan le tudjuk takarítani.
  4. lépés: Ismételjük meg a második lépést, azaz a hajszárító segítségével fújjuk le a port a ventilátor lapátairól is.
  5. lépés: A porszívó segítségével a makacsan megtapadt szennyeződéseket is távolítsuk el a ventilátor minden részéről.
  6. lépés: A törlőrongyot nedvesítsük be, és alaposan tisztítsuk le vele a ventilátor minden részét, különösen a rácsot, ugyanis ezen az elemén tapad meg leginkább a por.
  7. lépés: Végezetül szereljük vissza a ventilátor rácsát, majd ismét használatba is vehetjük. 
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.