Nagy belmagasság kihasználása: stílusos és hasznos ötletek nagypolgári lakásokba

Nagy belmagasság kihasználása: stílusos és hasznos ötletek nagypolgári lakásokba

Hatalmas belső terekkel leginkább a 19. és 20. század fordulóján épült nagypolgári házakban és lakásokban találkozhatunk. Napjainkban azonban nehézkes lehet a nagy belmagasság kihasználása, így hoztunk pár tippet, ami segíthet.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Nagy belmagasság kihasználása dekorációs célokra

Ha nem feltétlenül hasznosan szeretnénk kihasználni a hatalmas rendelkezésre álló vertikális teret, akkor könnyen a lakás ékévé alakíthatjuk. Ha felhívjuk a figyelmet a nagy belmagasságra, akkor ugyanazt a funkcióját adjuk neki, ami miatt eredetileg is épültek az ilyen lakások: ez a díszesség. Ezt elérhetjük az alábbi módokon:

  • Hatalmas, díszes csillár felszerelése

Ha igazán korhű módon szeretnénk kihasználni a nagy belső magasság által biztosított teret, akkor a századfordulós stílusú csillárokkal nem lőhetünk mellé. Nagyon jól kiegészíti az összhatást, valamint kitölti a rendelkezésére álló teret, így elsőre nem is fog feltűnni a nagy belmagasság, de a csillár a lakás ékköve lesz.

Nagy belmagasság kihasználása: stílusos és hasznos ötletek nagypolgári lakásokba
Forrás: Getty
  • Függöny, plafontól padlóig

Kicsit modernebb dekorációs forma: sokkal inkább felhívja a figyelmet a magasságra az, ha egészen a plafontól a padlóig érő függönyöket lógatunk az ablakok elé. Sőt, nem is kell, hogy feltétlenül az ablak előtt legyenek, a lényeg az, hogy vezessék a szemet, így látható legyen a tér impozáns mérete.

  • Hangulatfények 

Ha a plafontól nagyjából 50 cm-re díszes szegőt helyezünk el körben a falakon, majd azok tetejére LED csíkokat teszünk, akkor gyönyörű hangulatvilágítást kapunk. Mivel magasan és takarásban van, a LED csík nem fog látszani, egészen addig, amíg fel nem kapcsoljuk a fényeket. Utána viszont kereshetjük majd az állunkat.

Nagy belmagasság kihasználása – Galéria építése

Ha nem csak dekorálni szeretnénk a hatalmas belső terekkel, akkor a nagy belmagasság kihasználása lehetséges például egy galéria építésére. Viszonylag költséges a dolog, így csak akkor érdemes belevágni, ha mindenképpen szükségünk van rá. Azonban egy esetleges eladáskor nagyban megnövelheti a lakás értékét. 

Nem baj, ha a galéria belmagasság nem a megszokott, hiszen okos kihasználási módokkal fel sem fog tűnni az az a néhány hiányzó centi. Költözhet ide például a dolgozósarok, amihez amúgy sem kell nagy belmagasság (hiszen általában ülünk az asztalnál). Lehet belőle gyerekszoba is, hiszen a gyerekek biztosan fel tudnak állni egy alacsonyabb plafonú térben is. Vagy akár házimozi szoba is lehet, ahol egy kanapén ücsörögve megint nem tűnik fel, hogy kicsit szűkösebb a tér.

Nagy belmagasság kihasználása: stílusos és hasznos ötletek nagypolgári lakásokba
Forrás: Getty

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Bővítenél, átalakítanál hogy gyermeked álmát valóra váltsd? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stílus #vegyélhazait – És tedd varázslatossá azzal a karácsonyt II.

És akkor a célegyenesben még egy csokorra való dekorációs és ajándék ötlet – természetesen ezúttal is csak és kizárólag hazai alkotók munkáiból válogatva.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin