Nagy belmagasság kihasználása: stílusos és hasznos ötletek nagypolgári lakásokba

Nagy belmagasság kihasználása: stílusos és hasznos ötletek nagypolgári lakásokba

Hatalmas belső terekkel leginkább a 19. és 20. század fordulóján épült nagypolgári házakban és lakásokban találkozhatunk. Napjainkban azonban nehézkes lehet a nagy belmagasság kihasználása, így hoztunk pár tippet, ami segíthet.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Nagy belmagasság kihasználása dekorációs célokra

Ha nem feltétlenül hasznosan szeretnénk kihasználni a hatalmas rendelkezésre álló vertikális teret, akkor könnyen a lakás ékévé alakíthatjuk. Ha felhívjuk a figyelmet a nagy belmagasságra, akkor ugyanazt a funkcióját adjuk neki, ami miatt eredetileg is épültek az ilyen lakások: ez a díszesség. Ezt elérhetjük az alábbi módokon:

  • Hatalmas, díszes csillár felszerelése

Ha igazán korhű módon szeretnénk kihasználni a nagy belső magasság által biztosított teret, akkor a századfordulós stílusú csillárokkal nem lőhetünk mellé. Nagyon jól kiegészíti az összhatást, valamint kitölti a rendelkezésére álló teret, így elsőre nem is fog feltűnni a nagy belmagasság, de a csillár a lakás ékköve lesz.

Nagy belmagasság kihasználása: stílusos és hasznos ötletek nagypolgári lakásokba
Forrás: Getty
  • Függöny, plafontól padlóig

Kicsit modernebb dekorációs forma: sokkal inkább felhívja a figyelmet a magasságra az, ha egészen a plafontól a padlóig érő függönyöket lógatunk az ablakok elé. Sőt, nem is kell, hogy feltétlenül az ablak előtt legyenek, a lényeg az, hogy vezessék a szemet, így látható legyen a tér impozáns mérete.

  • Hangulatfények 

Ha a plafontól nagyjából 50 cm-re díszes szegőt helyezünk el körben a falakon, majd azok tetejére LED csíkokat teszünk, akkor gyönyörű hangulatvilágítást kapunk. Mivel magasan és takarásban van, a LED csík nem fog látszani, egészen addig, amíg fel nem kapcsoljuk a fényeket. Utána viszont kereshetjük majd az állunkat.

Nagy belmagasság kihasználása – Galéria építése

Ha nem csak dekorálni szeretnénk a hatalmas belső terekkel, akkor a nagy belmagasság kihasználása lehetséges például egy galéria építésére. Viszonylag költséges a dolog, így csak akkor érdemes belevágni, ha mindenképpen szükségünk van rá. Azonban egy esetleges eladáskor nagyban megnövelheti a lakás értékét. 

Nem baj, ha a galéria belmagasság nem a megszokott, hiszen okos kihasználási módokkal fel sem fog tűnni az az a néhány hiányzó centi. Költözhet ide például a dolgozósarok, amihez amúgy sem kell nagy belmagasság (hiszen általában ülünk az asztalnál). Lehet belőle gyerekszoba is, hiszen a gyerekek biztosan fel tudnak állni egy alacsonyabb plafonú térben is. Vagy akár házimozi szoba is lehet, ahol egy kanapén ücsörögve megint nem tűnik fel, hogy kicsit szűkösebb a tér.

Nagy belmagasság kihasználása: stílusos és hasznos ötletek nagypolgári lakásokba
Forrás: Getty

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Bővítenél, átalakítanál hogy gyermeked álmát valóra váltsd? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Tipp 5 nyári trend szín, ami egész évben dominálni fogja a lakberendezés világát

Otthonunk frissítését új színekkel tudjuk a legegyszerűbben biztosítani, a színpaletta kiválasztását pedig nagy mértékben befolyásolják a szezonális trendszínek. Az idei nyárnak is megvannak a saját árnyalatai, melyek ráadásul nem csak a legmelegebb hónapokban, hanem egész évben a felkapott kategóriába tartoznak majd. Mutatjuk, melyek ezek.

Tipp Konyhatervezési kisokos: 6 tanács, hogy flottul menjen főzőtered kialakítása

A konyha megtervezése nem könnyű feladat, rengeteg utánajárást igényel, és még így is felmerül egy csomó kérdés. A következő konyhatervezési kisokos a legfontosabbakra biztosan választ ad.

Tipp Mi a home staging – és mi nem az?

Érdekel, hogyan tudnád a legtöbbet kihozni lakásod eladásából? Akkor ismerd meg a home staginget! Háromrészes cikksorozatunkból megtudhatod, mit jelent a home staging, hogyan segít neked, valamint azt is, hogy mi nem home staging. Kapsz ezenkívül majd tippeket, amiket te magad is azonnal alkalmazhatsz. Az utolsó részben pedig világosság válik, hogy mikor és mire használjuk a home staginget – amire egyébként befektetésként érdemes tekinteni. Mindezt Magyari Éva ingatlan eladási tanácsadó és home staging szakértő tolmácsolásában.

Tipp Pénztárcabarát megoldások II. – Hogyan spóroljunk a bevásárlással?

Szeretnél tudatos vásárlóvá válni, hogy kevesebbet fizess a boltokban? Szeretnéd megszüntetni az élelmiszerpazarlást a bolygó és a pénztárcád érdekében? Segítünk.

Tipp Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?

A kültéri élettér burkolatát ugyanolyan odafigyeléssel kell megválasztani, mint a bentit, hiszen a szabad ég alatt nem csak az idő, az időjárás is próbára teszi azt. Ezek a leggyakrabban választott kültéri lépcső burkolatok, melyek nem csak szépek, de strapabírók is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin