Nagy belmagasság kihasználása: stílusos és hasznos ötletek nagypolgári lakásokba

Nagy belmagasság kihasználása: stílusos és hasznos ötletek nagypolgári lakásokba

Hatalmas belső terekkel leginkább a 19. és 20. század fordulóján épült nagypolgári házakban és lakásokban találkozhatunk. Napjainkban azonban nehézkes lehet a nagy belmagasság kihasználása, így hoztunk pár tippet, ami segíthet.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Nagy belmagasság kihasználása dekorációs célokra

Ha nem feltétlenül hasznosan szeretnénk kihasználni a hatalmas rendelkezésre álló vertikális teret, akkor könnyen a lakás ékévé alakíthatjuk. Ha felhívjuk a figyelmet a nagy belmagasságra, akkor ugyanazt a funkcióját adjuk neki, ami miatt eredetileg is épültek az ilyen lakások: ez a díszesség. Ezt elérhetjük az alábbi módokon:

  • Hatalmas, díszes csillár felszerelése

Ha igazán korhű módon szeretnénk kihasználni a nagy belső magasság által biztosított teret, akkor a századfordulós stílusú csillárokkal nem lőhetünk mellé. Nagyon jól kiegészíti az összhatást, valamint kitölti a rendelkezésére álló teret, így elsőre nem is fog feltűnni a nagy belmagasság, de a csillár a lakás ékköve lesz.

Nagy belmagasság kihasználása: stílusos és hasznos ötletek nagypolgári lakásokba
Forrás: Getty
  • Függöny, plafontól padlóig

Kicsit modernebb dekorációs forma: sokkal inkább felhívja a figyelmet a magasságra az, ha egészen a plafontól a padlóig érő függönyöket lógatunk az ablakok elé. Sőt, nem is kell, hogy feltétlenül az ablak előtt legyenek, a lényeg az, hogy vezessék a szemet, így látható legyen a tér impozáns mérete.

  • Hangulatfények 

Ha a plafontól nagyjából 50 cm-re díszes szegőt helyezünk el körben a falakon, majd azok tetejére LED csíkokat teszünk, akkor gyönyörű hangulatvilágítást kapunk. Mivel magasan és takarásban van, a LED csík nem fog látszani, egészen addig, amíg fel nem kapcsoljuk a fényeket. Utána viszont kereshetjük majd az állunkat.

Nagy belmagasság kihasználása – Galéria építése

Ha nem csak dekorálni szeretnénk a hatalmas belső terekkel, akkor a nagy belmagasság kihasználása lehetséges például egy galéria építésére. Viszonylag költséges a dolog, így csak akkor érdemes belevágni, ha mindenképpen szükségünk van rá. Azonban egy esetleges eladáskor nagyban megnövelheti a lakás értékét. 

Nem baj, ha a galéria belmagasság nem a megszokott, hiszen okos kihasználási módokkal fel sem fog tűnni az az a néhány hiányzó centi. Költözhet ide például a dolgozósarok, amihez amúgy sem kell nagy belmagasság (hiszen általában ülünk az asztalnál). Lehet belőle gyerekszoba is, hiszen a gyerekek biztosan fel tudnak állni egy alacsonyabb plafonú térben is. Vagy akár házimozi szoba is lehet, ahol egy kanapén ücsörögve megint nem tűnik fel, hogy kicsit szűkösebb a tér.

Nagy belmagasság kihasználása: stílusos és hasznos ötletek nagypolgári lakásokba
Forrás: Getty

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Bővítenél, átalakítanál hogy gyermeked álmát valóra váltsd? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Gyerek Készíts aranyos húsvéti nyuszikat papírból

A húsvéti előkészületek során ne csak a tojásfestésre szánj időt, hiszen számos más dekorációt is készíthetsz – akár a gyerekekkel együtt is.

Tipp Vegyszermentes fehérítés: főzd ragyogóan fehérre a zoknidat!

Igen, jól olvastad, arra bíztatunk, hogy főzd meg zoknidat. A vegyszermentes fehérítésre egyre több hatásos módszer létezik, mi pedig mindet imádjuk, még akkor is, ha olyan nem mindennapi praktikákat igényelnek, mint a „zokni főzés”. Nézzük is, hogyan működik ez.

Stílus Húsvéti koszorúk az ajtóra és az ünnepi asztalra

Karácsony után ismét egy olyan ünnep jön, amikor díszbe öltöztetheted az otthonod. A húsvét középpontjában természetesen a tojások állnak, de azért ne feledkezz meg az ajtóra vagy akár az asztalra tehető koszorúkról sem. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár koszorút, melyek biztosan inspirálóan hatnak rád.

Felújítás Pedig esélytelennek tűnt – Egy kifejezetten rossz adottságú 48 nm-es lakás újjászületése

Amikor egy nagyon rossz alaprajzú, sötét, előnytelen adottságokkal megáldott lakásból kell egy szerethető életteret kialakítanod – ez ám a kihívás. Vasziljevics Erika, a My Craft 2016 Kft. alapítója és csapata viszont épp az ilyen kihívások szakértője.

Tipp Zsíros foltok eltávolítása a konyhaszekrényről – Egy csodaszer, ami a segítségedre lesz

A konyhában elkerülhetetlenek az utálatos, makacs zsíros foltok, ezért a megelőzés helyett sokkal hasznosabb, ha van egy biztos módszered az eltávolításukra. Míg általában elég csak lefújni a konyhaszekrényt erős zsíroldóval, ez sajnos nem járható út fa felületek esetén. Azonban aggodalomra semmi ok, mindenre van egy csodaszer!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin