Forrás: Getty

Mire figyelj az ágy elhelyezésénél? Most kiderül!

Otthonunk legfontosabb szobái a háló és a nappali. Előbbiben központi szerepe van az ágynak, aminek kényelme függ annak kialakításától, a matrac minőségétől és az ágyrácstól. Az alvásunk milyenségére azonban nem csupán ezek vannak befolyással, hanem az ágyunk elhelyezkedése is.

Szoba berendezése égtájak alapján

Mindenkinek megvan a kedvenc alvópóza és iránya, amit zömében egy belső érzés sugall nekünk. Ezt az érzést pedig az égtájak is befolyásolják. De vajon, melyik a legjobb választás: észak, dél, kelet vagy nyugat? Sokan úgy vélik, hogy ideális esetben észak felé néz a fejünk, így még azok is kipihenten fognak ébredni, akik egyébként alvásproblémákkal küzdenek. Tudományosan ez azonban nincs alátámasztva.

Biztonságos alvás

Természetesen más tényezők is befolyásolják az ágy tökéletes elhelyezkedésének a megtalálását. Tudni kell, hogy az emberek vágynak a biztonságra, ezért zömében olyan helyet próbálunk találni az ágynak, ahonnan jól látjuk az ajtót. Ez növeli a biztonságérzetünket, aminek köszönhetően sokkal jobban tudunk aludni.

Vezetékek és alvászavarok összefüggése

Szintén rendkívül fontos leellenőrizni, hogy a fejtámlánál található falban mennek-e vezetékek, fűtés- vagy vízcsövek. Amennyiben igen, akkor inkább változtassunk az ágy elhelyezkedésén, ugyanis ezek a tényezők is ronthatnak az alvásunk minőségén.

Szabad tér a fejünk fölött

Az ágy elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy semmi ne legyen a fejünk fölött. Ez azt jelenti, hogy ne szereljünk fel polcokat, tetőtér esetében pedig mindig úgy tegyük az ágyat, hogy ne szembe legyen velünk a ferde fal.

Tiltott tárgyak!

Az ágy elhelyezkedésén kívül arra is figyeljünk, hogy ne akasszunk tükröt a hálóba, és száműzzük onnan a tévét, a számítógépet és a mobiltelefont is! Ezek mind gátolják a pihentető és nyugodt alvást. Amennyiben mégsem tudunk lemondani egy tükörről, akkor egy olyan helyet keressünk neki, hogy ne lássuk benne magunkat az ágyban fekve.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.