Forrás: Getty

Milyen célt szolgál a felső lyuk a mosdón?

Már biztosan mindenki feltette magának azt a kérdést, hogy miért van ott az a lyuk a mosdó falán. A legkevésbé sem dísznek van ott. Feladata van, rögtön kettő is.

Megakadályozza a túlfolyást

Ezt a mosdón található lyukat túlfolyásgátlónak nevezik, ami mindent el is árul annak feladatáról. Ennek köszönhetően nem tud túlcsordulni a víz a mosdóból, azaz nem tudjuk eláztatni a fürdőszobát. Ha például elfelejtjük elzárni a csapot, a lefolyó pedig be van dugva, akkor ennek a túlfolyásgátlónak hála le tud folyni a víz a lefolyóba, és így az nem áztatja el a padlót.

Levegőbevezető

Második feladata ennek a lyuknak, hogy levegőt juttasson a lefolyóba, aminek hála könnyebben és gyorsabban folyik el a víz. Ennek magyarázata a következő: a lefolyóban uralkodó ellenállás miatt a víz jelentősen lassabbak folyik csak le.

Hiába duplán is hasznos azonban a mosdók kialakítása, hátránya is van ennek a lyuknak. Méghozzá az, hogy nagyon nehezen lehet tisztán tartani, így a baktériumok pikk-pakk elszaporodnak benne, aminek következtében kellemetlen szagok tölthetik meg a fürdőt.

A túlfolyásgátló tisztítása

Annak érdekében, hogy ne tudjanak itt megtelepedni a baktériumok, mindig alaposan ki kell tisztítanunk. Ennek legegyszerűbb módja a súrolókrém használata. Egy régi fogkefével kenjünk szét at az érintett területen. Ha pedig nagyon vízköves ez a rész, akkor itassunk át egy rongyot ecettel, azt nyomjuk bele a lyukba, majd egy éjszakán át hagyjuk hatni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.