Milyen célt szolgál a felső lyuk a mosdón?

Milyen célt szolgál a felső lyuk a mosdón?

Majdnem minden mosdón megtalálható, de sokan nem tudják, hogy milyen célt szolgál. Hogy miről is van szó? A mosdókagyló oldalán található lyukról. Cikkünkben lerántjuk a leplet ennek funkciójáról.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Már biztosan mindenki feltette magának azt a kérdést, hogy miért van ott az a lyuk a mosdó falán. A legkevésbé sem dísznek van ott. Feladata van, rögtön kettő is.

Megakadályozza a túlfolyást

Ezt a mosdón található lyukat túlfolyásgátlónak nevezik, ami mindent el is árul annak feladatáról. Ennek köszönhetően nem tud túlcsordulni a víz a mosdóból, azaz nem tudjuk eláztatni a fürdőszobát. Ha például elfelejtjük elzárni a csapot, a lefolyó pedig be van dugva, akkor ennek a túlfolyásgátlónak hála le tud folyni a víz a lefolyóba, és így az nem áztatja el a padlót.

Levegőbevezető

Második feladata ennek a lyuknak, hogy levegőt juttasson a lefolyóba, aminek hála könnyebben és gyorsabban folyik el a víz. Ennek magyarázata a következő: a lefolyóban uralkodó ellenállás miatt a víz jelentősen lassabbak folyik csak le.

Hiába duplán is hasznos azonban a mosdók kialakítása, hátránya is van ennek a lyuknak. Méghozzá az, hogy nagyon nehezen lehet tisztán tartani, így a baktériumok pikk-pakk elszaporodnak benne, aminek következtében kellemetlen szagok tölthetik meg a fürdőt.

A túlfolyásgátló tisztítása

Annak érdekében, hogy ne tudjanak itt megtelepedni a baktériumok, mindig alaposan ki kell tisztítanunk. Ennek legegyszerűbb módja a súrolókrém használata. Egy régi fogkefével kenjünk szét at az érintett területen. Ha pedig nagyon vízköves ez a rész, akkor itassunk át egy rongyot ecettel, azt nyomjuk bele a lyukba, majd egy éjszakán át hagyjuk hatni.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin