Milyen célt szolgál a felső lyuk a mosdón?

Milyen célt szolgál a felső lyuk a mosdón?

Majdnem minden mosdón megtalálható, de sokan nem tudják, hogy milyen célt szolgál. Hogy miről is van szó? A mosdókagyló oldalán található lyukról. Cikkünkben lerántjuk a leplet ennek funkciójáról.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Már biztosan mindenki feltette magának azt a kérdést, hogy miért van ott az a lyuk a mosdó falán. A legkevésbé sem dísznek van ott. Feladata van, rögtön kettő is.

Megakadályozza a túlfolyást

Ezt a mosdón található lyukat túlfolyásgátlónak nevezik, ami mindent el is árul annak feladatáról. Ennek köszönhetően nem tud túlcsordulni a víz a mosdóból, azaz nem tudjuk eláztatni a fürdőszobát. Ha például elfelejtjük elzárni a csapot, a lefolyó pedig be van dugva, akkor ennek a túlfolyásgátlónak hála le tud folyni a víz a lefolyóba, és így az nem áztatja el a padlót.

Levegőbevezető

Második feladata ennek a lyuknak, hogy levegőt juttasson a lefolyóba, aminek hála könnyebben és gyorsabban folyik el a víz. Ennek magyarázata a következő: a lefolyóban uralkodó ellenállás miatt a víz jelentősen lassabbak folyik csak le.

Hiába duplán is hasznos azonban a mosdók kialakítása, hátránya is van ennek a lyuknak. Méghozzá az, hogy nagyon nehezen lehet tisztán tartani, így a baktériumok pikk-pakk elszaporodnak benne, aminek következtében kellemetlen szagok tölthetik meg a fürdőt.

A túlfolyásgátló tisztítása

Annak érdekében, hogy ne tudjanak itt megtelepedni a baktériumok, mindig alaposan ki kell tisztítanunk. Ennek legegyszerűbb módja a súrolókrém használata. Egy régi fogkefével kenjünk szét at az érintett területen. Ha pedig nagyon vízköves ez a rész, akkor itassunk át egy rongyot ecettel, azt nyomjuk bele a lyukba, majd egy éjszakán át hagyjuk hatni.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin