Forrás: Getty

Milyen az ideális virágföld a szukkulens növények számára?

Mik azok a szukkulens növények?

Szukkulensek alatt elsősorban sivatagi növényeket értünk, amelyeknek speciális víztároló felépítésük van. Nagyon gyakori szobanövények, népszerű fajtái közé tartoznak a kaktuszok, az aloe vera vagy a pozsgafa. A vizet a vastag leveleikben vagy száraikban tartják, és mivel kiemelkedően jól raktározzák azt, gyakran eshetnek túlöntözés áldozatául, ami a növény gyökereinek elrohadásához vezet. Ez ellen a legjobb védelem az ideális talaj biztosítása.

Milyen az ideális virágföld a szukkulens növények számára?
Forrás: Getty

Milyen talaj az ideális a szukkulens növények számára?

A talajkeverékek két részre bonthatók: szerves részekre és ásványi anyagokra. A szerves anyagok közé tartozik a humusz, aminek feladata megtartani a talaj nedvességtartalmát, plusz ez biztosítja a tápanyagot is. Az ásványi anyagok felelősek a vízelvezetésért – ez szintén megkerülhetetlen, hiszen nélkülük elrohadnának a növény gyökerei.

A szukkulensek természetes közegükben sivatagi körülményekhez alkalmazkodtak, ezért nem igényelnek állandó nedvességet. A számukra ideális talaj porózus, jól elvezeti a vizet, és kevés szerves anyagot tartalmaz, mivel ezeknek a növényeknek nincs szükségük vízmegtartásra. A három kötelező elem pedig, ami nem hiányozhat a talajból: a laza, szemcsés talajkeverék, a homok és a perlit. Utóbbit sokan habkővel szokták helyettesíteni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.