Forrás: Getty

Miért nem virágzik a karácsonyi kaktuszod?

Több olyan növény is van, amit az ünnepekhez társíthatunk: a mikulásvirág, a magyal vagy éppen a fagyöngy… Mindegyik gyönyörű, de talán a karácsonyi kaktusz a leglátványosabb. Éppen az ünnepek idején nyílnak igéző virágai – amik piros, aranysárga, narancs, rózsaszín vagy lila színűek is lehetnek. Szerencsére viszonylag egyszerű a gondozása, viszont nem véletlen, hogy a „miért nem virágzik a karácsonyi kaktuszom?” az egyik leggyakrabban feltett kérdés a szobanövények szerelmeseinek körében.

Ez lehet a probléma

Ha nem virágzik a karácsonyi kaktuszod, először is győződj meg róla, hogy elegendő vizet kap-e mind a földből, mind pedig a levegőből. A túl száraz talaj és a túl alacsony páratartalom ugyanis a két leghétköznapibb oka a virágzás késlekedésének vagy elmaradásának.

Ez a mesés növény ugyanis – télies nevével ellentétben – az esőerdőkben őshonos, így párás környezetre és nedves, de nem átázott földre van szüksége. Természetesen más tényezővel is lehet gond: a túl alacsony hőmérséklet, a túl sok napfény és a túl sok növénytápszer is bajt okozhat.

A növényekkel foglalkozó szakemberek arra is fel szokták hívni a figyelmet, hogy a karácsonyi kaktusz akkor szeret virágba borulni, amikor hosszabbak az éjszakák és picit hűvösebb, de nem túl hideg az idő.

Miért nem virágzik a karácsonyi kaktuszod?
Forrás: Getty

Mennyi idő kell a virágzáshoz?

A bimbók kifejlődéséhez nagyjából 6-8 hét szükséges. Miután tehát gondoskodtál a megfelelő körülményekről, és a karácsonyi kaktuszod is érzékelte ezt, még ennyi idő kell a virágba boruláshoz, amit nem lehet és nem is érdemes sürgetned.

Az első lépés a virágzó karácsonyi kaktusz felé

Ha tudod, hogy mikor és mennyire öntözd a karácsonyi kaktuszod, illetve hol tárold, tulajdonképpen máris nyert ügyed van virágzás szempontjából. Először is nézd meg, hogy nedves-e a talaj. Amennyiben száraznak érzed, rögtön locsold meg!

Ha a talaj nedvességszintje megfelelőnek tűnik, akkor higrométer segítségével ellenőrizheted a páratartalmat, aminek legalább 50%-osnak kell lennie. Ez alatt párásító készülék használata ajánlott a növény közvetlen környezetében. A hőmérséklet is számít: 16 és 21 Celsius-fok között érzi magát a legjobban, akkor fog a legszebben virágzani.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.