Forrás: Getty

Mi baja lehet az orchideádnak? Íme, a legtipikusabb problémák
  • Barna elszíneződés a levelek hegyén

Amikor a levélcsúcsok barnulnak, akkor borítékolható, hogy az orchidea nem kap elég nedvességet. Állítsd át az öntözési rendszert, locsold gyakrabban, és gondoskodj arról, hogy mindig párás legyen körülötte a levegő. A páratartalmat könnyen növelheted, ha az orchideát kavicsos vizestálcára teszed vagy párásítót használsz a közelében.

  • Barna vagy fekete pöttyök a leveleken

A levelek elszíneződött, sötét foltjai a túl sok erős fénytől és a napégéstől lehetnek. Az árnyékos helyről az erős, közvetlen napfénybe való költözés a legnagyobb oka annak, hogy az orchideák megégnek. Azonnal vedd el a növényt a direkt napfényről, és csak fokozatosan szoktasd hozzá a napsugarakhoz az orchideát.

  • Léggyökerek kiszáradása

A párahiányt a léggyökerek is jelzik. Ha a levelek szép zöldek, de a gyökerek szárazok és barna színűek, akkor egyértelműen párásabb levegőre van szüksége a növénynek. Vess be házi párásítási trükköket, szellőztess rendszeresen és permetezd desztillált vízzel a leveleket minden nap.

  • Lyukak a levélen vagy gyökéren

A gomba vagy baktérium okozta problémák a növény bármelyik részén jelentkezhetnek, és általában apró lyukak formájában mutatják meg magukat. Ha ezt látod az orchideán, akkor azonnal láss neki a kezelésének speciális vegyszerekkel.

  • Leesik a bimbó, mielőtt kinyílna

Ha sosem virágzik az orchideád, mert mindig lepotyognak a bimbók, mielőtt kinyílnának, akkor valószínűleg erős mechanikai hatás éri a növényedet. A leggyakrabban ez a huzat, ám olyan banális dolgok is lehetnek a háttérben, mint hogy berezonál az ablakpárkány az ajtó becsukásakor. Tedd át a növényed huzatmentes, stabil helyre, hogy zavartalan tudjon lenni a virágzás.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.