Mi a home staging – és mi nem az?

Mi a home staging – és mi nem az?

Érdekel, hogyan tudnád a legtöbbet kihozni lakásod eladásából? Akkor ismerd meg a home staginget! Háromrészes cikksorozatunkból megtudhatod, mit jelent a home staging, hogyan segít neked, valamint azt is, hogy mi nem home staging. Kapsz ezenkívül majd tippeket, amiket te magad is azonnal alkalmazhatsz. Az utolsó részben pedig világosság válik, hogy mikor és mire használjuk a home staginget – amire egyébként befektetésként érdemes tekinteni. Mindezt Magyari Éva ingatlan eladási tanácsadó és home staging szakértő tolmácsolásában.

Ötletládához ad!
Mi a home staging – és mi nem az?
Magyari Éva

Kezdjük tehát a fogalom meghatározásával! Megint itt van egy angol szó, ami bekúszott az ingatlaneladás témakörébe, és persze sokak számára idegenül cseng. Szelídítsük meg egy kicsit! A home staging szó szerinti fordítása „az otthon színpadra állítása”, ami valódi tartalmát illetően az ingatlan eladásra vagy kiadásra történő felkészítését jelenti, röviden ingatlanfelkészítést.

De vajon milyen fogalmi kategóriába tudnánk beszuszakolni a home staginget? Nos, nincs rá egyértelmű válasz. A home staging ingatlan eladásnál alkalmazható eszköz, módszer, koncepció, de akár hozzáállásnak is nevezhetjük.

Mi a home staging – és mi nem az?
Forrás: Getty

Honnan jött ez az egész? Pont 50 évvel ezelőtt, 1972-ben az Egyesült Államokban Barb Schwarz találta ki a home staging koncepcióját. Rájött arra, hogy a „staged”, azaz felkészített otthonokat sokkal gyorsabban és jobb áron tudják eladni.

Barb Schwarz örökéletű mondása zseniálisan megragadja a koncepció lényegét: „Ahogy az otthonodban élsz, és ahogyan azt eladod – az két különböző dolog.” Az eredeti angol szöveg így szól: „The way you live in a home and the way you sell it are two different things.”

A home staging az előzőekből következően egy koncepció, amely arra tanít, hogy:

  • A vevő szemével nézz az otthonodra!
  • Eszerint javítsd annak megjelenését!
  • És növeld az értékét!

Ha semmi mást, csupán az előbbi három gondolatot megjegyzed ebből a cikkből, akkor már sokkal előrébb tartasz, mint az ingatlan eladók nagy része.

A home staging Amerikából elindult hódító útjára, és a világ számos országában megvetette a lábát, így az elmúlt években Magyarországon is. Home staginget professzionálisan csinálni szakmává vált.

Tudtad? Azokat a szakembereket, akik megtanulták ezt a szakmát, és home staging szolgáltatásával foglalkoznak, home stagernek vagy home staging szakértőnek hívják.

A home staging nem tudomány, inkább művészet. Egy alkotási folyamat, amelynek vannak alapelvei és szabályai. A recept összetevői: ingatlanpiaci ismeretek, pénzügyi ismeretek, lakberendezés, marketing és pszichológia. Pontos arányok azonban nincsenek. Mindig az adott helyzethez alkalmazkodva kell alkalmazni.

Mi a home staging – és mi nem az?
Forrás: Getty

Mivel van némi félreértés a home staging körül, nézzük meg, mi nem home staging! Ez segít jobban megérteni az eredeti fogalmat.

1.) Kezdjük talán a legfontosabbal! Bár a lakás felkészítésben fontos szerepet játszik a lakberendezés, a home staging nem egyenlő a lakberendezéssel.

  • Míg a lakberendezés által megteremtjük az igazi, vágyott otthont, ami egyedi ízlést testesít meg, addig a home staging által az ingatlanból terméket hozunk létre, amelyet aztán értékesítünk.
  • A lakberendezésnek az a célja, hogy az egyéni ízlésnek megfelelően jól érezzük magunkat abban az adott otthonban, míg a home staging célja az eladás.
  • Egyedi vagy általános ízlés? A lakberendezés személyre szabja az adott ingatlan stílusát és hangulatát. Azaz egyedi és személyes. Ugyanakkor a home staging nem egyedi ízlésnek akar megfelelni, hanem a lehető legnagyobb számú potenciális vevő számára teszi vonzóvá az adott ingatlant. Ezért éppen hogy személytelenít.

2.) Fontos alkotó eleme ugyan a home stagingnek a rendcsinálás, de a home staging nem egyenlő a rendrakással. Ha egy lakásban rendet teremtünk, és kiselejteztük a felesleges kacatokat, attól még ne higgyük azt, hogy home staginget csináltunk!

3.) A home staging nem feljavítás. Vannak, akik azzal gondolják elintézni a home staginget, hogy megpróbálják eltüntetni a foltokat és egyéb apró hibákat a lakás különböző pontjairól. Nos, ez nem home staging. A látszatra adva egy kicsit itt-ott javítgatni nem home staging.

4.) Hallottam már azt a hiedelmet, hogy a home staging csupán abból áll, hogy kiteszünk egy vázába virágot vagy gyertyát a fürdőszobába. Nos, ez sem home staging. Ez csupán egy kis látszat, „kozmetika”.

Most, hogy már érted a home staging fogalmát, mint a hatékony ingatlaneladás eszközét, tarts velük sorozatunk következő részében is, ahol megmutatom, hogyan tudod te magad is felkészíteni lakásodat az eladásra.

Magyari Éva

ingatlan eladási tanácsadó, home staging szakértő

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert Júniusi teendők a kertben

Nyáron igazán élvezet kint dolgozni a kertben, főleg júniusban, hiszen ekkor már szép színesek a virágágyások, a veteményesben pedig már begyűjtheted az első friss és ropogós, vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket. De persze feladat is van bőven, hogy a kert jól bírja a hőséget, és nyár végén is szép és egészséges legyen. Segítségképp ezeket szedtük most össze csoportosítva.

Felújítás Szőlőhegyek ölelésében – Egy présházból lett otthon Zsámbék szomszédságában

Ezúttal egy völgybe utazunk, hogy egy régi présházat járjunk be, amiből alapos tervezéssel, nagy adag jóízléssel, valódi hozzáértéssel és kellő alapossággal valódi otthon lett.

Kert Ismerd fel a gazt! Ezek a leggyakrabban előforduló kerti gyomnövények

A hatásos gyomirtáshoz elengedhetetlen, hogy tisztában legyél, pontosan mivel is állsz szemben. Összeszedtük a leggyakoribb gyomnövényeket, amelyekkel már biztosan találkoztál, de lehet, hogy nem vagy tisztában a nevükkel.

Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin