Laminált bútor festése – 4 lépés, hogy biztosan sikeres legyen a bútorfelújítás

Laminált bútor festése – 4 lépés, hogy biztosan sikeres legyen a bútorfelújítás

Ha kicsit fel szeretnénk frissíteni a szoba kinézetét, akkor a falak frissítése mellett a bútorok festése is egy jó megoldás lehet. Ráadásul sokkal olcsóbb, mintha új darabokat szereznénk be. A laminált bútor festése egy kicsit több munkát igényel, de pár egyszerű lépés követésével könnyen kivitelezhető.

Ötletládához ad!

Miért nehéz a laminált bútor festése?

A laminált bútorlap festése azért nehezebb, mint a többi fajta bútor esetében, mert a felülete műanyagból készült. A szerkezete faforgácsból készült, amire kívülről laminálás segítségével műanyagot helyeztek, így ad egy viszonylag ellenálló felületet. De ha ez a felület megsérül, akkor nem is lehet szépen helyreállítani, vagy csak nagy nehézségek árán.

1. Hibák javítása

Mivel a laminált bútorlapot úgyis el fogjuk fedni a festékkel, nyugodtan ki lehet javítani az összes hibát a bútor egészén. Úgysem lehet túl szép javítást végezni, de a festés miatt így nem lesz látható. A hibákat legkönnyebben javítótapasz segítségével lehet orvosolni, ezt a sérülésekre kell helyezni, majd utána a felület csiszolhatóvá válik, és lehet rá festeni.

2. Alapozás

A laminált bútor műanyag borítása miatt a festék nagyon nehezen tapad a felületre, így az alapozás kihagyhatatlan lépés a jó végeredmény érdekében. Csiszolópapírral mindenképp végig kell menni egy kicsit a felületén, hogy már az alapozófesték is jól meg tudjon tapadni rajta. A csiszolás után jöhet a portalanítás, majd az alapozó felkenése.

3. Szín felvitele

A teljesen száraz alapozóra el lehet kezdeni felvinni a kívánt színű festéket. Ahhoz, hogy biztosan megtapadjon, az első rétegnél lehet használni tapadást segítő adalékot is, amit szinte minden festékboltban lehet kapni. Laminált bútor festése esetén könnyen lehet, hogy nem elég majd egy réteg színes festék, így száradás után nézzük át, és ha kell akkor jöhet a második réteg festék is. Ehhez a réteghez már nem kell hozzáadni a tapadást segítő anyagot, azt elég mindig csak a legalsó réteg esetén használni.

Laminált bútor festése – 4 lépés, hogy biztosan sikeres legyen a bútorfelújítás
Forrás: Getty

4. A festés lezárása

Ahhoz, hogy minél tartósabb legyen a festés, mindenképp le kell zárni azt valahogy. Nagyon gyengéd csiszolópapírral menjünk át óvatosan a legfelső rétegen, ezzel a festési hibákat is tudjuk korrigálni. A csiszolás után már csak a lakkot vagy az olajat kell felvinni, ezzel pedig kész is a laminált bútor festése.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Zuzmófal készítése házilag – Furcsa, modern és látványos dekoráció

A zuzmófal készítése házilag is megoldható, ha tisztában vagyunk pár alapvető szabállyal az elkészítése és gondozása kapcsán. A legjobb helyen jársz, ha te is szeretnéd a természet csodaszép darabjával feldobni az otthonod.

Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin