Forrás: Getty

Laminált bútor festése – 4 lépés, hogy biztosan sikeres legyen a bútorfelújítás

Miért nehéz a laminált bútor festése?

A laminált bútorlap festése azért nehezebb, mint a többi fajta bútor esetében, mert a felülete műanyagból készült. A szerkezete faforgácsból készült, amire kívülről laminálás segítségével műanyagot helyeztek, így ad egy viszonylag ellenálló felületet. De ha ez a felület megsérül, akkor nem is lehet szépen helyreállítani, vagy csak nagy nehézségek árán.

1. Hibák javítása

Mivel a laminált bútorlapot úgyis el fogjuk fedni a festékkel, nyugodtan ki lehet javítani az összes hibát a bútor egészén. Úgysem lehet túl szép javítást végezni, de a festés miatt így nem lesz látható. A hibákat legkönnyebben javítótapasz segítségével lehet orvosolni, ezt a sérülésekre kell helyezni, majd utána a felület csiszolhatóvá válik, és lehet rá festeni.

2. Alapozás

A laminált bútor műanyag borítása miatt a festék nagyon nehezen tapad a felületre, így az alapozás kihagyhatatlan lépés a jó végeredmény érdekében. Csiszolópapírral mindenképp végig kell menni egy kicsit a felületén, hogy már az alapozófesték is jól meg tudjon tapadni rajta. A csiszolás után jöhet a portalanítás, majd az alapozó felkenése.

3. Szín felvitele

A teljesen száraz alapozóra el lehet kezdeni felvinni a kívánt színű festéket. Ahhoz, hogy biztosan megtapadjon, az első rétegnél lehet használni tapadást segítő adalékot is, amit szinte minden festékboltban lehet kapni. Laminált bútor festése esetén könnyen lehet, hogy nem elég majd egy réteg színes festék, így száradás után nézzük át, és ha kell akkor jöhet a második réteg festék is. Ehhez a réteghez már nem kell hozzáadni a tapadást segítő anyagot, azt elég mindig csak a legalsó réteg esetén használni.

Laminált bútor festése – 4 lépés, hogy biztosan sikeres legyen a bútorfelújítás
Forrás: Getty

4. A festés lezárása

Ahhoz, hogy minél tartósabb legyen a festés, mindenképp le kell zárni azt valahogy. Nagyon gyengéd csiszolópapírral menjünk át óvatosan a legfelső rétegen, ezzel a festési hibákat is tudjuk korrigálni. A csiszolás után már csak a lakkot vagy az olajat kell felvinni, ezzel pedig kész is a laminált bútor festése.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.