Laminált bútor festése – 4 lépés, hogy biztosan sikeres legyen a bútorfelújítás

Laminált bútor festése – 4 lépés, hogy biztosan sikeres legyen a bútorfelújítás

Ha kicsit fel szeretnénk frissíteni a szoba kinézetét, akkor a falak frissítése mellett a bútorok festése is egy jó megoldás lehet. Ráadásul sokkal olcsóbb, mintha új darabokat szereznénk be. A laminált bútor festése egy kicsit több munkát igényel, de pár egyszerű lépés követésével könnyen kivitelezhető.

Ötletládához ad!

Miért nehéz a laminált bútor festése?

A laminált bútorlap festése azért nehezebb, mint a többi fajta bútor esetében, mert a felülete műanyagból készült. A szerkezete faforgácsból készült, amire kívülről laminálás segítségével műanyagot helyeztek, így ad egy viszonylag ellenálló felületet. De ha ez a felület megsérül, akkor nem is lehet szépen helyreállítani, vagy csak nagy nehézségek árán.

1. Hibák javítása

Mivel a laminált bútorlapot úgyis el fogjuk fedni a festékkel, nyugodtan ki lehet javítani az összes hibát a bútor egészén. Úgysem lehet túl szép javítást végezni, de a festés miatt így nem lesz látható. A hibákat legkönnyebben javítótapasz segítségével lehet orvosolni, ezt a sérülésekre kell helyezni, majd utána a felület csiszolhatóvá válik, és lehet rá festeni.

2. Alapozás

A laminált bútor műanyag borítása miatt a festék nagyon nehezen tapad a felületre, így az alapozás kihagyhatatlan lépés a jó végeredmény érdekében. Csiszolópapírral mindenképp végig kell menni egy kicsit a felületén, hogy már az alapozófesték is jól meg tudjon tapadni rajta. A csiszolás után jöhet a portalanítás, majd az alapozó felkenése.

3. Szín felvitele

A teljesen száraz alapozóra el lehet kezdeni felvinni a kívánt színű festéket. Ahhoz, hogy biztosan megtapadjon, az első rétegnél lehet használni tapadást segítő adalékot is, amit szinte minden festékboltban lehet kapni. Laminált bútor festése esetén könnyen lehet, hogy nem elég majd egy réteg színes festék, így száradás után nézzük át, és ha kell akkor jöhet a második réteg festék is. Ehhez a réteghez már nem kell hozzáadni a tapadást segítő anyagot, azt elég mindig csak a legalsó réteg esetén használni.

Laminált bútor festése – 4 lépés, hogy biztosan sikeres legyen a bútorfelújítás
Forrás: Getty

4. A festés lezárása

Ahhoz, hogy minél tartósabb legyen a festés, mindenképp le kell zárni azt valahogy. Nagyon gyengéd csiszolópapírral menjünk át óvatosan a legfelső rétegen, ezzel a festési hibákat is tudjuk korrigálni. A csiszolás után már csak a lakkot vagy az olajat kell felvinni, ezzel pedig kész is a laminált bútor festése.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Stílus Húsvéti asztal dekorációs ötletek: inspirálódj gyönyörű megoldásokból

Hamarosan itt a húsvét, itt az ideje készülni az ünnepi ebédre. A menü sokkal ízletesebb lesz, ha megadjuk a módját a terítéknek is. Hoztunk néhány lélegzetelállítóan szép húsvéti asztal terítéket.

Tipp Római roló kisokos – Árnyékolás divatosan „csináld magad” módra

Ha felújítás előtt állsz, és egy kicsit fel szeretnéd dobni az ablakok környékét, de még nem tudod mivel, akkor vess egy pillantást a római rolóra. A római roló egy olyan árnyékoló megoldás, ami sokféle kinézetben elérhető, így dekorációnak is kiváló.

Otthon Antik tárgyak bűvöletében – Gödöllői csodaház

A mi munkánkban talán az az irigylésre méltó, hogy különleges emberekkel az otthonukban beszélgethetünk. Már az első találkozás hatalmas bizalmat feltételez a vendéglátóink részéről, hiszen ismeretlenként kopogtatunk, és ahogy nyílik az ajtó, máris beleláthatunk a világukba.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: 5 zseniális trükk, ami megkönnyíti a takarítást

A tavaszi nagytakarítás sokaknak mumus, hiszen rengeteg munkával jár. Az alábbi tippeknek hála azonban sokkal gyorsabban fogsz végezni, sőt, nem is fogsz annyira elfáradni.

Tipp Íme, egy zseniális trükk, hogyan varázsold ragyogóan tisztává a sütőt

A sütő tisztításának többféle módja van. Használhatod az öntisztító funkciót, de a hagyományos sikálás is mindig megoldás. Vagy bevethetsz egy olyan technikát, amelyet már régóta használnak mikrohullámú sütő tisztítására, azaz gőzzel is tisztíthatod a készülék belseját.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin