Forrás: Getty

Lambéria felrakás hibái – Ezeket NE kövesd el, ha te magad teszed fel a lambériát

Lambériai felrakás hibái beltéren:

  • Vásárlás után azonnal felhelyezzük

A lambéria felrakás hibái közül az egyik leggyakoribb, hogy a vásárlás után azonnal felhelyezzük a lapokat. Sokan nem tudják, de a lambéria fa, ezért felrakása előtt „szoktatni kell” az új hely hőmérsékletéhez és páratartalmához. Profik szerint legalább két hetet ajánlott ennek adni, ugyanis ennyi időbe telik, mire teljesen alkalmazkodik a mérete a környezethez.

  • Vizesedett lambériát felrakni

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk a lambéria felrakásánál, hogy nem teljesen száraz fával dolgozunk. Míg ez kinti lambériák esetében rendben van, beltéren sajnos végzetes bakinak számít, a benti ragasztók és anyagok egyáltalán nem tolerálják a nedves fát.

  • Csak az egyik oldalát festjük le

Szintén nagyon gyakori hiba, hogy a lambériát felrakása után csak az egyik oldalt festjük le. Ez azért jelent problémát, mert a festék víztartalmának hatására a lambéria hajlamos megdagadni, ez pedig a festék felrepedéséhez vezet. Ha azonban mindkét oldalt lefestjük, akkor kisebb eséllyel fog bekövetkezni ez.

  • Nem megfelelő felhelyezési módszer

Sokan elfelejtik a rögzítésnél, hogy a lambériák tágulnak, illetve összemennek, ez pedig speciális rögzítési módszert kíván. A felhelyezéshez nem csak szögek vagy csavarok kellenek, hanem kapcsok is, amelyek segítenek kezelni a tágulási folyamatokat anélkül, hogy megrepedne a lambéria.

Lambériai felrakás hibái kültéren:

  • Lefestjük

A kültéri lambéria esetében a szakértők nem javasolják a festést, hiszen az időjárás hatására úgyis hamar lepattog, elkopik. Azonban emiatt nem kell lemondanunk a színválasztásról, hiszen számtalan színezett lambéria kapható, melyek között garantáltan megtaláljuk az otthonunkhoz passzolót.

  • Nem kapoccsal rögzítjük

Kültéri lambéria esetén mindenképp kapoccsal rögzítsük a szerkezetet. A kapcsok alkalmazásakor pedig sokan elfelejtik a huzalszegeket, amelyek nagyon is szükségesek a megfelelő, tartós rögzítéshez.

  • Párnafák rossz rögzítése

A lambériákat úgynevezett párnafákra kell felszerelni. Ezeknek a párnafáknak egyforma távolságra (ez általában 50 cm) és teljesen egy síkban kell lenniük ahhoz, hogy a végeredmény szép legyen. Ezt a lépést semmiképp se spóroljuk meg, hiszen nem csak csúnya, de rövid életű is lesz, ha erre nem figyelünk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.