Könyvespolc házilag – Klasszikus és alternatív megoldások egy helyen

Könyvespolc házilag – Klasszikus és alternatív megoldások egy helyen

Ha a barkácsolás szerelmese vagy, és szereted saját kezed által készített bútorokkal dekorálni az otthonod, akkor itt a következő projekt! Mutatjuk, hogyan készíthető könyvespolc házilag. Ráadásul több variációt is hozunk, hogy megtaláld azt, ami a leginkább passzol életteredbe.

Ötletládához ad!

Klasszikus könyvespolc házilag

A hagyományos könyvespolc elkészítése nem nagy ördöngösség, csupán okosan kell eltervezni és kivitelezni a folyamatot.

1. lépés: A könyvespolc elkészítését inspirációgyűjtéssel kezdjük. Nézzünk megoldásokat online üzletekben, de akár Instagramon és Pinteresten is keresgélhetünk. Maradjunk a realitás talaján: ha kezdő barkácsolók vagyunk, akkor ne egy túl bonyolult modellt akarjunk megvalósítani.

2. lépés: Miután kinéztük, hogy milyen könyvespolcot szeretnénk, elkezdhetünk méreteket venni. Ha már előre megvan, hogy hova készül a könyvespolc, akkor jegyezzük fel, hogy milyen mélységű, szélességű és magasságú polcot szeretnénk készíteni.

3. lépés: Miután megvannak a méretek, jöhet a tervezés. A polcokat elhelyezhetjük függőlegesen egymástól egyenlő távolságra is, de kijelölhetünk egyéni megoldásokat is, attól függően, hogy mit szeretnénk rajta tárolni.

4. lépés: Jöhetnek az alapanyagok. Szükség lesz két, hosszabb falapra, amelyek a könyvespolc oldalait adják majd. Rajtunk áll, hány polcrésszel osztjuk el ezt, de ne feledkezzünk meg a legalsó polcról és a szekrény tetejéről sem. A szekrény hátulját hagyhatjuk üresen is, de vehetünk oda is egy vékony fa lapot.

5. lépés: A tervek alapján megkezdhetjük összeszerelni a polcokat. Szükség lesz csavarokra, szögre, kalapácsra, csavarbehajtóra, esetleg fúróra is.

6. lépés: A könyvespolc két oldalához erősítsük fel az alsó, majd a felső polcot. A köztes polcokat csak ezután, csavarok segítségével rögzítsük.

7. lépés: Ha kész van a polc, jöhet a dekorálás. Festhetünk, ragaszthatunk, tapétázhatunk –amit csak szeretnénk.

 Alternatív DIY könyvespolcok:

1. Könyvespolc deszkából és kötélből

Könyvespolc házilag nem csak hagyományos módon készülhet el – ez a kötél és deszka könyvespolc kiváló példa rá. Fúrj lyukakat a deszkák széleire, ezen keresztül fűzd bele, majd csomózd meg a kötelet. Ezt annyiszor ismételd addig, amíg el nem készül az általad kívánt polcszám. 

2. Fa polc

Még kreatívabb könyvespolcot szeretnél otthonodba? A fadeszkákat faág formában is felszerelhetjük, és igazán mutatós végeredményt kapunk. A kivitelezés sem olyan bonyolult, ha már jártasok vagyunk a barkácsolás világában.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin