Forrás: Getty

A csodapraktika: citrom&só
Ahhoz, hogy minél előbb el tudd tüntetni a kellemetlen szagokat, szükséged lesz egy fél citromra és némi sóra. Ha ezek kéznél vannak, csak kövesd az alábbi lépéseket:
- Nedvesítsd be a vágódeszkát.
- Szórj rá egy nagy adag sót, figyelve, hogy mindenhova jusson belőle.
- A citrommal alaposan dörzsöld bele a sót a deszkába. Ez eltarthat akár pár percig.
- Közben néha nyomkodd meg a citromot, hogy az levet eresszen.
- Ezt a citromos-sós keveréket hagyd a vágódeszkán kb. 10 percig.
- Ha letelt az idő, akkor tartsd folyó víz alá a vágódeszkát, majd várd meg, hogy teljesen megszáradjon.
Tipp: Ha elszíneződött a fehér vágódeszkád, akkor dörzsöld át egy citrommal és némi szódabikarbónával. Hagyd hatni 15 percig, majd mosd le róla.
Fa vágódeszka olajozása – Ezért olyan fontos az ápolás
Ha megszáradt a fa vágódeszka, akkor következhet az ápolás, amihez egy kevés olajra lesz szükséged – az olíva-, repce- vagy napraforgóolaj a legjobb választás erre a célra. Az olaj egy átlátszó védőréteget képez a vágódeszkán, így a baktériumok nem jutnak be az anyagba.
Fa vágódeszka tisztítása – Be lehet tenni a mosogatógépbe?
A műanyagból készült vágódeszkákat nyugodtan beteheted a mosogatógépbe. A magas hőmérséklet hatására elpusztulnak a baktériumok, és a szagok is eltűnnek. De mi a helyzet a fa deszkával? Azt SOHA nem szabad betenned a mosogatógépbe, ugyanis a meleg víz megváltoztatja a fa szerkezetét, és a deszka szálkás lesz. Ennek hatására pedig rendkívül mélyre jutnak a baktériumok és ételmaradékok. Ez egyébként minden fából készült konyhai eszközre igaz.