Forrás: Getty

Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

Mennyit lehet spórolni, ha éjszakára kikapcsoljuk a fényeket?

Mivel már délután 4 előtt lemegy a nap decemberben, bőven van időnk kiélvezni a fénysorok meghittségét a sötétben, ezért az is megoldás, ha este lefekvés előtt kikapcsoljuk a fényeket. De vajon mennyit spórolhatunk ezzel? Jó hír vagy sem, de nem sokat, hiszen még a régi, „sok” energiát fogyasztó darabok is szinte minimális áramot vesznek fel. A régi, melegedésre hajlamos égősorokat inkább biztonsági okokból érdemes kikapcsolni éjszakára.

Mi a helyzet a LED-es fényfüzérekkel?

Ha látható összeget szeretnénk spórolni a karácsonyi időszak alatt, akkor érdemes új típusú, LED-es izzókkal felszerelt égősort beszerezni. Ezeknek sok előnyük van a régi típusú füzérekkel szemben. Például egyáltalán nem hajlamosak a melegedésre, így sokkal biztonságosabban lehet őket üzemeltetni. A másik a fogyasztás: akár az ötöde is lehet a régi égősorok fogyasztásának. Ráadásul a LED-es fények a szabadban is jól működnek, így az udvarban álló fát is könnyen ünnepi hangulatba öltöztethetjük vele. Főleg mivel a hagyományos égősoroknál jobban bírják a hőmérséklet-váltakozását és a csapadékot is.

Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?
Forrás: Getty

Mivel lehet még takarékoskodni az ünnepek alatt?

Ebben az időszakban sokan elutaznak otthonról, így a kicsit (de nem teljesen!) visszavett fűtés, valamint áramtalanítás is jó lépések arra, hogy az üres lakás ne fogyasszon sokat. A karácsonyi menü tervezésekor pontosan találjuk ki, hogy miből mennyit kell elkészítenünk, hogy ne maradjon ki sok alapanyag, ami aztán a kukában landol. Ha a sütőt használjuk, akkor ne hagyjuk kihűlni két fogás elkészítése között, mert a melegítés sok energiát fogyaszt. Mehet bele egymás után minden, így optimálisan ki tudjuk használni. Ha már úgyis égnek a karácsonyi fények, akkor a rendes világítással próbáljunk spórolni. Ne kapcsoljuk fel a nagy lámpát, ha nem muszáj, inkább élvezzük ki a meghitt hangulatot, amit az égősorok adnak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.