Forrás: Getty

Kanso – Ismerd meg a legújabb lakberendezési trendet!

A lakberendezési trendek rendkívül gyorsan váltják egymást, így mindig van új a nap alatt. Jelen esetben a Kanso van épp felfutóban, melynek központi elve azonban pont ellentmond az összes többi trendnek. A Kanso a redukálásról szól. Ez azt jelenti, hogy az otthonunkban csak rendkívül kevés dologra van szükségünk, azokat pedig értékelnünk kell.

Mit takar a Kanso?

Ezt a távol-keleti trendet a zen-filozófia ihlette, és középpontjában a minimalista és puritán lakberendezés áll. A Kanso szembe megy a tárgyak felhalmozásával. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a már meglévő bútorainkat és dekorációnkat értékeljük. Ezen kívül azt szeretné elérni, hogy elgondolkodjunk azon, milyen dolgokra van ténylegesen szükségünk az otthonunkban, és váljunk meg mindentől, ami csak elterelik a figyelmünket. Röviden tehát: a Kanso célja, hogy a káosz helyett a rend és az átláthatóság vegye át az uralmat.

Hogyan kell berendezkednünk?

A Kanso tehát azt vallja, hogy a lakásunkban csak a szükséges bútoroknak és tárgyaknak adjunk helyet. Minden olyan dolog, ami csak dekorációként szolgál, teljesen értelmetlen és felesleges, hiszen nincs semmilyen funkciójuk, sőt mi több, létjogosultsága is túl van értékelve. Egy nappaliban például teljesen elegendő egy kanapé és egy asztal, másra nincs szükség. Ha nagyon szeretnénk, akkor még elhelyezhetünk egy-egy dekorációt, de csak akkor, ha ezek tényleg értékesek a számunkra.

Ezeken kívül a letisztult formák és a természetes hatású színek állnak a Kanso középpontban, ugyanis ezek mind nyugtatólag hatnak a lelkünkre. Márpedig éppen erre van szükségünk a modern világ hektikussága miatt.

Tény, hogy ez a berendezési stílus elsőre nagyon drasztikusnak tűnik, de valójában arról szól, hogy ne gyűjtögessünk különböző dolgokat, hanem inkább rendszeresen szortírozzuk ki a feleslegessé vált tárgyakat, és teremtsünk rendet az otthonunkban. Márpedig így igenis van értelme, nem igaz?

Az alábbiakban hoztunk pár inspiráló képet Kanso stílusban berendezett otthonokról, hogy könnyebben el tudd dönteni, tetszik-e neked ez az újfajta megközelítés:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.