Forrás: Getty

Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Az indukciós főzőlap tisztítása nem mindenkinek magától értetődő folyamat, ezért most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat róla.

Indukciós főzőlap tisztítása

Az indukciós főzőlapokról általánosan

Mielőtt rátérnénk a tisztításra, érdemes arról beszélni először, hogy miért is olyan népszerű a modern konyhákban az indukciós főzőlap. Röviden: mert sok előnye van. Az egyik például az, hogy árammal működik, ami lényegesen egyszerűbb, mint a gázos megoldás. A másik fő ok, hogy energiahatékony, mivel nem a levegőt melegíti az edény alatt, hanem magát az edényt, így gyorsabban éri el a kívánt hőmérsékletet.

Miért nehéz tisztítani az indukciós főzőlapot?

Az indukciós főzőlap tisztítása azért nehéz, mert a forró felületre a foltok nagyon gyorsan odaégnek és odaszáradnak, ha pedig nekiállunk dörgölni azokat, könnyen megsérthetjük az amúgy szép, fényes felületét. Éppen ezért súrolni soha nem szabad – ez a legfontosabb szabály. A ráégett foltokat egy műanyag spatulával kell felkaparni, majd úgy tisztítani a felületet.

Tisztítószer használata

Ha biztosra szeretnél menni, illetve nem bánod, hogy a konyhában vegyszereket használsz a takarításhoz, akkor szinte bárhol tudsz venni indukciós főzőlap tisztításához szükséges szert. Ez azért jó, mert a legtöbb edzett üveg felületre lehet használni, így akár a sütőt is tudod vele tisztítani. Figyelj oda, hogy a leégett foltokat előtte távolítsd el, majd csak akkor fújd a felületre a tisztítószert, ha az teljesen száraz. A letörléshez használj egy puha rongyot, így biztosan nem fogod összekarcolni a főzőlap felületét.

Indukciós főzőlap tisztítása természetes anyagokkal

Sokan azonban a konyhai takarításhoz nem szívesen használnak erős vegyszereket, nehogy azokból bármennyi az ételekbe jusson. Ha te is közéjük tartozol, akkor jó hír, hogy az indukciós főzőlapot is tudod természetes módon tisztítani. Ehhez készíts 2:1 arányban vízből és ecetből egy keveréket, majd töltsd egy szórófejes flakonba. Ezzel át tudod törölni a felületet. Ha makacs foltokat kell eltávolítanod, abban pedig a szódabikarbóna és az ecet kettőséből készült paszta lesz a segítségedre. Itt is arra figyelj, hogy tisztításkor a felület hideg legyen, a rongy pedig a lehető legpuhább.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.