Forrás: Getty

Így tárold helyesen az almát, hogy akár 5 hónapig is friss maradjon

Először is tudnunk kell, hogy pontosan milyen fajta almával van dolgunk. Míg ugyanis egyes fajták jobban elállnak, mások kevesebb ideig. Előbbiek közé sorolandó például a téli alma, amelyben a keményítő idővel cukorrá alakul, így az almák kellemesen édesek lesznek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a téli almák közül is csak azokat ajánlott eltenni, amik teljesen hibátlanok.

Helyes tárolás

Az ideális tárolási hely egy hűvös és sötét helyiség, ahol magas a páratartalom. Ilyen a pince vagy a padlás. A tárolás során továbbá az alábbiakra érdemes figyelni:

  • A legoptimálisabb, ha az almákat fadeszkákon vagy papíron tesszük egymás mellé, de úgy, hogy nem érnek egymáshoz. Semmiféleképpen se pakoljuk egymásra a gyümölcsöket, ugyanis akkor megnyomódhatnak, és elkezdenek penészedni.
  • Ezután szükségünk lesz pár műanyag zacskóra. Ezeket lyukasszuk ki, majd terítsük rá az almákra. Ezáltal megakadályozzuk a gyümölcs kiszáradását, a lyukakon pedig el tud párologni a felesleges nedvesség.
  • Rendszeresen ellenőrizzük a gyümölcsök állapotát, és a rohadókat azonnal dobjuk ki.

Figyelem! Néha barna foltok jelenhetnek meg az almákon, de ezektől nem kell megijedni. Az ilyen almák mindössze savanykásabbak lesznek. Ha mégsem szeretnénk ezeket megenni, akkor készítsünk belőlük kompótot vagy pürét.

Almák fagyasztása

Ha nincs helyünk ennyi alma tárolására, akkor le is fagyaszthatjuk a termést. Ehhez:

  1. Daraboljuk fel az almákat.
  2. A darabokat helyezzük egy deszkára vagy valamilyen más alátétre, majd tegyük őket 1-2 órára a fagyasztóba.
  3. Ezt követően tegyük az almadarabokat egy zacskóba, így akár 1 évig is tárolhatjuk azokat.

Amikor enni szeretnénk a fagyasztott almákból, akkor pár órára tegyük át őket a hűtőbe, majd szobahőmérsékleten várjuk meg, míg fogyaszthatóvá olvadnak. Tudni kell, hogy a fagyasztás során veszítenek az ízükből, illetve az állaguk is kicsit megváltozik, ezért sokan inkább sütéshez vagy püréhez használják fel a kiolvadt gyümölcsöt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.