Forrás: Getty

Így spórolj pénzt a kávéfőző tisztításánál: 3 szuper házi praktika

A legtöbb kávéfőző használati utasításában van egy külön rész, ami annak tisztításával foglalkozik. Ezekben a fejezetekben természetesen speciális vegyszereket is ajánlanak, de ezek zömében drágák és a környezetet is károsítják. Ha úgy szeretnéd tisztán tartani a kávéfőzőt, hogy nem használsz ilyen készítményeket, akkor az alábbi három anyagot ajánljuk.

Citromsav

Egy idő után minden kávéfőzőben lerakódások keletkeznek, melyek nem csak különféle baktériumok élőhelyei lehetnek, hanem a kávé ízét is elronthatják. A citromsav azonban képes ez ellen tenni, hiszen tökéletesen eltávolítja a vízkövet. Ehhez keverjünk 30 ml citromsavat nyolc pohár vízzel, majd ezt töltsük bele a víztartályba. Ezután kapcsoljuk be a kávéfőzőt, és várjuk meg, hogy a teljes keverék átfolyjon a rendszeren. Ha végzett, akkor alaposan mossuk át a víztartályt, töltsük fel friss vízzel, és ismételjük meg az előbbi folyamatot, így biztosan minden lerakódás eltűnik.

Ecet

Az ecet egy rendkívül kedvelt házi szer, amivel rengeteg tárgyat és eszközt le, illetve ki lehet takarítani. A kávéfőző vízkőtelenítése esetén is a segítségünkre van az ecet. A vízkő eltávolításához keverjünk össze 2/3 rész vizet 1/3 rész ecettel, majd ezt a keveréket töltsük a gépbe. Először csak egy adag kávét főzzünk le, várjunk 20 percet, hogy az ecet teljesen ki tudja fejteni hatását, majd főzzük le a teljes adagot. Ha ezzel végeztünk, akkor tiszta vízzel ismételjük meg ezt a folyamatot, és már készen is vagyunk.

Sütőpor

A sütőport szintén gyakran használjuk takarítás során, de a kávéfőzőt talán a legkevesebben tisztítottuk vele. Ennek ellenére ez is egy rendkívül hatékony szer. Egy csomag sütőport szórjunk a víztartályba, majd töltsünk rá forró vizet. A keverék habzani fog, leoldva ezzel a lerakódásokat és a vízkövet. Ha ez megtörtént, kétszer mossuk át tiszta vízzel a kávéfőzőt, hogy a sütőport és a koszt is teljes mértékben kimossuk a gépből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.