Forrás: Getty

Így kell szakszerűen kitakarítani a mosogatógépet

A mosogatógép a gyakori használat miatt gyakran igényel törődést, ezért havonta – vagy maximum kéthavonta – muszáj rávenni magunkat és kitakarítani. A folyamat egyáltalán nem bonyolult, hozzávalókból sem kell túl sok, de hosszútávon mindenképp meghálálja a gépünk. Vágjunk is bele!

Kellékek a mosogatógép takarításához:

  • nyeles kefe
  • szivacs
  • univerzális tisztítószer (ez lehet házilag készített bio tisztítószer is, pl. ecetből)
  • egy vödör langyos víz
  • fehér ecet
  • száraz törlőrongy

Mosogatógép takarítása lépésről lépésre

1. lépés: Külső tisztítás

A takarítást kezdjük a mosogatógép külső részével. Az univerzális tisztítószeres vízzel alaposan dörzsöljük át a mosogatógép ajtaját kívülről, különös tekintettel a fogójára és a gombjaira, amiket a legtöbbször megfogunk. Ezután töröljük az egész felületet szárazra, hogy elkerüljük a maszatos száradást.

2. lépés: Az ajtó belsejének tisztítása

Ezután lenyithatjuk a mosogatógép ajtaját, és szintén ezzel a tisztítószerrel alaposan töröljük át az ajtó keretét, ami segít a szigetelésben, hogy a víz ne folyjon ki a gépből.

3. lépés: Tisztítószer kiválasztása

Itt az ideje természetes tisztítószerre, vagyis fehér ecetre váltani, hiszen nem jó ötlet vegyszeres készítménnyel sikálni azt, ami az evőeszközöket és tányérokat takarítja.

4. lépés: A belső terep előkészítése

Távolítsuk el az edénytartókat és az evőeszköztartókat, hogy jól hozzáférjünk a mosogatógép belsejéhez.

5. lépés: A belső rész takarítása

Az ecetes vízbe mártsuk bele a kefét, majd kezdjük el alaposan áttörölni a mosogatógép egész belső terét, különös figyelemmel a szűrőjére, vízadagolójára és szórókarjára. Lehet, hogy az apró lyukacsos részeken többet el kell majd időznünk, de mindenképp megéri, ha nem szeretnénk, hogy gépünk idő előtt felmondja a szolgálatot.

6. lépés: Kiegészítők tisztítása

Ha az egész belső részt kisikáltuk, akkor jöhetnek az edény- és evőeszköztartók. Ehhez mártsunk egy szivacsot az ecetes vízbe, majd azzal törölgessük át az egész rácsot, és a gép alján található kis görgőkről se feledkezzünk meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.