Forrás: Getty

Így gondoskodhatsz növényeid öntözéséről a nyaralás alatt

1. Öntözőgömbök

Ha gyakran utazol, akkor mindenképp megéri beruháznod néhány öntözőgömbre, amelyek a legvízigényesebb növényeidet védik meg a kiszáradástól a távollétedben. Az öntözőgömbök lassan adagolják a vizet a növények számára, így akár hetekig is biztosítják a folyamatos nedvességet. Csak meg kell tölteni őket vízzel, majd a cserépbe helyezni.

2. Cserépbe helyezett víztartályok

Tölts fel egy műanyag palackot vízzel, és szúrj icipici lyukakat a kupakra. Ezután helyezd a vízzel teli palackokat fejjel lefelé a földbe. A palackok lassan adagolják a vizet, így a növények folyamatosan nedvességet kapnak, és nem kell tartanod a kiszáradásuktól.

3. Mikroklíma kialakítása

Gyűjtsd össze a növényeket egy olyan helyre, ahol kevésbé vannak kitéve közvetlen napfénynek. Az így kialakult mikroklíma gondoskodik arról, hogy mindig párás maradjon a levegő, azaz a növényeid jobban fogják bírni a vízmentes időszakot.

Tipp: Helyezd a növényeket egy vízzel teli tálcára. A tálca aljára tegyél kavicsokat, hogy a cserepek ne álljanak közvetlenül a vízben, de a párolgóvíz folyamatosan elérje őket.

4. Mulcsozás

Meglepő ötlet lehet, de a szobai cserepesek esetében is jól működik a mulcs. Fedd be a cserép tetejét mulccsal vagy akár egy nedves újságpapírral, ez segít majd megőrizni a nedvességet, és lassítani a párolgást.

5. „Tusolás” indulás előtt

Ha már tapasztalt „növényszülő” vagy, akkor biztosan hallottál már arról, mennyi érv szól a növények tusolása mellett. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a zöldet cserepestől beteszed a tusolóba, és alaposan átmosod az összes levelét, hogy lemosd róluk a porréteget. Tusolás közben a növény földje alaposan megszívja magát vízzel, ám a cserép alján lévő lyukakon át könnyedén távozik a felesleg, amíg pár órára a tusolóban pihenteted a letisztított növényt. Ha a tusolást az indulás előtti napra időzíted, akkor a virág jó pár napig nem igényli majd az öntözést.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.