Forrás: Getty

Így fűtsünk költségtakarékosan télen – 8 villámtrükk

#1 – Le a redőnnyel és rolóval!

Ki gondolná, de a redőnyök vagy rolók leengedésével, akár a szükséges fűtési energia 10 százalékát is megspórolhatjuk. Ez pedig az üveg és a redőny közötti levegőnek köszönhető, amelynek szigetelő hatása van.

#2 – Falak szigetelése

Természetesen nem arra gondolunk, hogy azonnal szigeteljük le az összes falat, hanem mindössze a radiátor mögötti részre tegyünk egy speciális fóliát, ami visszaveri a hőt a szoba irányába – azaz nem engedi megszokni azt.

#3 – Utat a melegnek

Vigyázat: a radiátorok előtt található bútorok és függönyök megakadályozzák a meleg levegő áramlását. Ez a termosztátokra is igaz, így azok elé se helyezzünk semmit. Ha erre figyelünk, akkor szintén kellemesebb idő lesz a szobában.

#4 – Ajtók zárása

A szobákban sokkal melegebb lesz, ha becsukjuk azok ajtaját, hiszen így nem szökik ki a meleg a folyosóra. A nappaliban és a gyerekszobában a 20 Celsius-fok, a hálóban és a konyhában a 18 Celsius-fok, míg a folyosón a 15 Celsius-fok az ideális.

#5 – Elektronikus termosztát

Az elektronikus termosztátok automatikusan képesek vezérelni a fűtést, így a személyes beállításaink és időterveink alapján tudjuk szabályozni a különböző szobák hőmérsékletét. Ezáltal akár 30 százaléknyi energiát is spórolhatunk.

#6 – Szellőztetés

Legideálisabb esetben naponta kétszer vagy háromszor szellőztessünk, méghozzá egyszerre több szobában. Ehhez kb. 5 percig nyissuk ki teljesen az ablakokat, de ezt megelőzően tekerjük le a fűtés hőmérsékletszabályozóját. Ha csak bukóra nyitjuk ki a nyílászárókat, akkor a meleg 30-40% az ablakokon fog távozni.

#7 – Tömítetlen rések szigetelése

A rosszul záródó ablakokon és ajtókon keresztül rengeteg meleg szökik meg. Ez ellen azonban sokat tehetünk, ha utólag is felszerelhető speciális szigetelő termékekkel tömjük be a réseket.

#8 – Okosan a fűtéssel

A fűtést ne kapcsoljuk le, ha reggel elmegyünk otthonról! Sokan azt hiszik, hogy ezáltal rengeteg pénzt és energiát megspórolnak, de ez egy tévhit. Ezáltal mindössze azt érjük el, hogy este, amikor hazaérünk, sokkal tovább tart felfűteni a lakást, amihez több energiára is szükség van. Sőt mi több, a hőmérséklet-változás következtében a penész kialakulásának is kedvezünk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.