Így fűtsünk költségtakarékosan télen – 8 villámtrükk

Így fűtsünk költségtakarékosan télen – 8 villámtrükk

Hogyan tudunk hatékonyan és költségtakarékosan fűteni? Az alábbi 8 villámtrükknek hála ez szerencsére könnyedén kivitelezhető.

Ötletládához ad!

#1 – Le a redőnnyel és rolóval!

Ki gondolná, de a redőnyök vagy rolók leengedésével, akár a szükséges fűtési energia 10 százalékát is megspórolhatjuk. Ez pedig az üveg és a redőny közötti levegőnek köszönhető, amelynek szigetelő hatása van.

#2 – Falak szigetelése

Természetesen nem arra gondolunk, hogy azonnal szigeteljük le az összes falat, hanem mindössze a radiátor mögötti részre tegyünk egy speciális fóliát, ami visszaveri a hőt a szoba irányába – azaz nem engedi megszokni azt.

#3 – Utat a melegnek

Vigyázat: a radiátorok előtt található bútorok és függönyök megakadályozzák a meleg levegő áramlását. Ez a termosztátokra is igaz, így azok elé se helyezzünk semmit. Ha erre figyelünk, akkor szintén kellemesebb idő lesz a szobában.

#4 – Ajtók zárása

A szobákban sokkal melegebb lesz, ha becsukjuk azok ajtaját, hiszen így nem szökik ki a meleg a folyosóra. A nappaliban és a gyerekszobában a 20 Celsius-fok, a hálóban és a konyhában a 18 Celsius-fok, míg a folyosón a 15 Celsius-fok az ideális.

#5 – Elektronikus termosztát

Az elektronikus termosztátok automatikusan képesek vezérelni a fűtést, így a személyes beállításaink és időterveink alapján tudjuk szabályozni a különböző szobák hőmérsékletét. Ezáltal akár 30 százaléknyi energiát is spórolhatunk.

#6 – Szellőztetés

Legideálisabb esetben naponta kétszer vagy háromszor szellőztessünk, méghozzá egyszerre több szobában. Ehhez kb. 5 percig nyissuk ki teljesen az ablakokat, de ezt megelőzően tekerjük le a fűtés hőmérsékletszabályozóját. Ha csak bukóra nyitjuk ki a nyílászárókat, akkor a meleg 30-40% az ablakokon fog távozni.

#7 – Tömítetlen rések szigetelése

A rosszul záródó ablakokon és ajtókon keresztül rengeteg meleg szökik meg. Ez ellen azonban sokat tehetünk, ha utólag is felszerelhető speciális szigetelő termékekkel tömjük be a réseket.

#8 – Okosan a fűtéssel

A fűtést ne kapcsoljuk le, ha reggel elmegyünk otthonról! Sokan azt hiszik, hogy ezáltal rengeteg pénzt és energiát megspórolnak, de ez egy tévhit. Ezáltal mindössze azt érjük el, hogy este, amikor hazaérünk, sokkal tovább tart felfűteni a lakást, amihez több energiára is szükség van. Sőt mi több, a hőmérséklet-változás következtében a penész kialakulásának is kedvezünk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp A teregetés legjobb időpontja – Így sokkal gyorsabban fognak száradni a ruhák

Akinek nincs szárítógépe, annak ősszel és télen igencsak nagy kihívás a teregetés, hiszen a frissen mosott ruhák sokkal lassabban száradnak mint tavasszal vagy nyáron. Cikkünkben eláruljuk, hogy mikor érdemes mosni annak érdekében, hogy a hidegebb évszakokban minél gyorsabban száradjanak meg a ruhák.

Tipp Így segítsz a kertedbe költözött madarakon a hidegebb hónapokban

Rendszeresen eteted a madarakat? Mutatjuk, mit tudsz tenni értük a leghidegebb hónapok alatt.

Tipp 2022 legszebb konyhai trendjei

Minden év új trendeket hoz magával, így 2022 is. Ha kíváncsi vagy, hogy idén mik lesznek a konyhatrendek, akkor görgess lejjebb!

Tipp Csokifoltok eltávolítása – Ezekkel a praktikákkal biztosan sikerül!

Legyünk őszinték! A csokifoltok nem csak a gyerekes családoknál jelentenek problémát, hiszen a felnőttek is előszeretettel esznek csokoládét – ahogy ők is könnyedén összekenhetik a ruhájukat. Cikkünkben megosztunk pár szuper trükköt, melyeknek hála hamar eltüntethetjük ennek nyomait.

Tipp 2022-ben ez a 3 lakberendezési trend fog mindenhonnan visszaköszönni

Egy biztos: 2022-ben a kényelem áll a középpontban, így minden trend ennek lesz alárendelve. Következzen 3 olyan, ami mellett nem fogunk tudni elmenni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin