Így fűtsünk költségtakarékosan télen – 8 villámtrükk

Így fűtsünk költségtakarékosan télen – 8 villámtrükk

Hogyan tudunk hatékonyan és költségtakarékosan fűteni? Az alábbi 8 villámtrükknek hála ez szerencsére könnyedén kivitelezhető.

Ötletládához ad!

#1 – Le a redőnnyel és rolóval!

Ki gondolná, de a redőnyök vagy rolók leengedésével, akár a szükséges fűtési energia 10 százalékát is megspórolhatjuk. Ez pedig az üveg és a redőny közötti levegőnek köszönhető, amelynek szigetelő hatása van.

#2 – Falak szigetelése

Természetesen nem arra gondolunk, hogy azonnal szigeteljük le az összes falat, hanem mindössze a radiátor mögötti részre tegyünk egy speciális fóliát, ami visszaveri a hőt a szoba irányába – azaz nem engedi megszokni azt.

#3 – Utat a melegnek

Vigyázat: a radiátorok előtt található bútorok és függönyök megakadályozzák a meleg levegő áramlását. Ez a termosztátokra is igaz, így azok elé se helyezzünk semmit. Ha erre figyelünk, akkor szintén kellemesebb idő lesz a szobában.

#4 – Ajtók zárása

A szobákban sokkal melegebb lesz, ha becsukjuk azok ajtaját, hiszen így nem szökik ki a meleg a folyosóra. A nappaliban és a gyerekszobában a 20 Celsius-fok, a hálóban és a konyhában a 18 Celsius-fok, míg a folyosón a 15 Celsius-fok az ideális.

#5 – Elektronikus termosztát

Az elektronikus termosztátok automatikusan képesek vezérelni a fűtést, így a személyes beállításaink és időterveink alapján tudjuk szabályozni a különböző szobák hőmérsékletét. Ezáltal akár 30 százaléknyi energiát is spórolhatunk.

#6 – Szellőztetés

Legideálisabb esetben naponta kétszer vagy háromszor szellőztessünk, méghozzá egyszerre több szobában. Ehhez kb. 5 percig nyissuk ki teljesen az ablakokat, de ezt megelőzően tekerjük le a fűtés hőmérsékletszabályozóját. Ha csak bukóra nyitjuk ki a nyílászárókat, akkor a meleg 30-40% az ablakokon fog távozni.

#7 – Tömítetlen rések szigetelése

A rosszul záródó ablakokon és ajtókon keresztül rengeteg meleg szökik meg. Ez ellen azonban sokat tehetünk, ha utólag is felszerelhető speciális szigetelő termékekkel tömjük be a réseket.

#8 – Okosan a fűtéssel

A fűtést ne kapcsoljuk le, ha reggel elmegyünk otthonról! Sokan azt hiszik, hogy ezáltal rengeteg pénzt és energiát megspórolnak, de ez egy tévhit. Ezáltal mindössze azt érjük el, hogy este, amikor hazaérünk, sokkal tovább tart felfűteni a lakást, amihez több energiára is szükség van. Sőt mi több, a hőmérséklet-változás következtében a penész kialakulásának is kedvezünk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Szívesen csatlakoznak hozzád a kicsik, amikor az udvaron ügyködsz? A kertészkedés gyerekkel is jó móka, ám jobb, ha már a kezdetektől megtanítjuk a legfontosabb tudnivalókat mindenki biztoságának érdekében. Nézzük is az alapokat, amiket minden kicsinek meg kell tanulnia.

Felújítás Harmónia a köbön! 3 emeletes családi fészek a Mecsek szívéből

Költözni soha nem könnyű. De ha ez azt jelenti, hogy az előző otthonodat eladod, az újat felújítod, a gyermekeidnek új iskolát keresel közben, és a vállalkozásodat is "becsomagolod", az talán az egyik legnehezebb variáns mind közül. Krisztina és családja azonban – a tökéletes tervezésnek és a szigorú ütemtervnek hála – hibátlanra vizsgázott ebből. Jutalmuk pedig ez a káprázatos, ízléses, minden elemében otthonos családi ház.

Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Tipp Tetőtéri konyha berendezése – Hasznos tippek a tökéletes konyha érdekében

Ha egy új lakrészt szeretnénk kialakítani a tetőtérben, akkor vannak olyan helyiségek, amiknek a tervezése egy kicsit nehezebb, mint másoké. Például a tetőtéri konyha berendezése több fejvakarással jár, mint egy hálószoba kialakítása, hiszen jóval több dologra kell figyelni. De nézzük, hogyan is készítsünk tetőtéri konyhát.

Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin