Idén válaszd a fenntarthatót! – Ezek a jópofa alternatív karácsonyfák „zöldek” igazán

Idén válaszd a fenntarthatót! – Ezek a jópofa alternatív karácsonyfák „zöldek” igazán

Szívesen újítasz karácsonykor? Esetleg kicsi a lakásod, ezért hagyományos karácsonyfa nem férne el nálad? Nem kell lemondanod az ünnepi hangulatról, segítünk!

Ötletládához ad!

A fenntarthatóság virágkorában egyre többen elvi okokból nem vesznek hagyományos karácsonyfát, hanem a kreatív, nem mindennapi megoldások közül válogatnak, amelyek szinte semmilyen környezeti teherrel nem járnak. Mutatjuk is a legjobbakat. 

1. Karácsonyfa az erdőből

Mondhatnánk, hogy de hát minden karácsonyfa az erdőből származik, ám az árusoknál kapható fenyők inkább faiskolákban nőnek. Egy hétvégi, erdei séta alkalmával összeállíthatjuk a saját, erdőből származó karácsonyfánkat, amihez csak nagy, száraz faágakra lesz szükségünk. Egyedül egy nagyméretű vázát kell hozzá beszerezni, ami biztonságosan megtartja az ágakat, de ezt minden évben újra lehet majd használni.

2. Fali fa

Már biztosan találkoztál a következő alternatív karácsonyfa ötlettel, hiszen az elmúlt évek során óriási népszerűségre tett szert. A természetben gyűjtsünk különböző méretű, többé-kevésbé egyenes botokat, majd ezeket fokozatosan vágjuk rövidebbre. Erősítsük őket egymás alá őket egy spárga segítségével, végül jöhetnek a díszek, és el is készült a csodafa.

3. Az írott szó…

…karácsonykor még erősebb. Ezt az alternatív fát elkészíthetjük a kedvenc könyveink lapjaiból, ám még személyesebb és szívhez szólóbb az ünnep, ha szeretteinktől kapott leveleket vagy rajzokat teszünk a falra karácsonyfát formázva belőlük. 

4. A minimalizmus sztárja

Nem túlzás azt állítani, hogy minden minimalista lakásban található szárított pampafű. Ezért nem csoda, hogy a minimalisták kitalálták a pampafű karácsonyi verzióját is, amikor szárított pampafűből „építenek” karácsonyfát. 

5. Karácsonyi létra

Az Instagram tele van szebbnél szebb létrából formált karácsonyfákkal, hiszen kreatív, mutatós és – nem utolsó sorban – fenntartható. Előnye, hogy ugyanúgy fel tudjuk díszíteni, mint a hagyományos fát a hagyományos díszekkel. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin