Getty

Hőség esetén ezeket az élelmiszereket inkább a hűtőben tárold

Kenyér, banán, alma vagy paradicsom – ezek mind olyan élelmiszerek, melyeket normál esetben nem kell hűtőbe tenned, ugyanis a szobahőmérsékleten is elállnak. Sőt, a frizsiderben uralkodó hideg kárt is tehet bennük. Ha azonban nagyon meleg van nyáron a konyhádban, akkor a kenyér, a gyümölcs és a zöldség is előbb megromlik. Annak érdekében, hogy elkerüld az élelmiszer pazarlást, időben észbe kell kapnod, és intézkedned kell. Ehhez hoztunk pár tippet.

Kenyér

A kenyeret és péksüteményt alapesetben szobahőmérsékleten tároljuk, ugyanis a hűtőben rövid időn belül megváltozik az állaguk. Ennek ellenére tedd be ezeket az élelmiszereket is a hűtőben, ha nagyon meleg van, illetve magas a páratartalom a konyhában. Ennek oka, hogy ilyen körülmények között előbb penészedhetnek be. A hűtőszekrényben ez nem, vagy csak sokkal később fordulhat elő.

Ha pedig eleve túl sok kenyeret vagy zsemlét vettél, akkor lefagyaszthatod azokat, akár kisebb adagokba csomagolva. Amikor szükséged van rá, akkor egyszerűen kiveszed, megvárod míg felenged, és már eheted is.

Gyümölcs és zöldség

Számos olyan gyümölcs és zöldség van, amit elméletileg nem szabad a hűtőszekrényben tárolni. Ilyen például a paradicsom, a banán és a padlizsán, ugyanis ezek érzékenyen reagálnak a hidegre. Ez azt jelenti, hogy elveszítik az aromájukat, elszíneződnek vagy megváltozik az állaguk. Ha azonban 30 Celsius-fok fölé emelkedik a szobahőmérséklet, akkor még ezeknek is jobb a hűtőben, így nem penészednek meg. Az alábbiakat szintén csak akkor tárold a frizsiderben, ha nagyon meleg van:

  • Ananász
  • Avokádó
  • Uborka
  • Paprika

A hűtőszerkény alsó rekeszébe tedd be ezeket, itt ugyanis 8-10 Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Ha ott nem férnek el, akkor a legfelső polcon is szoríthatsz nekik helyet. A pince pedig a harmadik alternatíva.

Az őshonos és szezonális gyümölcsöket azonban – cseresznye, őszibarack, sárgabarack, ringló, bogyós gyümölcsök – minden esetben a hűtő alsó rekeszében tárold.

Száraz élelmiszerek

Bizony, az olyan száraz élelmiszerek is előbb elkezdenek penészedni a melegben, mint például a liszt, a zabpehely vagy a dió- és mogyorófélék. Épp ezért ezeket is inkább tedd a hűtőbe, ha nagyon felszökik a hőmérséklet a konyhában, illetve mindig légmentes üvegekben tárold ezeket. Ha van pincéd, akkor természetesen oda is leviheted valamennyit.

A különböző növényi olajokra ez szintén igaz. Az olívaolajat is nyugodtan tedd be a frizsiderbe. Akkor sem kell megijedned, ha enyhén darabossá válik, ugyanis szobahőmérsékleten ez rövid időn belül helyreáll.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.