Forrás: Getty

Hogyan készítsd fel a lakásodat eladásra? – Avagy home staging a gyakorlatban

Először is azzal kezdem, hogy amikor eladásra vagy kiadásra akarod felkészíteni a lakásodat a home staging elveknek megfelelően, akkor két utat választhatsz (feltételezve, hogy jó vagy kiváló állapotú az ingatlanod). Az egyik a „csináld magad” út, vagyis hogy utána olvasol, esetleg elvégzel egy tanfolyamot, majd ez alapján saját magadnak megvalósítod, amit láttál, illetve hallottál. Ez az opció azoknak való, akik nagyon önállóak, kreatívok, és a lakberendezéshez is jó érzékük van.

Hogyan készítsd fel a lakásodat eladásra? – Avagy home staging a gyakorlatban
Magyari Éva

Ha biztosra akarsz menni, akkor viszont jobb, ha egy home staging szakértőt bízol meg, aki pontosan megmondja, mit kell csinálnod, és veled együttműködve, a szakma szabályai szerint felkészíti az ingatlanodat.

Az ingatlan eladók legnagyobb problematikája az, hogy elfogultak saját ingatlanukkal. Ezért is hasznos szakértő bevonása, hiszen ő független, külső szemként tud véleményt formálni lakásodról, avagy házadról.

Akármelyik utat is választod, a következő ismeretek mindenképpen hasznosak lesznek számodra. Ez az összefoglaló arra is jó, hogy előkészítse az együttműködésedet a választott home staging szakértővel, illetve hogy előre tudj készülni. 

Nézzük azt a hét alapelvet, amit alkalmazni kell, hogy lakásod átalakulva, legjobb arcát és a benne rejlő lehetőségeket mutatva piacra kerülhessen! Ez ugyanis a home staging célja.

A kiindulási alap: gondolkodj a vevő fejével!

Erről az előző részben is volt már szó, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: a home staging szemléletben a vevő van a középpontban. Ez mindennek az alapja, mondhatni a mozgatórugója. Azaz felejtsd el, hogyan éltél te abban a lakásban, és mi tetszett neked. Ami neked jó volt, nem biztos, hogy a vevőnek is jó lesz. Próbálj meg tehát a vevő fejével gondolkodni!

1. alapelv: Szabadulj meg a kacatoktól és rakj rendet!

Életünk során rengeteg felesleges holmit, tárgyat halmozunk fel. Ezeknek semmi keresnivalójuk nincs egy felkészített ingatlanban. Válogasd át és rendszerezd a tárgyaidat! Ami feleslegesnek bizonyul, attól szabadulj meg lehetőleg környezetbarát és fenntartható módon. Rengeteg alapítvány várja boldogan az adományaidat. Budapestiek számára kiváló lehetőség az Adománytaxi, amely házhoz megy az általuk fogadott adományokért. Ha viszont inkább eladnál, akkor a például a Facebook Marketplace is kiváló ingyenes lehetőség erre.

2. alapelv: Fess ki és javíts meg mindent, ami nem működik tökéletesen!

Tudom, erre sokan felhördülnek. Minek kellene kifesteni? Azért, hogy patyolat tiszta legyen. Azért, mert egy világos, semleges színre kifestett lakás jelentősen javítja az ingatlan megjelenését. A világos színű falak a tisztaságon túl tágítják is a teret.

Lehet, hogy te már megszoktad, hogy csöpög a csap, nyikorog az ajtó, lóg a vezeték, és még lehetne folytatni a sort, de eladás előtt ezeket feltétlenül javítsd vagy javíttasd meg!

A friss festés és a tökéletesen működő lakás a vevő szemében érték, hiszen így a lakás tökéletesen készen áll az ő fogadására, nem kell még mesterembereket vadászni, majd pedig takarítani utánuk.

3. alapelv: Takaríts ki, de nagyon alaposan!

Mindezek után jöhet a szuper alapos nagytakarítás. Ne a szokásos takarításban gondolkodj, hanem annak a sokszorosában! Ragyogjon minden! A fürdőszoba nem lehet vízköves. A konyhában is csillogjon-villogjon a mosogató, a tűzhely és a sütő is! Természetesen a függönyöket is mosd ki, és úgy tedd vissza a szépen megtisztított ablakokra!

4. alapelv: Személytelenítés

Mit is jelent a személytelenítés? Mondhatjuk semlegesítésnek is. Azt jelenti, hogy a lakást megfosztjuk a személyességtől, azoktól az egyedi dolgoktól, amelyek a benne lakókhoz kapcsolódnak. Ilyenek például a családi fotók, a hűtőmágnesek, az érmek, trófeák, kitüntetések.

Miért van erre szükség? Mert ha nincsenek a lakásban személyes tárgyak, akkor a leendő vevő sokkal jobban el tudja magát ott képzelni. A személytelenítés nagyon fontos része annak a folyamatnak, ahogyan az otthonból terméket csinálunk.

Hogyan készítsd fel a lakásodat eladásra? – Avagy home staging a gyakorlatban
Forrás: Getty

5. alapelv: Megfelelő bútorozás

A magyar lakásokban jellemzően túl sok bútor és tárgy foglalja a teret. Mindez zsúfoltságot okoz, ami kedvezőtlen hatású eladás szempontjából. Hiszen a vevők öntudatlanul is tágas otthont keresnek maguknak, melynek megteremtésében nagy szerepet játszik a megfelelő bútorozás.

A home staging alkalmazásánál kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű és méretű bútorok meghatározása. Ne legyen se túl sok, se túl kevés bútor, hanem pont annyi, amennyi kell. Könnyű ezt mondani, azonban a valóságban ez szakértelmet igényel.

Minden helyiségnek legyen egyértelmű funkciója, ne keveredjenek ezek! A nappali legyen nappali! A nappaliban ne legyen például szobabicikli, a konyhában pedig ne legyen íróasztal! Ezáltal a vevő megérti, melyik helyiségnek mi a funkciója.

6. alapelv: Legyen fény!

A vevők nemcsak tágas, hanem világos lakást is keresnek. Hogyan lehet világosabb egy lakás?

  • Fesd világos színűre a lakást!
  • Használj világos színű bútorokat!
  • Húzd el a függönyöket! Vagy akár szedd le őket, ha úgy jobban mutat!
  • Ellenőrizd az égőket, és ha kell, cseréld őket erősebbre!

7. alapelv: Dekorálás, hogy a lakás igazán elvarázsoló legyen!   

Végül jöhet a lakásfelkészítésnek az utolsó fázisa, amikor is megkoronázzuk mindazt, amit idáig csináltunk. Ez a dekorálás és a styling.  Párnákkal, takarókkal, virágokkal és egyéb dekorációs elemekkel érjük el a kívánt hatást. Nézzünk néhány példát! Érdemes hívogatóan megteríteni az étkező asztalt. A nappaliban a dohányzóasztalra mehet egy csokor virág. Miért csináljuk mindezt? Mert így teremtjük meg a hangulatot és életérzést, és ettől lesz a lakás vonzó és otthonos.

Ha ezeknek az alapelveknek a mentén egyedül vagy szakember segítségével felkészíted lakásodat, akkor az toronymagasan ki fog emelkedni az eladó ingatlanok sorából.

Hamarosan jön a cikksorozat záró része, melyben megtudhatod, miért működik a home staging, és miért befektetésként tekints rá, ami bőségesen megtérül.

Magyari Éva

ingatlan eladási tanácsadó, home staging szakértő

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.