Hitted volna? Ezzel a 5 szokással kárt teszel a parkettában

Hitted volna? Ezzel a 5 szokással kárt teszel a parkettában

Újra parkettáztad a szobát, és szeretnéd, ha minél tovább szép maradna? Akkor az alábbi szokásokkal hagyj fel, de mielőbb!

Ötletládához ad!

A parketta az egyik legnépszerűbb padlóburkolat, hiszen viszonylag olcsó, sok színben kapható, és mivel a melegburkolatok közé tartozik, komfortos is. Egy jó minőségű parketta évtizedekig is díszítheti otthonunk, de csak akkor, ha vigyázunk rá. Összegyűjtöttünk 5 szokást, mely éppen szembe megy ezzel.

1. Túl sok víz

A padló tisztításához elengedhetetlen a víz, ami azonban túl nagy mennyiségben nagyon káros a parkettára nézve. A víz befolyik az apró réseken, ami egyrészt nem tesz jót a rögzítésnek, másrészt a parkettalapok feldagadásához vezethet. Ezzel aztán nem tudunk mit tenni, ezért a legjobb, ha inkább elébe megyünk. A hagyományos felmosó helyett használjunk olyat, ami csak kis mennyiségben spriccel vizet a parkettára.

2. Káros tisztítószerek

A boltokban könnyen áldozatául eshetünk a káros vagy nem megfelelő tisztítószereknek, hiszen az ütős reklámszlogenek és mutatós csomagolások megtévesztők lehetnek. Márpedig ha rendszeresen alkalmazunk nem megfelelő, erős tisztítószert a padlón, sajnos előbb-utóbb sérül a parketta felülete, amivel maradandó károsodást okozunk. A parkettát csak olyan tisztítószerrel takarítsuk, amely direkt erre a padlótípusra készült.

3. Nem megfelelő porszívózás

Nem kérdés, hogy a gyakori porszívózás szükséges otthonunk tisztán tartásához. A porszívók fejének többségén két válaszható opció van, az egyik a szőnyeghez, a másik a padlóhoz passzol. Nagyon fontos, hogy ne keverjük a kettőt, már csak azért se, mert a szőnyegtisztító kefe megkarcolhatja a parkettát.

4. Bútorok mozgatása

Ha a parkettán gyakran mozgatjuk ide-oda a bútorokat, az évek során bizony megkarcolják a parkettát. Sajnos minden sérülést nem tudunk megelőzni, azonban tompítani tudjuk azok mértékét (és mélységét). Szereljünk műanyag védőt minden gyakran mozgatott bútor talpára – ez nem csak a padlót védi, de a mozgatást is megkönnyíti.

5. Cserepesek és a padló

A cserepes növények egy része ragacsos nedvet termel, ami a padlóra csöpögve szétmarhatja az adott felületet. Szintén káros a parkettára nézve, ha a növény cserepéből öntözés után rendre kifolyik a víz. Ezeket úgy tudjuk megelőzni, ha tálcákat teszünk a cserepek alá, védve ezzel a parkettát.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Húsvéti asztal dekorációs ötletek: inspirálódj gyönyörű megoldásokból

Hamarosan itt a húsvét, itt az ideje készülni az ünnepi ebédre. A menü sokkal ízletesebb lesz, ha megadjuk a módját a terítéknek is. Hoztunk néhány lélegzetelállítóan szép húsvéti asztal terítéket.

Tipp Római roló kisokos – Árnyékolás divatosan „csináld magad” módra

Ha felújítás előtt állsz, és egy kicsit fel szeretnéd dobni az ablakok környékét, de még nem tudod mivel, akkor vess egy pillantást a római rolóra. A római roló egy olyan árnyékoló megoldás, ami sokféle kinézetben elérhető, így dekorációnak is kiváló.

Otthon Antik tárgyak bűvöletében – Gödöllői csodaház

A mi munkánkban talán az az irigylésre méltó, hogy különleges emberekkel az otthonukban beszélgethetünk. Már az első találkozás hatalmas bizalmat feltételez a vendéglátóink részéről, hiszen ismeretlenként kopogtatunk, és ahogy nyílik az ajtó, máris beleláthatunk a világukba.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: 5 zseniális trükk, ami megkönnyíti a takarítást

A tavaszi nagytakarítás sokaknak mumus, hiszen rengeteg munkával jár. Az alábbi tippeknek hála azonban sokkal gyorsabban fogsz végezni, sőt, nem is fogsz annyira elfáradni.

Tipp Íme, egy zseniális trükk, hogyan varázsold ragyogóan tisztává a sütőt

A sütő tisztításának többféle módja van. Használhatod az öntisztító funkciót, de a hagyományos sikálás is mindig megoldás. Vagy bevethetsz egy olyan technikát, amelyet már régóta használnak mikrohullámú sütő tisztítására, azaz gőzzel is tisztíthatod a készülék belseját.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin