Hitted volna? Ezzel a 5 szokással kárt teszel a parkettában

Hitted volna? Ezzel a 5 szokással kárt teszel a parkettában

Újra parkettáztad a szobát, és szeretnéd, ha minél tovább szép maradna? Akkor az alábbi szokásokkal hagyj fel, de mielőbb!

Ötletládához ad!

A parketta az egyik legnépszerűbb padlóburkolat, hiszen viszonylag olcsó, sok színben kapható, és mivel a melegburkolatok közé tartozik, komfortos is. Egy jó minőségű parketta évtizedekig is díszítheti otthonunk, de csak akkor, ha vigyázunk rá. Összegyűjtöttünk 5 szokást, mely éppen szembe megy ezzel.

1. Túl sok víz

A padló tisztításához elengedhetetlen a víz, ami azonban túl nagy mennyiségben nagyon káros a parkettára nézve. A víz befolyik az apró réseken, ami egyrészt nem tesz jót a rögzítésnek, másrészt a parkettalapok feldagadásához vezethet. Ezzel aztán nem tudunk mit tenni, ezért a legjobb, ha inkább elébe megyünk. A hagyományos felmosó helyett használjunk olyat, ami csak kis mennyiségben spriccel vizet a parkettára.

2. Káros tisztítószerek

A boltokban könnyen áldozatául eshetünk a káros vagy nem megfelelő tisztítószereknek, hiszen az ütős reklámszlogenek és mutatós csomagolások megtévesztők lehetnek. Márpedig ha rendszeresen alkalmazunk nem megfelelő, erős tisztítószert a padlón, sajnos előbb-utóbb sérül a parketta felülete, amivel maradandó károsodást okozunk. A parkettát csak olyan tisztítószerrel takarítsuk, amely direkt erre a padlótípusra készült.

3. Nem megfelelő porszívózás

Nem kérdés, hogy a gyakori porszívózás szükséges otthonunk tisztán tartásához. A porszívók fejének többségén két válaszható opció van, az egyik a szőnyeghez, a másik a padlóhoz passzol. Nagyon fontos, hogy ne keverjük a kettőt, már csak azért se, mert a szőnyegtisztító kefe megkarcolhatja a parkettát.

4. Bútorok mozgatása

Ha a parkettán gyakran mozgatjuk ide-oda a bútorokat, az évek során bizony megkarcolják a parkettát. Sajnos minden sérülést nem tudunk megelőzni, azonban tompítani tudjuk azok mértékét (és mélységét). Szereljünk műanyag védőt minden gyakran mozgatott bútor talpára – ez nem csak a padlót védi, de a mozgatást is megkönnyíti.

5. Cserepesek és a padló

A cserepes növények egy része ragacsos nedvet termel, ami a padlóra csöpögve szétmarhatja az adott felületet. Szintén káros a parkettára nézve, ha a növény cserepéből öntözés után rendre kifolyik a víz. Ezeket úgy tudjuk megelőzni, ha tálcákat teszünk a cserepek alá, védve ezzel a parkettát.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Kert 4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Stílus Különleges & olcsó DIY polcok, amiket saját magad is elkészíthetsz!

Sajátos hangulatot csempésznek az otthonainkba a különleges DIY polcok. Jó hír, hogy legtöbbjüket magad is elkészítheted! Hoztunk pár vagány ötletet

Tipp NE tedd ezt! – A következő 5 szokás jelentősen megrövidíti kanapéd élettartamát

Íratlan szabály, hogy egy közepes árú kanapéknak körülbelül 10 évig, míg a magasabb árú termékeknek legalább 25 évig kell kitartaniuk. De sajnos a legtöbb ember nem gondoskodik megfelelően a kanapéjáról, és ennek következtében még a kiváló minőségű darabok is idő előtt megöregedhetnek. Hogy mivel és hogyan rövidítjük meg ennek a bútordarabnak az élettartamát (akaratlanul is)? Ezeket gyűjtöttük össze alább.

Tipp 4+1 érv, amiért megéri belevágni a felújításba

Egy lakás teljeskörű renoválása nem kis vállalkozás. Sok-sok tervezés és szervezés előzi meg, közben még több kompromisszum és bosszúság kíséri, majd jó pár napot (hetet) igényel, mire minden a régi-új helyére kerül. Mégis azt mondjuk: megéri belevágnotok. Mutatjuk is, miért.

Kert Hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez – Így hozd egyenesbe az udvarod!

Magyarország területének legnagyobb részben síkság van, így ott egyáltalán nem találkozhatunk lejtős kertekkel. Azonban a kisebb falvak legnagyobb hányada hegyes, dombos vidéken fekszik, ahol bizony akadnak már lejtős területek. Ezek kicsit több odafigyelést igényelnek, mintha sík területen lennének, de szerencsére nem járnak annyival több gonddal. Ebben segítenek az alábbi hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin