Hitted volna? Ezzel a 5 szokással kárt teszel a parkettában

Hitted volna? Ezzel a 5 szokással kárt teszel a parkettában

Újra parkettáztad a szobát, és szeretnéd, ha minél tovább szép maradna? Akkor az alábbi szokásokkal hagyj fel, de mielőbb!

Ötletládához ad!

A parketta az egyik legnépszerűbb padlóburkolat, hiszen viszonylag olcsó, sok színben kapható, és mivel a melegburkolatok közé tartozik, komfortos is. Egy jó minőségű parketta évtizedekig is díszítheti otthonunk, de csak akkor, ha vigyázunk rá. Összegyűjtöttünk 5 szokást, mely éppen szembe megy ezzel.

1. Túl sok víz

A padló tisztításához elengedhetetlen a víz, ami azonban túl nagy mennyiségben nagyon káros a parkettára nézve. A víz befolyik az apró réseken, ami egyrészt nem tesz jót a rögzítésnek, másrészt a parkettalapok feldagadásához vezethet. Ezzel aztán nem tudunk mit tenni, ezért a legjobb, ha inkább elébe megyünk. A hagyományos felmosó helyett használjunk olyat, ami csak kis mennyiségben spriccel vizet a parkettára.

2. Káros tisztítószerek

A boltokban könnyen áldozatául eshetünk a káros vagy nem megfelelő tisztítószereknek, hiszen az ütős reklámszlogenek és mutatós csomagolások megtévesztők lehetnek. Márpedig ha rendszeresen alkalmazunk nem megfelelő, erős tisztítószert a padlón, sajnos előbb-utóbb sérül a parketta felülete, amivel maradandó károsodást okozunk. A parkettát csak olyan tisztítószerrel takarítsuk, amely direkt erre a padlótípusra készült.

3. Nem megfelelő porszívózás

Nem kérdés, hogy a gyakori porszívózás szükséges otthonunk tisztán tartásához. A porszívók fejének többségén két válaszható opció van, az egyik a szőnyeghez, a másik a padlóhoz passzol. Nagyon fontos, hogy ne keverjük a kettőt, már csak azért se, mert a szőnyegtisztító kefe megkarcolhatja a parkettát.

4. Bútorok mozgatása

Ha a parkettán gyakran mozgatjuk ide-oda a bútorokat, az évek során bizony megkarcolják a parkettát. Sajnos minden sérülést nem tudunk megelőzni, azonban tompítani tudjuk azok mértékét (és mélységét). Szereljünk műanyag védőt minden gyakran mozgatott bútor talpára – ez nem csak a padlót védi, de a mozgatást is megkönnyíti.

5. Cserepesek és a padló

A cserepes növények egy része ragacsos nedvet termel, ami a padlóra csöpögve szétmarhatja az adott felületet. Szintén káros a parkettára nézve, ha a növény cserepéből öntözés után rendre kifolyik a víz. Ezeket úgy tudjuk megelőzni, ha tálcákat teszünk a cserepek alá, védve ezzel a parkettát.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Otthon Gödöllői álomotthon – Ahol a tárgyak mesélnek

Minták és színek merész párosításával alakították ki ennek a csodás családi háznak a belső tereit. Az antik bútorokhoz remekül illenek a mintás tapéták és a szőnyegek, a jó stílusérzékkel válogatott kárpitok.

Stílus Sárga a lakberendezésben – 5 meggyőző érv arra, miért éri meg ezt a színt használni

A sárga, bár természetes árnyalat, nagyon megosztó. Vagy imádják, vagy egyenesen nem kedvelik, de semmiképp sem semleges. A sárga a lakberendezésben nagyon jó választás – erről fogunk most meggyőzni.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin