Forrás: Getty

Használt bútort vásároltál? Így pofozd ki, hogy újszerű legyen a szerzeményed

Miért jó használt bútort vásárolni?

Több érv is szól amellett, hogy az új bútorokat árusító boltok helyett használt bútorokat forgalmazó üzletbe térjünk be. Egyrészt rengeteget spórolhatunk a bútor árán, másrészt ez egy sokkal környezetkímélőbb megoldás. Sokan azért szeretnek a használt bútorok között nézelődni, mert különleges darabokat, igazi kincseket találhatnak aprópénzért. Ha eddig csak azért nem mertél használt bútort venni, mert félsz, hogy nem tökéletes állapotban tudod rátenni a kezed, ne aggódj, van néhány egyszerű módszer, amivel teljesen újszerűvé varázsolhatjuk a szerzeményünket.

1. Fertőtlenítés

A fertőtlenítést és tisztítást az újonnan vásárolt bútorok esetén is célszerű elvégezni, de használt bútorok esetében egyenesen kötelező. Ehhez használhatunk fertőtlenítő kendőket vagy egyszerű háztartási tisztítószert is. Mindenesetre arra figyeljünk, hogy csak olyan készítményt alkalmazzunk, ami nem teszi tönkre a bútort – ilyen biztonságos elegy például a víz és az ecet keveréke.

2. Csavarok meghúzása

Mielőtt használatba vesszük a bútort, nem árt meghúzni a csavarjait, és átnézni, hogy nincs-e kiálló szög valahol. Először ezeket kell kijavítanunk, és csak utána térhetünk át a szépítésre.

3. Szépséghibák javítása

Ha csak egy kis helyen kopott a festék vagy 1-2 helyen karcos a felület, akkor ne fessük le az egészet, elég csak festékfilccel vagy festékszóróval rendbe tenni a problémás részt.  

4. Festés másik színűre

Ha tökéletes a bútor kialakítása, amit találtál, de a színe nem tetszik, akkor is érdemes megvenni. Az átfestés nem nagy kihívás, kár lenne egy ronda árnyalat miatt az üzletben hagyni egy teljesen jó polcot vagy szekrényt. Csiszológéppel vagy smirglivel távolítsuk el az előző festékréteget, kenjünk rá alapozót, végül fessük be a kívánt színre az egészet.  

5. Lakkozás

Ha fa bútordarabról van szó, néha egy új lakkréteg is csodákra képes, és teljesen újnak tűnő bútort kaphatunk általa. Dörzsöljük át a felületet smirglivel, aztán vigyük fel a lakkot annyi rétegben, amennyit a dobozon található leírás javasol.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.