Gyepápolási tippek: ilyen tápanyagra van szüksége tavasszal a fűnek

Gyepápolási tippek: ilyen tápanyagra van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú tél után rengeteg tápanyagra van szüksége a gyepnek. Cikkünkben eláruljuk, hogy tavasszal pontosan milyen gondozást igényel a gyep annak érdekében, hogy az év többi részében gyönyörű legyen.

Ötletládához ad!

A melegebb időnek köszönhetően ismét egyre többet vagyunk a kertben, ahol számos feladat vár ránk, többek között a fű ápolása is. Annak érdekében, hogy a gyep egész évben szép zöld legyen, tavasszal hozzá kell juttatnunk számos tápanyaghoz, de ezek fajtája függ a talajtól és az időjárástól.

Mikor van a trágyázás megfelelő időpontja?

Alapvetően kijelenthető, hogy akkor érkezik el a trágyázás időpontja, amikor már nem várhatók fagyok. Azaz minél hosszabb a tél, annál jobban kitolódik ez a munka. Ezen kívül arra is érdemes figyelni, hogy csak akkor lássunk neki a trágyázásnak, ha az elkövetkezendő napokban nem lesz nagyobb eső, hiszen az kimoshatja a tápanyagokat a talajból.

Az agyagos föld kevés tápanyagokat tud elraktározni, így ennek a típusú talajnak nagy szüksége van a trágyázásra, méghozzá minél előbb. Legkésőbb áprilisban kell erre időt kerítenünk, így már kora tavasszal serkenthetjük a fű növekedését.

A nehezebb talajok ellenben jobban el tudják raktározni a tápanyagokat, ezért ezeket elegendő május végén vagy június elején trágyázni.

Tavasszal milyen trágyát kell használni?

A hobbikertészek előszeretettel használnak ásványi trágyát, mert az rendkívül gyorsan kifejti hatását. Ennek ellenére a hosszútávon ható szerves trágya sokkal jobb választásnak bizonyul, hiszen a tápanyagok sokkal hosszabb ideig táplálják a földet. Ha ilyen trágyát használunk, akkor jelentősen javul a föld minősége, aminek köszönhetően a gyep megkapja a számára szükséges tápanyagokat, így az szép és egészséges lesz. Ezen kívül az sem elhanyagolható tény, hogy a szerves trágya nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem az állatvilágra.

Tavaszi trágyázás 5 lépésben

  1. Először nyírjuk le a füvet 3-3,5 centiméteresre.
  2. Ezt követően távolítsuk el róla a maradék levelet, termést.
  3. Amennyiben szükséges, használjunk fűszellőztetőt.
  4. Ezután szórjuk szét a trágyát. Az adagolást illetően pontosan kövessük a gyártó ajánlását.
  5. Végezetül alaposan locsoljuk meg a füvet.

Fontos! A trágyázást követően hagyjuk pihenni a gyepet, azaz egy ideig ne nyírjuk le.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin