Gyepápolási tippek: ilyen tápanyagra van szüksége tavasszal a fűnek

Gyepápolási tippek: ilyen tápanyagra van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú tél után rengeteg tápanyagra van szüksége a gyepnek. Cikkünkben eláruljuk, hogy tavasszal pontosan milyen gondozást igényel a gyep annak érdekében, hogy az év többi részében gyönyörű legyen.

Ötletládához ad!

A melegebb időnek köszönhetően ismét egyre többet vagyunk a kertben, ahol számos feladat vár ránk, többek között a fű ápolása is. Annak érdekében, hogy a gyep egész évben szép zöld legyen, tavasszal hozzá kell juttatnunk számos tápanyaghoz, de ezek fajtája függ a talajtól és az időjárástól.

Mikor van a trágyázás megfelelő időpontja?

Alapvetően kijelenthető, hogy akkor érkezik el a trágyázás időpontja, amikor már nem várhatók fagyok. Azaz minél hosszabb a tél, annál jobban kitolódik ez a munka. Ezen kívül arra is érdemes figyelni, hogy csak akkor lássunk neki a trágyázásnak, ha az elkövetkezendő napokban nem lesz nagyobb eső, hiszen az kimoshatja a tápanyagokat a talajból.

Az agyagos föld kevés tápanyagokat tud elraktározni, így ennek a típusú talajnak nagy szüksége van a trágyázásra, méghozzá minél előbb. Legkésőbb áprilisban kell erre időt kerítenünk, így már kora tavasszal serkenthetjük a fű növekedését.

A nehezebb talajok ellenben jobban el tudják raktározni a tápanyagokat, ezért ezeket elegendő május végén vagy június elején trágyázni.

Tavasszal milyen trágyát kell használni?

A hobbikertészek előszeretettel használnak ásványi trágyát, mert az rendkívül gyorsan kifejti hatását. Ennek ellenére a hosszútávon ható szerves trágya sokkal jobb választásnak bizonyul, hiszen a tápanyagok sokkal hosszabb ideig táplálják a földet. Ha ilyen trágyát használunk, akkor jelentősen javul a föld minősége, aminek köszönhetően a gyep megkapja a számára szükséges tápanyagokat, így az szép és egészséges lesz. Ezen kívül az sem elhanyagolható tény, hogy a szerves trágya nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem az állatvilágra.

Tavaszi trágyázás 5 lépésben

  1. Először nyírjuk le a füvet 3-3,5 centiméteresre.
  2. Ezt követően távolítsuk el róla a maradék levelet, termést.
  3. Amennyiben szükséges, használjunk fűszellőztetőt.
  4. Ezután szórjuk szét a trágyát. Az adagolást illetően pontosan kövessük a gyártó ajánlását.
  5. Végezetül alaposan locsoljuk meg a füvet.

Fontos! A trágyázást követően hagyjuk pihenni a gyepet, azaz egy ideig ne nyírjuk le.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 4 lakberendezési tárgy, amivel energiát spórolhatsz

Az idei őszi és téli szezonban minden a spórolásról szól. Nem meglepő, hogy mindenki különböző trükkökkel próbálja csökkenteni a fogyasztást. Jelen esetben azt szeretnénk bemutatni, hogy bizonyos lakberendezési tárgyakkal is spórolhatsz az energián.

Otthon Lakberendezés csavarokkal – És happy enddel

Egy otthon kialakításánál biztosan előfordulnak meglepetések, és az már csak a kreativitáson és a fantázián múlik, hogy ezeket a javunkra fordítsuk. Anya és fia költözését több újratervezés is megelőzte, visszatekintve azonban minden úgy lett jó, ahogy alakult.

Stílus Ez az 5 lakberendezési trend már lejárt lemez

A trendek mindig jönnek és mennek, a lakberendezők pedig időről időre összegzik, mik nem tartoznak már a divatos kategóriába. Így történt ez 2022-ben is, mi pedig tolmácsoljuk a lakberendezők ítéletét. Eláruljuk, melyik trendek mellett nem voksolnának már (legalábbis egy ideig) a profik.

Stílus Lehet, hogy neked nem való a kék a lakberendezésbe? Íme, 5 árulkodó jel

A kéket a lakberendezés örök kedvencének tartják, hiszen rengeteg fajta időtálló megoldást lehet ezzel a színnel megvalósítani. Azonban nem mindenki egyforma, így megeshet, hogy hozzád vagy a te lakásodhoz egyáltalán nem passzol. Ne érezd emiatt rosszul magad, csupán ismerd fel időben, nehogy megutáld az otthonod.

Tipp Állandóan hideg van a lakásban? Ez a 4 leggyakoribb ok

Egy hideg lakás nem csak kellemetlen és bosszantó, de hosszútávon még káros is az ingatlanra nézve. Épp ezért annyira fontos, hogy mielőbb kiderítsd, mi okozza ezt a problémát.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin