Gyepápolási tippek: ilyen tápanyagra van szüksége tavasszal a fűnek

Gyepápolási tippek: ilyen tápanyagra van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú tél után rengeteg tápanyagra van szüksége a gyepnek. Cikkünkben eláruljuk, hogy tavasszal pontosan milyen gondozást igényel a gyep annak érdekében, hogy az év többi részében gyönyörű legyen.

Ötletládához ad!

A melegebb időnek köszönhetően ismét egyre többet vagyunk a kertben, ahol számos feladat vár ránk, többek között a fű ápolása is. Annak érdekében, hogy a gyep egész évben szép zöld legyen, tavasszal hozzá kell juttatnunk számos tápanyaghoz, de ezek fajtája függ a talajtól és az időjárástól.

Mikor van a trágyázás megfelelő időpontja?

Alapvetően kijelenthető, hogy akkor érkezik el a trágyázás időpontja, amikor már nem várhatók fagyok. Azaz minél hosszabb a tél, annál jobban kitolódik ez a munka. Ezen kívül arra is érdemes figyelni, hogy csak akkor lássunk neki a trágyázásnak, ha az elkövetkezendő napokban nem lesz nagyobb eső, hiszen az kimoshatja a tápanyagokat a talajból.

Az agyagos föld kevés tápanyagokat tud elraktározni, így ennek a típusú talajnak nagy szüksége van a trágyázásra, méghozzá minél előbb. Legkésőbb áprilisban kell erre időt kerítenünk, így már kora tavasszal serkenthetjük a fű növekedését.

A nehezebb talajok ellenben jobban el tudják raktározni a tápanyagokat, ezért ezeket elegendő május végén vagy június elején trágyázni.

Tavasszal milyen trágyát kell használni?

A hobbikertészek előszeretettel használnak ásványi trágyát, mert az rendkívül gyorsan kifejti hatását. Ennek ellenére a hosszútávon ható szerves trágya sokkal jobb választásnak bizonyul, hiszen a tápanyagok sokkal hosszabb ideig táplálják a földet. Ha ilyen trágyát használunk, akkor jelentősen javul a föld minősége, aminek köszönhetően a gyep megkapja a számára szükséges tápanyagokat, így az szép és egészséges lesz. Ezen kívül az sem elhanyagolható tény, hogy a szerves trágya nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem az állatvilágra.

Tavaszi trágyázás 5 lépésben

  1. Először nyírjuk le a füvet 3-3,5 centiméteresre.
  2. Ezt követően távolítsuk el róla a maradék levelet, termést.
  3. Amennyiben szükséges, használjunk fűszellőztetőt.
  4. Ezután szórjuk szét a trágyát. Az adagolást illetően pontosan kövessük a gyártó ajánlását.
  5. Végezetül alaposan locsoljuk meg a füvet.

Fontos! A trágyázást követően hagyjuk pihenni a gyepet, azaz egy ideig ne nyírjuk le.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin