Forrás: Getty

Gyepápolási tippek: ilyen tápanyagra van szüksége tavasszal a fűnek

A melegebb időnek köszönhetően ismét egyre többet vagyunk a kertben, ahol számos feladat vár ránk, többek között a fű ápolása is. Annak érdekében, hogy a gyep egész évben szép zöld legyen, tavasszal hozzá kell juttatnunk számos tápanyaghoz, de ezek fajtája függ a talajtól és az időjárástól.

Mikor van a trágyázás megfelelő időpontja?

Alapvetően kijelenthető, hogy akkor érkezik el a trágyázás időpontja, amikor már nem várhatók fagyok. Azaz minél hosszabb a tél, annál jobban kitolódik ez a munka. Ezen kívül arra is érdemes figyelni, hogy csak akkor lássunk neki a trágyázásnak, ha az elkövetkezendő napokban nem lesz nagyobb eső, hiszen az kimoshatja a tápanyagokat a talajból.

Az agyagos föld kevés tápanyagokat tud elraktározni, így ennek a típusú talajnak nagy szüksége van a trágyázásra, méghozzá minél előbb. Legkésőbb áprilisban kell erre időt kerítenünk, így már kora tavasszal serkenthetjük a fű növekedését.

A nehezebb talajok ellenben jobban el tudják raktározni a tápanyagokat, ezért ezeket elegendő május végén vagy június elején trágyázni.

Tavasszal milyen trágyát kell használni?

A hobbikertészek előszeretettel használnak ásványi trágyát, mert az rendkívül gyorsan kifejti hatását. Ennek ellenére a hosszútávon ható szerves trágya sokkal jobb választásnak bizonyul, hiszen a tápanyagok sokkal hosszabb ideig táplálják a földet. Ha ilyen trágyát használunk, akkor jelentősen javul a föld minősége, aminek köszönhetően a gyep megkapja a számára szükséges tápanyagokat, így az szép és egészséges lesz. Ezen kívül az sem elhanyagolható tény, hogy a szerves trágya nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem az állatvilágra.

Tavaszi trágyázás 5 lépésben

  1. Először nyírjuk le a füvet 3-3,5 centiméteresre.
  2. Ezt követően távolítsuk el róla a maradék levelet, termést.
  3. Amennyiben szükséges, használjunk fűszellőztetőt.
  4. Ezután szórjuk szét a trágyát. Az adagolást illetően pontosan kövessük a gyártó ajánlását.
  5. Végezetül alaposan locsoljuk meg a füvet.

Fontos! A trágyázást követően hagyjuk pihenni a gyepet, azaz egy ideig ne nyírjuk le.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.