Gyepápolási tippek: ilyen tápanyagra van szüksége tavasszal a fűnek

Gyepápolási tippek: ilyen tápanyagra van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú tél után rengeteg tápanyagra van szüksége a gyepnek. Cikkünkben eláruljuk, hogy tavasszal pontosan milyen gondozást igényel a gyep annak érdekében, hogy az év többi részében gyönyörű legyen.

Ötletládához ad!

A melegebb időnek köszönhetően ismét egyre többet vagyunk a kertben, ahol számos feladat vár ránk, többek között a fű ápolása is. Annak érdekében, hogy a gyep egész évben szép zöld legyen, tavasszal hozzá kell juttatnunk számos tápanyaghoz, de ezek fajtája függ a talajtól és az időjárástól.

Mikor van a trágyázás megfelelő időpontja?

Alapvetően kijelenthető, hogy akkor érkezik el a trágyázás időpontja, amikor már nem várhatók fagyok. Azaz minél hosszabb a tél, annál jobban kitolódik ez a munka. Ezen kívül arra is érdemes figyelni, hogy csak akkor lássunk neki a trágyázásnak, ha az elkövetkezendő napokban nem lesz nagyobb eső, hiszen az kimoshatja a tápanyagokat a talajból.

Az agyagos föld kevés tápanyagokat tud elraktározni, így ennek a típusú talajnak nagy szüksége van a trágyázásra, méghozzá minél előbb. Legkésőbb áprilisban kell erre időt kerítenünk, így már kora tavasszal serkenthetjük a fű növekedését.

A nehezebb talajok ellenben jobban el tudják raktározni a tápanyagokat, ezért ezeket elegendő május végén vagy június elején trágyázni.

Tavasszal milyen trágyát kell használni?

A hobbikertészek előszeretettel használnak ásványi trágyát, mert az rendkívül gyorsan kifejti hatását. Ennek ellenére a hosszútávon ható szerves trágya sokkal jobb választásnak bizonyul, hiszen a tápanyagok sokkal hosszabb ideig táplálják a földet. Ha ilyen trágyát használunk, akkor jelentősen javul a föld minősége, aminek köszönhetően a gyep megkapja a számára szükséges tápanyagokat, így az szép és egészséges lesz. Ezen kívül az sem elhanyagolható tény, hogy a szerves trágya nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem az állatvilágra.

Tavaszi trágyázás 5 lépésben

  1. Először nyírjuk le a füvet 3-3,5 centiméteresre.
  2. Ezt követően távolítsuk el róla a maradék levelet, termést.
  3. Amennyiben szükséges, használjunk fűszellőztetőt.
  4. Ezután szórjuk szét a trágyát. Az adagolást illetően pontosan kövessük a gyártó ajánlását.
  5. Végezetül alaposan locsoljuk meg a füvet.

Fontos! A trágyázást követően hagyjuk pihenni a gyepet, azaz egy ideig ne nyírjuk le.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin