Forrás: Getty

Galéria berendezése – Ötletek és inspirációk a trendi és egyben hasznos galéria megvalósításához

Galéria berendezése alvótérnek

Ha a galériát alvótérnek szeretnénk használni, teljesen más szempontokat kell figyelembe vennünk, mintha élettérként funkcionálna. Mutatjuk is ezeket a támpontokat:

1. Első a biztonság

Ha alvórésznek használjuk a galériát, különösen fontos a biztonság, ugyanis nem kis baleset lenne álmunkban legurulni az emeletről. A galéria berendezése mindig a korláttal kezdődik, enélkül ugyanis roppant veszélyes lenne a használata. A másik fontos biztonsági szempont a stabil lépcső vagy létra, hiszen félálomban könnyedén lepottyanhatunk egy instabil eszközről.

2. Sötétítés

Amennyiben a galérián ablak is van, mindenképpen gondoskodnunk kell az optimális sötétítésről. Nem csak redőnyökre kell gondolni, használhatunk sötétítő függönyt vagy reluxát is.

3. Otthonos, de minimális dekoráció

A galériákon általában elég szűkös a hely, ezért nem vihetjük túlzásba a dekorációt. A díszítést azonban nem kerülhetjük el, hiszen enélkül nagyon rideg lenne a végeredmény, amiben nem szívesen töltjük majd az éjszakákat. A dekoráció kiválasztásánál törekedjünk személyes tárgyak használatára, amelyek kis mennyiségben is otthonossá varázsolják a teret.

4. Légmozgás biztosítása

Sokan zárnák le a galériás hálószobát függönnyel, ez azonban nem a legjobb ötlet. A tér szellőzése elengedhetetlen a penészedés és más károk elkerülése végett, ráadásul aludni is jobbat tudunk friss levegő mellett. Sőt, szakértők szerint jó ötlet ventilátort vagy más levegőkeringető rendszert beszerezni.

Galéria berendezése élettérnek

1. Elegendő fény

Ha a galériát élettérnek szeretnénk berendezni, az első és legfontosabb a megfelelő világítás. Ezt úgy tudjuk elérni, ha kombináljuk a fényforrások típusait – például választunk meleg fényű állólámpát, hideg, erős fényű csillárt és egy-két hangulatos LED sort.

2. Minimalista berendezés

A galériát minimalista, letisztult megoldásokkal ajánlott berendezni, hogy minél tágasabb eredményt érjünk el vele. A szellős hatás érdekében nyitott polcokat és szekrényeket válasszunk, valamint a fal és a bútorok színe is a semleges színek skáláján mozogjon.

3. Ésszerű megoldások

Vannak, akik az étkezőt vagy a nappalit akarják mindenáron a galérián kialakítani, azonban ez egyáltalán nem jó ötlet, ha hosszútávra tervezünk. Gondoljunk csak bele: a forró tányérokkal és a mosatlannal valószínűleg nem szívesen lépcsőznénk fel-le. Ehelyett inkább home office-t, olvasósarkot vagy beszélgetőrészt alakítsunk ki fent, mert ezek sokkal jobban passzolnak a tér adottságaihoz.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.