Forrás: Getty

Fahéj: csodaszer a talajpenész ellen, hogy a növényeid fellélegezzenek

Miért segít a fahéj?

A fahéj természetes gombaölő hatásának köszönhetően segíthet a talajpenész megelőzésében és kezelésében. Lebontja a penészgomba sejtmembránját, így tulajdonképpen életképtelenné teszi azt. Így megóvhatja a gyökérrothadástól a szeretett növényeidet.

Mik a talajpenész jelei?

Gyakran fehéres réteg jelenik meg a talaj felszínén. Jó, ha tudod, hogy a penészgombák jelenléte természetesnek számít a talajban, ám ha túlságosan elszaporodnak – és ilyen réteget képeznek –, akkor sajnos nem engedik át sem a napfényt, sem pedig a tápanyagokat. Ez pedig a növény hosszú távon a növény halálához vezethet.

Fahéj: csodaszer a talajpenész ellen, hogy a növényeid fellélegezzenek
Forrás: Getty

Hogyan használd a fahéjat talajpenész ellen?

Ha cserepes növényről van szó, akkor megteheted, hogy egy kanállal vagy egy kis lapáttal egyszerűen eltávolítod a penészes talajrészt. Nagyobb fertőzött felület esetén már érdemes egy kis őrölt fahéjat szórnod az érintett részre. A módszer előnye, hogy olcsó, környezetbarát, nem mérgező, így nyugodtan használhatod gyermekek vagy házi kedvencek közelében is. A mennyiséget viszont ne vidd túlzásba, mert a túl sok fahéj felboríthatja a mikroorganizmusok egyensúlyát a talajban, ennek következtében pedig többet árthat, mint amennyit használ.

Mire jó még a fahéj?

A fahéjat nem csupán a talajpenész kezelésére használhatják a kertészkedés szerelmesei. Arra is jó, hogy elősegítse a növények palántakori fejlődését, és védi őket a gyakori gombás fertőzésektől. Emellett javítja a talaj mikrobiális aktivitását, magyarán segít, hogy a jótékony mikroorganizmusok „jól érezzék magukat” a földben – ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a növényeid egészségesebbek legyenek.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.