Forrás: Getty

Fa vagy műanyag nyílászáró? – Melyiket érdemes választanod?

A fa nyílászárók előnyei

A fa nyílászárók legnagyobb előnye, hogy sokkal szebben tudnak mutatni, főleg régebbi stílusú épületeken. Ezen felül meglehetősen jó a hangszigetelésük, így egy forgalmas utcában jó választás lehet a fa ablak. Ráadásul – megfelelő törődés mellett – akár 50 évig is jól szolgálnak.

A fa nyílászárók hátrányai

Sajnos az előnyök mellett bőven akad hátránya is a fa nyílászáróknak. Ilyen például az, hogy a hőszigetelésben annyira nem jók, ami a fűtési költségekben megmutatkozhat. A karbantartásuk is nehézkes, hiszen évente kell őket javítani és kezelni, hogy bírják az időjárás viszontagságait. Ráadásul az áruk is kicsit magasabb – de ha számodra a tartósság az elsődleges, akkor megéri ezt bevállalni.

A műanyag nyílászárók előnyei

A modernebb nyílászárók már műanyagból készülnek. Nem is csoda, hiszen a szigetelésben sokkal jobban teljesítenek, mint a fából készült darabok, akár hangról, akár hőről van szó. Ezen kívül nem igényelnek rendszeres karbantartást vagy kezelést sem. Alapesetben elmondható, hogy a fából készült kivitellel szemben ráadásul nagyjából 30%-kal olcsóbbak a műanyag nyílászárók.

Fa vagy műanyag nyílászáró? – Melyiket érdemes választanod?
Forrás: Getty

A műanyag nyílászárók hátrányai

A műanyag nyílászárók esetében leginkább a rövid élettartamot és túl jó szigetelést említhetjük negatívumként. Utóbbi miatt a pára sem nud távozni a lakásból, ami könnyen penészedéshez vezethet.

Melyik a jobb választás?

Az, hogy a te otthonodba melyik a jobb választás, alapvetően annak stílusától és az egyéni preferenciáidtól függ. Egy modern stílusú házban természetesen a modern anyagok mutatnak jól, így a műanyag a jó választás, annak minden előnyével. De ha fa ablakot választasz, akkor a tartósságot és az egyediséget fizeted meg leginkább.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.