Forrás: Getty

Ezért ne tárold az ételt műanyag fagylaltos dobozokban

Annak ellenére, hogy ez egy rendkívül praktikus és fenntartható megoldás, a szakemberek nem javasolják, hogy újrahasznosítsuk ezeket a dobozokat, ugyanis ezek egyszeri használatra lettek kitalálva. Ez azt jelenti, hogy nem alkalmasak más élelmiszerek lefagyasztására, tárolására, illetve melegítésére.

Mik a kockázatok?

Az ilyen műanyagból készült dobozokból különböző vegyszerek oldódhatnak ki, melyeket magukba szívnak a dobozban tárolt élelmiszerek. A gyártóknak természetesen be kell tartaniuk számos szabályt a gyártás során, de ezeket mindig a dobozban tárolt speciális élelmiszerek határozzák meg. Ha egy dobozba például zsírmentes gyümölcsös szorbetet fognak tölteni, akkor a doboz ennek tudatában lesz kifejlesztve. Ez pedig azt jelentheti, hogy ha később zsíros vagy meleg ételeket fogunk benne tárolni, akkor nagy valószínűséggel különféle vegyszerek fognak kioldódni annak anyagából.

Ezeken kívül ezek a tartók a sokszori mosogatást sem viselik jól. Még a sütemények vagy gyümölcsök fagylaltos dobozokban történő lefagyasztása sem ajánlott.

Milyen alternatívák léteznek?

A megfelelő doboz kiválasztása során mindig tartsuk szem előtt, hogy hol és milyen módon fogjuk azt tárolni: a hűtőben, a fagyasztóban vagy az éléskamrában. A melegítéshez továbbá egy olyan tárolót válasszunk, amit be lehet tenni a mikróba. Ezek az információk mindig fel vannak tüntetve a dobozokon.

3 tipp az ételtároláshoz

  • A forró élelmiszereket ne töltsük műanyag dobozokba, és jó esetben ne is melegítsünk ilyen anyagú tárolókat.
  • A zsíros élelmiszereket rozsdamentes, üveg vagy porcelán edényekben tároljuk és melegítsük.
  • Az előbb említett három anyag mosogatógépben tisztítható, így biztosak lehetünk abban, hogy patyolattiszták lesznek. Ezen kívül nem szívják magukba az ételek ízét és szagát.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.