Forrás: Getty

Ezért csukd be MINDIG a hálószobád éjszaka

Rengeteg oka lehet annak, ha valaki nyitott ajtónál alszik: jobban hallja a gyerekeket, ki és be tud mászkálni a háziállat stb. Az emberek kb. 60 százaléka ilyen és ezekhez hasonló okokból nem csukja be az ajtót, annak ellenére, hogy ez akár az életébe is kerülhet.

Az FSRI, ami egy biztonsági kutatásokkal foglalkozó intézmény, Amerikában készített egy tanulmányt, aminek nagyon érdekes végeredménye lett. A kutatás során ugyanis kiderült, hogy a legtöbb ember úgy véli, hogy rendkívül biztonságos nyitott ajtónál aludni. Ennek azonban épp az ellentéte igaz, ugyanis tűz esetén egy becsukott ajtó akár életet is menthet. A zárt ajtó nem csupán lelassíthatja a tűz és a mérgező gázok terjedését, hanem javíthatja a szoba oxigéntartalmát, továbbá csökkentheti a hőmérsékletet.

Tűz esetén csak pár percünk van menekülni

Az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent a menekülési idő. Míg régen 17 percünk volt kijutni az épületből, addig manapság ez kb. 3 perc. Ennek oka, hogy egyre több műanyag található az otthonokban, illetve egyre több jól éghető anyagot használnak építkezéskor. Az a tény is a tűz terjedésének kedvez, hogy az utóbbi években a nyitott terek kerültek előtérbe.

Az Amerikában végzett kutatás során arra jutottak a szakemberek, hogy a becsukott ajtó ténylegesen megmentheti az életünket, így azt javasolják, hogy a gyerekszoba ajtaja is mindig legyen bezárva. Tény, hogy ez a legtöbb szülő számára nagyon furcsa, hiszen ösztönösen úgy gondoljuk, hogy a nyitott ajtó biztonságosabb, ennek ellenére inkább bízzunk a szakemberek véleményében, hiszen így sokkal nagyobb az esélyünk a kimenekülésre egy esetleges tűz esetén.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.